|

Özgür olabilmek için rüyalarını dinlemen gerek

İranlı annesinin yazdığı sözlerle dünyayı etkileyen şarkılar söyleyen Mor Karbasi 25 Mart'ta Türkiye'ye geliyor. Annesinin, her alanda kendisini desteklediğini söyleyen Karbasi “Annem bana özgür olabilmek için rüyalarımı inceleyip, kalbimi dinlemem gerektiğini öğretti” diyor

Aysel Yaşa
00:00 - 15/03/2012 Thursday
Güncelleme: 22:00 - 14/03/2012 Wednesday
Yeni Şafak
Özgür olabilmek için rüyalarını dinlemen gerek
Özgür olabilmek için rüyalarını dinlemen gerek

Endülüs'ten yola çıkıp Ortadoğu'ya uzanan müzik serüveniyle bilinen Mor Karbasi 25 Mart'ta Türkiye'de ilk kez the Seed'de konser verecek. Yasmin Levy ve Mariza ile karşılaştırılan Mor Karbasi ailesinin Fas ve İran kökenli olması nedeniyle Ladino şarkılarını bu kültürlerle birleştiriyor. Karbasi'nin en önemli özelliği İranlı annesinin yazdığı sözleri şarkılarında kullanması. Karbasi'nin son albümünün ismi Baharın Kızı. Albüme ismini veren şarkıyı annesi yazmış. Şarkıcı albümüyle ilgili en büyük payı annesine yüklüyor: “Baharın Kızı'nı bir otobiyografi gibi kabul edebilirsiniz, tıpkı şarkının sözlerinde olduğu gibi, kendi iç sesimi duyabilmek için alıp başımı gitmeye, sessizliğe ihtiyacım vardı. Annem ve ben ruh olarak her zaman çok yakın olduk, ve iç dünyamı da fazlaca biliyor. 18 yaşında evi terkettim ve İngiltere'ye taşındım. Ama hala gitmek için nasıl olup da cesaret bulabildim merak ediyorum. Sanırım hayat herşeyden güçlü.” Annesinin hayatının her alanında kendisini desteklediğini söyleyen Karbasi “Annem bana özgür olabilmek için her zaman rüyalarımı inceleyip, kalbimi de dinlemem gerektiğini öğretti. Birçok şarkımın sözlerini o yazdı, ve ayrıca çok güzel bir sesi var ve her zaman bana şarkılar söylerdi. Her zaman” diye de belirtiyor.

DÜĞÜN ŞARKILARINI SEVİYORUM

Albümlerini büyük bir titizlikle hazırlayan Karabasi her kültürden, o kültürün müziğinden mutlaka parçalar buluyor ve onları da albümlerine serpiştiriyor. “Yazdıklarım Fas veya İran'dan şarkılar gibi, Türkçe, Yunanca, Arapça şarkılar ya da çingene müzikleri gibi, flamenko, klasik, caz, fado, folk müzikleri gibi benim çok dinlediğim şarkılardan esinlenen parçalar” diyen şarkıcı düğün hikayelerini de önemsiyor.

Karbasi Türkiye'de vereceği konserde Sefarad şarkıları, Türkiye'den ve Ladino ve Türkçe ile karışık birçok dilde şarkılar söyleyecek.



12 years ago