|

Profesyonel kandırmaca

30. yılını kutlayan İstanbul Devlet Tiyatrosu, beğeni toplayan 20 oyunuyla Şubat ayında da izleyicisiyle buluşmaya devam ediyor. Sırp yazar Duşan Kovaçevic imzalı Profesyonel adlı oyun, bir entelektüelin yaşamöyküsünü, kara-komedi türünde ve ironik bir dille anlatıyor

00:00 - 2/02/2010 Salı
Güncelleme: 23:42 - 1/02/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Profesyonel kandırmaca
Profesyonel kandırmaca

Dünyaca ünlü Sırp yazar Duşan Kovaçevic, Yugoslavya'daki büyük dönüşümden önceki ve sonraki toplumsal-politik hayatı, bir entelektüelin yaşamöyküsü içinde, kara-komedi türünde ve ironik bir üslupla anlatıyor. Oyun, 40 yaşlarında bir edebiyat adamı, bir sekreter ve bir gizli polisin sürprizlerle dolu soluk soluğa izlenecek hikayesi. Kırk yaşlarında iki kitabı yayınlanmış bir edebiyat adamı olan Teodor bir yayınevine genel yayın yönetmeni olarak yeni atanır. Oyun başladığında, telefonla kendisini sürekli arayarak kitabının niçin reddedildiğini soran bir yazarla konuşur. Bu yazarla konuşmaları giderek sert bir tartışmaya dönüşür. Aralarında bir flört başlangıcı olduğunu sezdiğimiz sekreteri Marta ise, Teodor'a kendisiyle görüşmek isteyen bir adam olduğunu söyler. Teodor'un atlatma çabaları boşa çıkar. Gelen adam çok garip bir kişidir, Teodor hakkında inanılmaz ayrıntılar bilir.

Luka Laban adındaki bu adam, eski rejim tarafından Teodor'un peşine takılan gizli polistir aslında. Luka, yıllar boyunca onun söylediği her sözü, anlattığı her olayı ses bandına kaydeder. Sonra bunları yazıya döker ve polise teslim ederken de bir nüshasını kendine saklar. Yıllar boyu (engin bir entellektüel olan) Teodor'u izleye izleye, Luka da edebiyat ve politika alanında büyük mesafe katetmiştir. Luka'nın yanında getirdiği bavul açılır ve içindeki, her biri ayrı bir öyküye sahip objeler tek tek elden geçer. Ve hikaye giderek Teodor ve Luka'nın üzerinden hem bir dönemin siyasal yaşamına, hem de karakterlerin özel hayatı üzerinden evrensel insani sorunlara ışık tutar. Işıl Kasapoğlu'nun yönettiği oyunu, İstanbul Devlet Tiyatroları Küçük Sahne salonunda izleyebilirsiniz.



14 yıl önce