|

Okullar kapandı kitaplar açılıyor

2013-2014 Eğitim Dönemi, Türkiye''deki tüm öğrencilerin önceki gün karne almasıyla sona erdi. Okulların kapanmasıyla yaz programları da yapılmaya başlandı. "Okullar kapandığına göre kitaplar açılabilir" diyerek romancılar Işık Yanar ve Güray Süngü''den yerli ve yabancı onar kitaplık okuma listesi istedik.

.
00:00 - 15/06/2014 Pazar
Güncelleme: 21:07 - 14/06/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Okullar kapandı kitaplar açılıyor
Okullar kapandı kitaplar açılıyor
IŞIK YANAR: İNSANI ANLATAN KİTAPLARA GİTMEK GEREKİR

Ben 16-17 yaşlarına kadar kitapla hiç ilgisi olmayan biriydim. Fakat annemin kitapları vardı, popüler romanlardı onlar. Kelebek gibi, Puzo''nun Baba''sı gibi… Bunlardan ilk olarak Baba''yı okumuştum ve çok sevmiştim. Aslında tek bir kitap bütün kitaplara açılan yol oluyor. Önemli olan insana dair, insanın hikâyesine dair birikimi aktaran kitaplardır. Böyle kitaplar her zaman daha iyidir ve daha iyi bir kuşatıcı gerekliliğe sahiptir. Ben bu listeyi oluştururken ona baktım. Benim açımdan bu yazarların, bu şairlerin tecrübeleri bizim için yol göstericidir. İnsana dair bazı hakikatleri dile getirmektir temel amaç. Bu başlıklar, son yıllarda kısmen görülmesine rağmen, uzun yıllar görülmeyen şeylerdi. Liste şiir yoğunluklu. Neden? Çünkü şiir Türkiye için çok önemlidir. Bizim en ayırt edici özelliklerimizden bir tanesidir şiir. Bizim, evet roman ve öykülerimiz de vardır ama zaten şiir bunları da besleyen bir kaynak olarak bulunuyor. Burada yazmadım ama ara ara karıştırdığım, Dağlarca''nın Çocuk ve Allah kitabı, Sabahattin Kudret Haksal''ın Gazoz Ağacı vardır.

- Cahit Zarifoğlu - Yaşamak

- Mustafa Kutlu - Beyhude Ömrüm

- Hüseyin Su - Aşkın Halleri

- Osman Konuk - Tehlikeli Belki

- Hüseyin Atlansoy - Su Burcu

- İbrahim Tenekeci - Üç Köpük

- Ahmet Murat - Kış Bilgisi

- Ali Ural - Gizli Buzlanma

- Cevdet Karal - Horozlu Ayna ve Ölüm

- Cemal Şakar - Pencere

GÜRAY SÜNGÜ: BİR LİSTEYE GÖRE OKUMAK DAHA KIYMETLİDİR

İnsanın önünde okumak için geniş zamanlarının olması kadar güzel bir şey yoktur herhalde. Bunu bu cümlelerle ifade edemeyecek olsam da, ortaokul yıllarında bile derinden hissederdim. Yaz tatillerinde evde oturan ya da sokakta oynayan bir çocuk değildim, Kapalıçarşı''da çalışıyordum ama Sahaflar Çarşısı''ndan her hafta bir kitap alma şansım vardı ki, belki de en büyük hazinem buydu. Sorun ise düzensiz ve dağınık okumaydı. Mesela; Rüzgâr Gibi Geçti''nin sadece ikinci cildini okumak; Yeraltından Notlar (Dostoyevski) ile Hainler Tatil Yapmaz''ı (Robert Ludlum) aynı gözle okumak. Okumak güzeldir ama bir listeye, tavsiyeye göre okumak daha da güzeldir. Hazırladığım listedeki kitaplar gençler için ilk aklıma gelenler. Bu kitaplardan bazılarını o yaşlarda okudum, bazılarını ise çok sonradan okurken, keşke o yaşlarda okusaymışım diye düşündüm. Gençler tatilde gezip dolaşsınlar tabii, ama koltuklarının altına sıkıştıracakları bir kitap fazla ağırlık yapmaz. Hem onları akıllı da gösterir.

- Herman Hesse - Gertrud

- William Golding, Sineklerin Tanrısı

- Thomas Mann - Değişen Kafalar

- Robert Musil- Genç Törless

- Jose Saramago- Ölüm bir Varmış bir Yokmuş

- Gogol- Bir Delinin Hatıra Defteri

- Italo Calvino- Kentte Mevsimler

- George Orwell- Hayvan Çiftliği

- Marquez - Aşk ve Öbür Cinler

- Daniel Penac - Gulyabaniler Cenneti

10 yıl önce