|

Şehrengiz: Şiir'in sahiplerden çaldığı

Fanzin olarak çıkmakta ısrar eden Şehrengiz Dergisi yaz mevsimini 14.sayısıyla karşılıyor. ''Kimse kimseyi çağırmasa, homurdanılmasa, yan flüt çalınmasa, dalgın sülükler olmasa bir şey söyleyecektik'' diyen yayın kurulu editör yazsında kendilerinin hayal kırıklığı yaşatacak kadar ciddi olmadıklarını söylüyor.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 21/06/2014 Cumartesi
Güncelleme: 10:23 - 21/06/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Şehrengiz: Şiir'in sahiplerden çaldığı
Şehrengiz: Şiir'in sahiplerden çaldığı

Şiir üzerine yazılan üç anlatı''nın ön plana çıktığı bu sayıda aralarındaki en kibirli kişinin usta bir ihtiyar olduğunu itiraf ederek herkesin bildiği gecelerde uzattıkları uykularını güçlü mırıltılara dönüştürenlerin yeni bir sessizlik türü bulduklarına sevindiklerini ifade ediyorlar.

Yaz mevsimindeki 14.sayıda Şiir ve Devlet başlığı altında Cundullah Fidan Yunus Emre ve Nesimi''nin hem ortak hem de farklı düşündüğü konulara değiniyor. Bilal Alirıza Halepli şair Bakri Hanifa''dan ''Hezeyan Defterimden'' şiirini çeviriyor. Şiir üzerine bir sorgulamaya giren Tan Doğan ahbap-çavuş ilişkileriyle, mahşerin atlılarının el vermesiyle bilindik söylemin sözcülüğüne soyunanlara sesleniyor. ''Boşvermişliğin Sanatı''nda Muhammet Çelik Postmodernizmin hastalıklarını iyileştirmek için Modernizme dönenlere biraz karanlığın iyi geleceğini, sanata bulaşmış insanlara önünü daha iyi görebilsin, bulunduğu yerde daha iyi derinleşebilsin diye kendini sınırlandırması gerektiğini hatırlatıyor. ''Şiirin piyasası olmaz, piyasada şiir bulunmaz'' diyen Ali Yaşkın ''Arkadaşlık ilişkisinin olduğu bir camiada övgü ve sövgüden başka bir şey bulamayacağız'' yargısıyla popüler isimleri uyarıyor. Bülent Özdaman ise ''Şehirleşme Kentleş''! diyerek Modernite''nin yıkıcılığını anlatıyor.

Dergi Gülcan Tezcanla gazetelerdeki Kültür-Sanat sorununu konuşurken editörlükten medyadaki ''dindar kadın'' kavramına, Edebiyat ve Kültür-Sanat''ın haber pazarındaki durumuna, reklam pazarının karşısındaki bağımsız yayıncılığa, filmden köşe yazarlığına kadar uzanan konulara değiniyor. Söyleşide Tezcan, Film Arası Dergisinde yaptığı röportajları kitaplaştıracağını haber veriyor.

Şiirleriyle Ayhan Aslan, Mehmet Sami, Mustafa Kadir Çelik, Süleyman Unutmaz, M. Taha İnci, Betül Taştekin, Selman Maltaş, Abdullah Şahin, Zeki Altın, Yağız Gönüler ve Halep''in genç şairlerinden Z.Cemal Abdulhamid

Hikâyeleriyle Cihat Karaman, Ferdi Amca, Mustafa Kadir Çelik, Osman Akyol, Meryem Hekimoğlu

Denemeleriyle Bilal Can, Cundullah Fidan, Süleyman Unutmaz ve Burak Bir on dördüncü sayıdaki isimler.

Hikâye Okumalarını Refik Halit Karay ile sürdüren Şehrengiz, yaz döneminde Memleket Hikâyeleri, Gurbet Hikâyeleri, Eskici ve Garaz isimli eserleri okuyacaklar.

Okumaları takip etmek ve dergiye yazı göndermek isteyenler için iletişim adresi :

sehrengiz.yazilari@gmail.com

10 yıl önce