|

Saatlerin tarih yolculuğu

Burdur Valiliği, İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Burdur Arkeoloji Müzesi'nin yaptığı çalışma sonucu aralarında MS 2.yy'da yapılmış güneş saati ile 1900'lü yıllarda üretilen saatler bir araya getirildi. Burdur Arkeoloji Müzesi'nde bulunan çeşitli tarihi saatler, saat olgusunun eskiden günümüze nasıl geldiğini gözler önüne seriyor.

Aa
00:00 - 8/07/2014 Salı
Güncelleme: 12:30 - 8/07/2014 Salı
Yeni Şafak
Saatlerin tarih yolculuğu
Saatlerin tarih yolculuğu

Bakımları büyük bir özenle yapılan saatler, müzede ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

Sergilenen saatler arasında yer alan yaklaşık 1800 yıllık güneş saati, aslan ayağı formunda bir kaide üzerine 60 derecelik bir açıda halka şeklinde taştan yapılmış. İç kısmı dilimli, dış kısmını ise bitkisel bir sarmal motifin süslediği saatin halkasının kenarında yaptıran kişinin adı yazıyor. Saat içinde bulunması gereken sabit gösterge çubuğu (gnomon) ise eksik.

Ahşap kasalı, gong çalabilen, kurmalı, üzerinde eski Türkçe ve Roma rakamları bulunan saatlerin büyük bölümü çalışıyor.

"Güneş saatiyle başlayan serüven, dijital sisteme kadar geldi"

Müze Müdürü Hacı Ali Ekinci, yaptığı açıklamada, insanların yaşamın başlangıcından bu yana zaman dilimini tayin etme arzusunda olduğunu ve bunun sonucunda ilk güneş saatlerinin ortaya çıktığını anlattı.

Bu saatlerin Mezopotamya'dan, Mısır'dan ve Anadolu'daki diğer kültürlerden günümüze geldiğini belirten Ekinci, "Anadolu'da yaşayan kültürler içerisinde antik kentlerin bir çoğunda güneş saatleri vardır. Burdur'da da Sagalassos Antik Kenti kazısında çıkarılan güneş saati bunlara güzel bir örnektir" açıklamasında bulundu.


10 yıl önce