|

Piri Reis Haritası 19 sene sonra yine Topkapı'da

UNESCO tarafından 2013'ün dünyada "Piri Reis Dünya Haritası'nın (1513) 500'ncü Yılı" ilan edilmesinin ardından "Piri Reis Haritası", Topkapı Sarayı'nda sergilenecek. Piri Reis'in dünya haritası en son 1994'te yine Topkapı Sarayı'nda sergilenmişti.

Aa
00:00 - 21/01/2013 Pazartesi
Güncelleme: 12:49 - 21/01/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Piri Reis Haritası 19 sene sonra yine Topkapı'da
Piri Reis Haritası 19 sene sonra yine Topkapı'da

Topkapı Sarayı Müze Başkanı Haluk Dursun, son günlerde basında Piri Reis ile ilgili ortaya çıkan yanlış bilgilendirmeler nedeniyle "Piri Reis Haritası"nın meraklıları için sergileneceğini söyledi.

Dursun, haritanın parşömen malzemesi nedeniyle ısı, ışık ve neme karşı hassasiyet taşımasından dolayı şimdilik kısa süreli olarak sergileneceğini ifade etti. Haluk Dursun, ancak haritanın yıl içinde Türk harita ve denizcilik tarihiyle ilgili daha geniş kapsamlı bir sergide de tekrar gösterime sunulacağını kaydetti.

İkinci harita da olacak

Topkapı Sarayı Silahtar Hazinesi'nde 23 Ocak Çarşamba günü açılacak sergide, Piri Reis'in 1513 tarihli ünlü dünya haritasının yanı sıra 1528-29 yıllarında hazırladığı ikinci haritasının da gösterileceğini belirten Dursun, sergide ayrıca Piri Reis'in 1526'da Kanuni Sultan Süleyman'a sunduğu Kitab-ı Bahriyye adlı ünlü eseri, bu kitabın 1574'te hazırlanan ilk nesir versiyonu ile Kitab-ı Bahriyye'den yararlanılarak hazırlanan Harita-i Ekalim adlı eserlerinin de yer alacağını anlattı.

Haluk Dursun, Topkapı Sarayı Müzesi'ndeki orijinal haritanın, konunun uzmanı Prof. Dr. İdris Bostan, Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. Feridun Emecen ve Doç. Dr. Fikret Sarıcaoğlu ile Topkapı Sarayı Müzesi Yazma Eser Kütüphanesi'nden Zeynep Atbaş ve Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi'nden Sevgi Ağca tarafından incelendiğini kaydetti.

Dünya haritasının bir parçası

Haritanın özellikleri hakkında da bilgi veren Dursun, "Piri Reis Haritası adıyla tanınan harita, Avrupa ve Afrika'nın batı sahilleri, Atlas Okyanusu, Orta ve Güney Amerika'nın bir kısmını kapsayan parşömen bir dünya haritasının parçasıdır. Haritada 'İşbu haritayı Kemal Reis'in biraderzadesi ünvanile müştehir Piri ibn el-Hacc Mehmed 919' ibaresi yer almaktadır" dedi. 

Avrupa'da da sergilendi

Topkapı Sarayı Müze Başkanı Dursun, haritanın iki kez Amerika ve iki kez de Avrupa olmak üzere 1966-1988 yılları arasında yurt dışındaki çeşitli  sergilerde, 1970 yılında Milli Savunma Bakanlığı tarafından Ankara'da, 1983 ve 1994'te de Topkapı Sarayı Müzesi'nde hazırlanan yurt içi sergilerinde ziyaretçilere sunulduğunu belirtti.

Haritanın kondisyonunun sağlıklı olarak korunabilmesi için sadece müze içindeki sergilerde teşhire çıkarılmasının daha doğru olduğunu vurgulayan Dursun, serginin Bilkent Kültür Girişimi'nin Piri Reis Haritası'nın 500'ncü yılına özel olarak hazırladığı koleksiyonunun tanıtımını kapsamında düzenlendiğini anlattı.

Piri Reis kimdir?

Osmanlı donanması Kaptan-ı Deryası Kemal Reis'in yeğeni olan Piri Reis'in, 1465-1470 yıllarında doğduğu tahmin ediliyor. Gelibolulu olan Piri Reis, amcası Kemal Reis'in yanında yetişti. Amcasının ölümünden sonra, Barbaros Hayrettin Paşa'nın yanında görev alan Piri Reis, 1547 yılında Hint (Mısır) Kaptan-ı Deryalığı'na atandı. Piri Reis, Süveyş Limanı'ndan Hint Okyanusu'na açılarak Yemen ve Aden açıklarında Portekizlilerle savaştı. Portekiz tehlikesine karşı donanmayı Basra Körfezi'nde yalnız bıraktığı için, hizmette kusurla suçlanarak 1554'de idam edildi.


11 yıl önce