|

"Prusias ad Hypium'' antik kenti kazı çalışmaları

Düzce Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, "Prusias ad Hypium'' antik kenti kazı çalışmalarına ilişkin, "Çalışmalarımız çok tittizlikle sürüyor ve buranın bir an önce kazısını, restorasyonuu yapıp ortaya çıkartmak istiyoruz" dedi.

Aa
00:00 - 3/08/2013 Cumartesi
Güncelleme: 16:53 - 3/08/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
"Prusias ad Hypium'' antik kenti kazı çalışmaları
"Prusias ad Hypium'' antik kenti kazı çalışmaları

Konuralp beldesinde bulunan "Prusias ad Hypium'' antik kentindeki kazı çalışmalarını ekibi ile sürüdüren Ayengin, alanda çalışmalara başlayalı 17 gün olduğunu ve yüzeysel temizlik çalışmalarında sona yaklaştıklarını belirtti.

Kazı çalışmasının sadece kazmayla toprağı kaldırarak derine inmenin akla gelmemesi gerektiğini vurgulayan Ayengin, şu anda alanda 3 boyutlu görüntülü çalışmka yapıldığını kaydetti.

Ayengin, tarama çalışmalarının da bunlara paralel olarak devam ettiğini dile getirerek, "Bu çalışma sayesinde tiyatrodaki kalıntıların ve taşlarının ne kadar tahribat gördüklerini, ne kadarının günümüze ulaştığınının tespitini yapacağız. Bu çalışima bittikten sonra ise Jeoradar çalışması yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Alanda çok titiz bir çalışma yapılacağını vurgulayan Ayengin, şunları söyledi:

"Arkeolojik çalışmalarda yanlış birşey yapıldığında geriye dönüşü yoktur. Bu yüzden burada çok titiz bir çalışma yürütüyoruz. Tabi burada yapılan her çalışma para ile oluyor. Çalışmalara ciddi paralar harcanıyor ama tabi titiz bir çalışma yürütülüyor. Çevredeki ve alan içeirisindeki bölgeyi önce otlardan arındırmamız gerekiyor. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalarımız çok tittizlikle sürüyor ve buranın bir an önce kazısını, restorasyonuu yapıp ortaya çıkartmak istiyoruz."

Alanın daha önce sit alanı olarak tescilli olduğunu ifade eden Ayengin, "Burada insanlar daha önce ev yapmışlar ve ciddi manada alana tahribat vermişler" dedi.

''Prusias ad Hypium''

Konuralp bölgesinde, 1. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen at figürlü kapı, surlar, su kemerleri ve Roma Köprüsü'nün yer aldığı antik kentte, halk arasında ''40 Basamaklar'' adıyla bilinen, 100 metre uzunluğunda ve 74 metre genişliğindeki antik tiyatro dikkati çekiyor.


11 yıl önce