|

Şahmeran efsanesi "hayat buluyor"

Ceyhan ovasında yükselen ve Şahmeran efsanesiyle özdeşleşen Yılankale'nin turizme kazandırılması için başlatılan restorasyon çalışmasında ilk aşama tamamlandı.

Aa
00:00 - 16/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 15:00 - 16/07/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Şahmeran efsanesi "hayat buluyor"
Şahmeran efsanesi "hayat buluyor"

Bizanslılar tarafından 12'nci yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Yılankale, İç Anadolu'dan gelip Gülek Boğazı yolu ile Adana, Misis, Payas ve Antakya'dan geçen tarihi fetih ve kervan yolunda bulunuyor. Bölgedeki dağ kaleleri zincirinin ilk halkasını oluşturan yapı, yılanlara ev sahipliği yapması ve efsaneye göre Şahmeran isimli yılan gövdeli kadının yaşaması nedeniyle Şahmeran Kalesi olarak da biliniyor.

Ceyhan Belediye Başkanı Alemdar Öztürk, yaptığı açıklamada, Yılankale'nin Anadolu'dan Arabistan coğrafyasına geçiş güzergahındaki önemli bir nokta olduğunu ve yolun kontrol altında tutulması açısından tarihte önem arz ettiğini ifade etti.

Sarp kayalar üzerine kurulduğu için kalenin fethinin güç olduğunu anlatan Öztürk, eskiden "Kovara" ismiyle bilinen kalenin, Evliya Çelebi'nin eserlerinde ise yılan gövdeli kadın Şahmeran'ın evi olması efsanesinden yola çıkılarak Şahmeran Kalesi olarak anıldığını hatırlattı.

Öztürk, kalenin turizme kazandırılması için başlatılan restorasyon çalışmalarının sürdüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ömer Çelik'in desteğiyle restorasyonu yaptırılmakta olan kalenin, restorasyonu bittikten sonra bölge turizmine büyük katkıda bulunacağına inanıyoruz. Biz de yerel yöneticiler olarak kalenin turizme kazandırılması için gerekli çalışmaları yapacağız. İlerleyen aşamalarda kalede kafeler açmayı, kır yürüyüşleri yapmayı ve teleferik çalışmasını hayata geçirmeyi arzuluyoruz. Yılankale'yi bir seyir terası olarak Ceyhanlıların hizmetine sunmayı düşünüyoruz."

Restorasyon Mart 2016'da tamamlanacak

Yılankale'nin restorasyon işini yürüten firmanın inşaat teknikeri Sultan Türkmen de proje kapsamında üç yıllık çalışmanın ardından güzel bir kültür ve tarihi alan elde etmeyi umduklarını söyledi.

Çalışmalarına resmi olarak mart ayında başladıklarını bildiren Türkmen, ilk aşamada kale çevresinin temizlendiğini ve iskelelerin kurulduğunu, restorasyon çalışmalarının Mart 2016'da tamamlanmasını hedeflediklerini kaydetti.

Efsaneye göre, yılanların kraliçesi olarak bilinen Şahmeran isimli yılan gövdeli kadının kalede yaşadığına inanılıyor.

10 yıl önce