|

Panorama 1453'e gelen gizli Fatih'i soruyor

İstanbul'un fethinin top sesleri, mehter takımının ve Osmanlı atlarının kişnemesi efektleri ile 1304 resimle canlandırıldığı dünyanın tam panoramik tek müzesi olan Panorama 1453 Tarih Müzesi'ni 5 yılda 3 milyon 750 bin kişi gezdi. Ziyaretçiler en fazla da bulutların içerisinde gizli olan Fatih Sultan Mehmet siluetini merak ediyor.

Aa
00:00 - 6/02/2014 Perşembe
Güncelleme: 13:22 - 6/02/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Panorama 1453'e gelen gizli Fatih'i soruyor
Panorama 1453'e gelen gizli Fatih'i soruyor

Müze müdürü Salih Doğan, dünyanın tam panoramik tek müzesi olan Panorama 1453 Tarih Müzesi'nde İstanbul'un fethinin 1304 parça resimle anlatıldığını söyledi. Doğan, bunun da kapladığı 2 bin 350 metrekareyle dünyanın en büyük resmi olduğunu aktardı.

Müzenin ziyaretçi sayısının her geçen gün artığını vurgulayan Doğan, "Günlük ortalama 2 bin kişinin ziyaret ettiği müzeyi açıldığı günden bugüne 5 yılda 3 milyon 750 bin kişi gezdi. Bu da kendi alanı içerisinde bir rekor. Yabancı turistlerin ilgisi de artmaya başladı. Yoğunluk olarak tarih ve kültürle ilgilenen, özellikle İslam coğrafyası ile Arap dünyasından misafirlerimiz geliyor" diye konuştu.

"Bulutların içinde Fatih Sultan Mehmet silueti gizli"

Doğan, müzeyi ziyaret edenlerin, resimler ve efektlerle 29 Mayıs 1453 gününün yaşandığı bir ortamla karşılaştığını dile getirerek, yaklaşık 40 metre çapında bir kubbenin içinde yer alan müzenin üç boyutlu etkisiyle sonsuzluk duygusu verdiğini kaydetti.

Müzenin 360 derece izlenebildiğini anlatan Doğan, "Kendi varyantları içerisinde tam pano olma özelliğini taşıyan tek müze. Bulutların içerisinde Fatih Sultan Mehmet silueti var. Bu da müzemizin bir şifresi olarak düşünülmüş. Gelen insanlar bunu merak ediyorlar, yerini bilmiyorlar. Rehberler vasıtasıyla onları yönlendiriyoruz ve silueti gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.

Panorama 1453 Tarih Müzesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla 31 Ocak 2009'da açılışı yapılan Panorama 1453 Tarih Müzesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırıldı.

İstanbul'u kuşatmanın geçtiği Topkapı-Edirnekapı surlarının karşısındaki Topkapı Parkı'nda yer alan müzede, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethedişi, top sesleri, mehter takımı ve Osmanlı atlarının kişnemesi efektleriyle canlandırılıyor.

Panoramik resmin 40 metre çaplı bir yarım küre üzerine çizildiği müzede, yarım kürenin iç yüzeyini kaplayan resim 2 bin 350 metrekareden oluşuyor.

Müze, ziyaretçiye kapalı bir mekana girdiği halde 3 boyutlu bir dış mekana çıkılmış duygusunu yaşatıyor.

Ziyaretçiler, müzede kente giriliş anına ve İstanbul'un fethine tanık oluyor. Macar topçu ustası Urban'ın döktüğü toplara dokunup Kostantinopolis'in surlarına doğru onların patlamalarına şahit oluyor. Sultan II. Mehmed'in binlerce askerinin tekbir seslerini ve mehter marşını duyuyor.

Müzenin, panoramik resim ile ilgili çalışmalarına 2005 yılında başlandı, 2008 yılında tamamlandı. Bu çalışma 8 sanatçı tarafından yapıldı. Resimde 10 bin figür çizimi var. Surlardaki yıkılmış bölgeler ve bu bölgelerin büyüklükleri, İstanbul'un ilk belediye başkanı olan Hızır Bey'e, surların tamiri ile ilgili olarak sunulmuş bir rapora dayanıyor.

Çalışmada resmin bittiği yer olmadığı için, resme bakan kişi optik alışkanlıklarıyla eserin gerçek boyutlarını kavrayamıyor. Bu durum, resmin gerçekliğini ve boyutlarını kavramayı sağlayacak referanslar, başlangıç ve bitiş gibi dayanak noktaları bulunmamasından kaynaklanıyor.

Panorama 1453 Tarih Müzesi, her gün 09.00-18.00 saatlerinde ziyaret edilebiliyor.

10 yıl önce