|

"Osmanlı Kadınları ve Ekonomik Şiddet"

Tarih Vakfı Perşembe Konuşmaları'nın 'Birinci Dünya Savaşı' temalı 2014 bahar dönemi, 3 Nisan'daki dördüncü buluşmayla devam ediyor.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 31/03/2014 Pazartesi
Güncelleme: 12:56 - 31/03/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
"Osmanlı Kadınları ve Ekonomik Şiddet"
"Osmanlı Kadınları ve Ekonomik Şiddet"

Dizinin ilk konuşmasında Mehmet Beşikçi seferberliği, ikinci konuşmasında Zeynep Kutluata arzuhaller üzerinden Osmanlı kadınlarının savaş deneyimini, üçüncüsünde de Nazan Maksudyan Almanya'ya gönderilen Osmanlı yetimlerini anlatmışlardı. Bu defaki buluşmada Elif Mahir Metinsoy yine kadınların deneyimine, özellikle maruz kaldıkları ekonomik şiddetle mücadelelerine yoğunlaşacak.

Savaş döneminde şiddet olgusunun, genelde cephede ve kısmen cephe gerisinde yaşanan askeri ve fiziksel şiddetle sınırlı olduğuna inanılır. Oysa savaşın getirdiği olumsuz ekonomik koşullar da cephe gerisindeki kadın ve çocukları bir şiddet biçimi olarak etkiler. Nitekim Osmanlı'da da erkekleri 1914'te askere alınınca geçim derdine düşen kadınlar, savaşın getirdiği yüksek enflasyon ve karaborsacılıkla tanıştılar. İş bulmakta zorlanan kadınların bir kısmı fuhuş, dilencilik ve hırsızlık yapmak zorunda kaldı. Tarımla uğraşan köylü kadınlar da savaşın getirdiği ağır vergilerin altında ezilmekteydi. Savaş boyunca pek çok kadın açlığa, iş yerinde sömürü ve tacize, vergi memurları ile askerlerin kötü ve kanunsuz muamelelerine, kısacası fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kaldılar.

Sıradan ve çoğunluğu yoksul Osmanlı kadınları ekonomik şiddete hangi yöntemlerle direndiler? Direnirken yetkililere ne türden ve hangi yollardan şikayette bulundular? Elif Mahir Metinsoy, bu soruların yanıtlarına, aşağıdan tarih yaklaşımıyla ve yeni arşiv kaynakları üzerinden ulaşmamıza yardım edecek.

Tarih: 3 Nisan 2014

Saat: 18:30 - 20:30

Yer: Aynalı Geçit, Meşrutiyet Caddesi, Avrupa Pasajı, No:8, Kat:2, Galatasaray/Beyoğlu

Elif Mahir Metinsoy kimdir?

Lisansını Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde, yüksek lisansını ise Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nde tamamladı. Strasbourg Üniversitesi Türkoloji Bölümü'nden ikinci bir yüksek lisans derecesi aldıktan sonra, 2012'de 'Birinci Dünya Savaşı Sırasında Yoksul Osmanlı-Türk Kadınları: Kadınların Gündelik Hayat Deneyimleri ve Siyaset, 1914-1923' başlıklı tezi ile Boğaziçi Üniversitesi ve Strasbourg Üniversitesi'nden doktora derecesi aldı. Bu çalışma 2013'te Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından 'Sosyal Bilimler Alanında En İyi Doktora Tezi Ödülü'ne layık görüldü. Osmanlı toplumsal tarihi ve kadın tarihi ile ilgili çeşitli makale ve çalışmaları olan Elif Mahir Metinsoy, doktora sonrası araştırmalarını 2013 yılından beri Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü'nde sürdürmektedir.


10 yıl önce