|

Ramazan gelenekleri müzede yaşatılacak

"Nerede eski ramazanlar" diyenler için eski Ramazanlar Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesinde yeniden hayat bulacak. Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi öğrencilerinin Ankara'nın tamamını köy köy gezerek arşivlediği Ramazan ayına dair çeşitli gelenekler canlandırılacak.

Aa
00:00 - 24/06/2014 الثلاثاء
Güncelleme: 11:24 - 24/06/2014 الثلاثاء
Yeni Şafak
Ramazan gelenekleri müzede yaşatılacak
Ramazan gelenekleri müzede yaşatılacak

Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, gazetecilere üniversite ve Altındağ Belediyesi işbirliğiyle Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi'nde gerçekleştirilecek ramazan eğlencelerini anlattı.

Yüksek lisans ve doktora öğrencilerince İstanbul'daki Direklerarası gibi ramazan etkinliklerinin düzenleneceğini belirten Oğuz, "Ankara kültüründe ramazan eğlencesine dair ne varsa öğrencilerimiz onları canlandıracaklar ve müzemizde ramazan ayı boyunca, iftar sonrasından gece yarısına kadar gelenleri eğlendirecekler" dedi.

Oğuz, köy seyirlik oyunları, meddah, orta oyunu, Karagöz gibi eğlenceye yönelik oyunların yanı sıra halk aşıklarının Tahir ile Zühre gibi halk hikayelerini anlatacaklarını söyledi.

Çocuklar doyasıya oynayacak

Etkinliklerde kültürel değerlerin aktarılması için büyükler kadar çocuklara yönelik de eğlenceler düzenlediklerini belirten Oğuz, çember çevirme, seksek, topaç, aşık atma gibi sportif oyunlar oynanacağını, "masalcı nine"nin çocuklara masal anlatacağını da bildirdi.

Oğuz, "'Eski ramazanlar nerede' diyenlere 'müzede' diyebiliriz" ifadesini kullanarak, müzeyi kurarken köy köy bütün Ankara'yı ilçeleriyle dolaşıp derlemeler yaptıklarını dolayısıyla müzede doğrudan doğruya Ankara'nın kültürünü yaşattıklarını dile getirdi.

Bütün etkinliklerin ücretsiz gerçekleştirileceğini kaydeden Oğuz, dileyen herkesi hem eğlenceye hem de müzeye beklediklerini sözlerine ekledi.

٪d سنوات قبل