|

Sahneler çocuklar için "perde" diyor

Bugün başlayacak "Küçük Hanımlar Küçük Beyler" Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali" çerçevesinde Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi'nin bahçesinde kurulacak panayır alanında etkinlikler gerçekleştirilecek.

Aa
00:00 - 24/04/2014 Perşembe
Güncelleme: 15:21 - 24/04/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Sahneler çocuklar için "perde" diyor
Sahneler çocuklar için "perde" diyor

"Küçük Hanımlar Küçük Beyler" Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali, bu yıl 10. yaşını kutlayacak. Bugüne kadar 33 ülkeden 178 oyunun, 181 bini aşkın seyirciyle buluştuğu festivalde, bu yıl da kukla, gölge oyunu, dans tiyatrosu, opera, bale ve müzikal gibi farklı tekniklerin kullanıldığı çocuk oyunları, atölye çalışmaları yer alacak.

Bu kapsamda dünyanın farklı kıtalarından kendi medeniyetlerini tiyatro sanatı yoluyla Türkiye'ye taşıyan ve birbiriyle paylaşan Almanya, Bulgaristan, Yakutistan, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, İtalya, Polonya ve KKTC'den tiyatro toplulukları oyunlarla ve atölye çalışmalarıyla çocuklarla bir araya gelecek.

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle 30 Nisan'a kadar çocuk oyunlarını ücretsiz sahneleyecek.

Başkentte bu haftaki kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

Tiyatro
Akün Sahnesi:

6-12 yaş izleyiciler için tavsiye edilen "Miyhavlar Tiyatrosu", 30 Nisan'da izleyicinin karşısına çıkacak. Fikret Terzi'nin yazıp yönettiği oyunda, sokak kedisi Miyhav'ın başından geçenler ve ailesine ulaşma çabası işleniyor. Eserde Emine Tekin Ünal, Serap Kunak, Kenan Yılmaz, Orida Yıldıran ve Mehmet Tolga Günay gibi isimler sahne alıyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Çocuk oyunu "Narnia Günlükleri", 30 Nisan'da sahnelenecek.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

Çocuk oyunu "Horoz Adam ve Korsan", 30 Nisan'da küçük sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Opera-Bale

Opera Sahnesi: Operadaki kadın kahramanların en renkli, en pervasız olanı tütün fabrikasında çalışan çingene kızının anlatıldığı "Carmen" operası 26 Nisan'da prömiyer yapacak. Eser, 30 Nisan'da da görülebilecek. Eserde Ferda Yetişer, Asude Karayavuz, Nesrin Gönüldağ, Don Jose Enrique Ferrer, Ayhan Uştik, Murat Karahan, Tuncer Tercan, İnanç Makinel, Cem Beran Sertkaya, Esin Talınlı, Tuğba Mankal gibi isimler sanatseverlerin karşısına çıkacak.

ADOB Çocuk Balesi Bölümü Birim Dans Tiyatrosu ile Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bale Bölümü öğrencileri "Dünya Dans Günü" temsiliyle 29 Nisan'da sanatseverlerin karşısına ücretsiz çıkacak.

Koreografisini Henning Paar'ın üstlendiği, perküsyonda Emre Keskin'in görev aldığı, modern dans ve müziğin harmanlandığı "Bir Yaz Gecesi Rüyası", 28 Nisan'da görülebilecek.

Leyla Gencer Sahnesi: Mizahi cevaplarıyla ve öğütleriyle bilinen Nasreddin Hoca'nın fıkraları "Nasrettin Hoca" operasıyla minik sanatseverlerle 27 Nisan'da bir araya gelecek. "Çocuk Korosu" konseri küçük sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Operet Sahnesi: "Bir Tenor Aranıyor" müzikal komedisi 27 Nisan'da seyredilebilecek. Doğan Çelik'in sahneye koyduğu, Yeşim Oktar'ın koreografisini üstlendiği eserde, dekor Talat Ayhan, kostüm Gazal Erten imzası taşıyor. Keman, viyola ve viyolonsel sanatçıları "F. Mendelssohn Gecesi" konserinde 27 Nisan'da sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Joseph Haydn'ın "Eczacı" operası 29 Nisan'da izlenebilecek. Librettosu Carlo Goldoni'ye ait eserde yoksul eczacı çırağı Mengone, zengin züppe Volpino ile Grilletta arasında yaşanan aşk üçgeni anlatılıyor. Eserde, orkestra Mustafa Erdoğan'ın yönetiminde sahne alırken, Zeynep Çelen Tamer'in sahneye taşıdığı eserin dekorunu Talat Ayhan, kostüm tasarımını ise Gazal Erten gerçekleştiriyor.

CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), bugün ve yarın CSO Konser Salonu'nda saat 20:00'de, Burak Tüzün yönetiminde 23 Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle konser verecek. Gecede orkestraya anlatıcı olarak solist Murat Akar eşlik edecek.

BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 26 Nisan'da saat 20:00'de Bilkent Konser Salonu'nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında dinleyiciyle buluşacak. Dağhan Doğu şefliğinde sanatseverlerin karşısına çıkacak orkestraya viyolonselde İdil Bursa, kemanda Ilgın Top ve Elif Ece Canseveri ile piyanoda İlayda Deniz Oğuz eşlik edecek. Gösteride "J.C. Bach | Viyolonsel Konçertosu, Do minör", "H. Vieuxtemps | Keman Konçertosu No.5, Op.37", "C. Saint-Saens | Introduction et Rondo Capriccioso, La minör, Op.28", "L. van Beethoven | Piyano Konçertosu No.2, Si bemol majör, Op.19", "P.I. Tchaikovsky | Romeo ve Juliet, Fantezi Uvertüreslendirme)" eserleri icra edilecek.

31. Uluslararası Ankara Müzik Festivali'nin kapanış konseri çerçevesinde 30 Nisan'da "Rusya Ossipov Balalayka Orkestrası", ATO Congresium'da sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Cermodern

Candaş Şişman'ın video yerleştirmeler, ses enstalasyonları, dijital baskılar ve kinetik heykellerden oluşan ikinci kişisel sergisi "0II-Sıfırbirbir" hafta boyunca görülebilecek.

Ressam İnci Ertuğ 11. kişisel sergisini Cermodern'de açacak. Sergi, Pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatlerinde, Perşembe günü ise saat 20.00'ye kadar gezilebilecek.

10 yıl önce