|

Osmanlı mirası Almanya'da

Almanya'nın Dresden şehri, tarihinin en görkemli sanat olaylarından birine hazırlanıyor. “Türckische Cammer” adıyla bilinen Doğu sanatları koleksiyonu bulunan 600 eser, ilk kez gün yüzüne çıkartılarak Mart 2010'da ziyaretçilerle buluşacak

Kültür Sanat Servisi
00:00 - 19/02/2010 Cuma
Güncelleme: 23:01 - 18/02/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Osmanlı mirası Almanya'da
Osmanlı mirası Almanya'da

Doğu sanatının dünyaca ünlü, en göz alıcı ve en önemli koleksiyonlarından biri olan “Türckische Cammer”in hazineleri, 70 yılı aşan bir aradan sonra, Mart 2010'dan itibaren Dresden'deki Rezidans Sarayı'nda özgün bir düzenleme içinde tekrar ziyarete açılıyor. “Türckische Cammer” (Türk Odası), adının ifade ettiği gibi küçük bir oda olmanın çok ötesinde bir mekan; bu tür koleksiyonların en göz alıcı örneklerinden biri. “Türckische Cammer”in açılışı aynı zamanda Askeri Eserler Müzesi'nin de Dresden'deki Rezidans Sarayı'na geri dönüşünün ilk adımı. “Türckische Cammer” Dresden Devlet Sanat Koleksiyonları'nın bünyesinde yeni bir müze olmaktan çok, tarihsel bir koleksiyonun şimdiye kadar önemine uygun biçimde sergilenemeyen bir bölümü. Yakında ziyarete açılacak bu bölümde, 600 civarında Doğu kökenli ve Doğu etkili sanat eseri, sarayın ikinci katında, yaklaşık 750 m2.'lik bir alanda ziyarete sunulacak. Bu koleksiyon birinci sınıf sanat eserlerine yakından bir bakış imkanı sağlıyor.

Saksonya hükümdarları yüzyıllar boyunca diplomatik armağanlar, satın alma ve çeşitli savaşlarda Osmanlılar'dan elde edilen ganimetler yoluyla topladıkları egzotik sanat eserlerinden bir koleksiyon oluşturmuşlar. Bu koleksiyon Almanya'da eşsiz ve Osmanlı tarihinin çok görkemli bir bölümünü ziyaretçilere sunuyor. Eserlerin bir kısmının Osmanlı sanatı etkisi altında Avrupa atölyelerinde üretilmiş olması, aynı zamanda Saksonya sarayının başka kültürlere ve Doğu sanatına yönelik anlayışını ve ilgisini de gösteriyor.

KOLEKSİYONUN BAŞKA ÖRNEĞİ YOK

Dresden Askeri Eserler Müzesi bilindiği kadarıyla 1591 yılından itibaren, ayrı bir koleksiyon oluşturan “Türckische Cammer”e ait eserleri koruyarak bugüne ulaştırmış. Prens I. Christian iktidara gelmesinden bir yıl sonra, 1587'de Floransa Dükü'nden ve Mantova ile Savoia düklerinden, Doğu eserlerinden derlenen armağanlar almış. 1614'ten itibaren de kaynaklarda ilk kez “Türckische Cammer” adına rastlanıyor. En eski envanter listeleri 1606 yılından, ilk özel kayıt da 1674 yılından yapılmış. Çok sayıda diplomatik armağanı ve topluca satın alınmış olan büyük miktarda eseri içermesi, Dresden'deki koleksiyonu özgün kılan yönler arasında. Yaylardan oluşan bir grup eser içinde yer alan 1586 tarihli bir örnek ise dünyada tek. Eserlerin benzeri başka hiçbir müzede bulunmuyor.Mart ayında Rezidans Sarayı'ndaki yeni bölümün açılmasıyla “Türckische Cammer” hazineleri 70 yıldan sonra ilk kez bütünlüğü içinde ziyaret edilebilecek.


Atların hepsi gerçek boyutta

Osmanlı saltanat çadırlarına ait parçalar, süslü at koşum takımları ve bunların sergilenmesi için hazırlanmış gerçek büyüklüklerinde Arap atları “Türckische Cammer”in en ilgi çekici sergi nesneleri arasında. Bu paha biçilmez eserler, onlara eşlik eden zırhlar, miğferler, sancaklar, silahlar ve giysilerle birlikte Saksonya prenslerinin Osmanlı sanatı ve kültürüne karşı hayranlıklarını dile getiriyor. Bu koleksiyonun en büyük eseri olan , ipek ve altın işli deri bezemeli Osmanlı saltanat çadırı 3,6 milyon Avro'yu aşkın bir harcamayla onarılmış. Müzelerin onarım uzmanları ve birçok serbest restoratör 1990'lı yılların başından bu yana eserlerin en nitelikli biçimde onarılması ve iyileştirilmesi için çalışmış.




14 yıl önce