|

Seslerin Sırrı''nı çocuklar çözecek

Klasik Türk Müziği sazlarıyla seslendirilmiş ilk enstrümantel çocuk müziği albümünü Yurdal Tokcan, Göksel Baktagir, Derya Türkan gibi Türkiye''nin değerli müzisyenleriyle hazırlayan Feride Koç, çocukların içindeki müzik yeteneğini ortaya çıkarmayı amaçlıyor

Harun Karaburç
00:00 - 15/07/2014 Salı
Güncelleme: 23:15 - 14/07/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Seslerin Sırrı''nı çocuklar çözecek
Seslerin Sırrı''nı çocuklar çözecek

Anadolu topraklarının yaşayan tarihi olan Klasik Türk Müziği, adeta doğaya öykünmüş, anlatım olanakları, estetiği ve zenginliğiyle her yaştan insanı kalbinden etkileyen bir sanat dalı. Bu müzik sanatı zengin içeriğiyle bilhassa çocukları etkiliyor. Klasik Türk Müziği Sanatının çocuklarda bıraktığı etkiyle hazırlanan ''Seslerin Sırrı'' bir kitap ve CD''den oluşuyor. İçinde çocuklar için bestelenmiş ve Klasik Türk Müziği sazlarıyla seslendirilmiş eserlerin yer aldığı albüm ise ilk enstrümantel çocuk müziği albümü. Albümün müzik danışmanlığını dünyaca ünlü udi sanatçımız Yurdal Tokcan yapıyor. Yolculuk, Ormanda Sabah, Ağaç, Hızlı Kaplumbağa gibi eserler albümde dikkat çekiyor.

ÜLKEMİZDE KÜLTÜR EMPERYALİZMİ VAR

CD içerisindeki bestelerin hepsi de Tokcan''a ait. Bu besteleri ise Türkiye''nin çok değerli müzisyenleri seslendiriyorlar. Tokcan''ın uduyla yer aldığı albümde Derya Türkan kemençesiyle, Göksel Baktagir kanunuyla, Volkan Yılmaz neyiyle, Gökhan Filizman tamburuyla, Oray Yay sazlarıyla eşlik ediyor. Genar Yayınları arasından çıkan kitabın resimlerini ise yetenekli sanatçı Mahyar Kalantari çizmiş.

Çıkış noktalarının çocukların içlerindeki müzik yeteneğini ortaya çıkarmak olduğunu söyleyen Feride Koç, ''Ülkemizde bir kültür emperyalizmi var. Türk müziği çok bilinmiyor. Çocuklara Türk müziği ya da halk müziği ile ilgili bir şeyler söylediğim zaman bunun bir parçası olmak istemiyorlar'' diyor.

ONLARI KANDIRAMAZSINIZ

Birlikte Müzik Yapalım serisiyle tanıdığımız Feride Koç, öğretmenlik hayatı boyunca çocukların içindeki müzik yeteneğini ortaya çıkarmaya çalışmış bir öğretmen. Her gittiği sınıfta en az on çocuğu bir enstrüman çalmayı teşvik etmiş. Bunun etkisiyle de daha çok çocuğun yeteneğini ortaya çıkarmak için böyle eser bir yazmaya karar vermiş. Seslerin Sırrı ile kendi müzik birikimlerini Türk müziği üzerinde değerlendiren Koç, ''Çocuk müziğinde en önemli şey dürüst olmaktır. Çocuklara bir şeyi moda veya imajla beğendiremezsiniz. Büyük insanlar arkadaşı beğeniyor diye beğenebilirler ama çocuklar öyle değil'' diyor.

MÜZİĞİN GÜCÜ

Kitabın kahramanı Ozan, Kırmızı Mızrap''ın peşinden giderek unutulmaz bir efsane yaşıyor. Kurgu olarak çocukların ilgisini çekecek fantastik ve masalsı ögeler kullanan Koç, bütün kitabın sözlü ve yazılı edebiyatımızın bir aktarması olduğunu söylüyor. Çocuklar udun içinde doğayı iyileştirici bir iksir olduğuna inanarak udu kırıyorlar ve görüyorlar ki aslında müziğin kendisi iyileştirici bir güç.

''Yurdal Tokcan, Göksel Baktagir, Derya Türkan bizim ülkemizdeki hatta dünyadaki en iyi müzisyenler. Onların yapacağı bir şeyin çocukları muhakkak etkileyeceğini biliyordum'' diyen Koç, Seslerin Sırrı''nda empati kavramını ''Kuşlarla birlikte müzik yapmak'' temasıyla işliyor.


10 yıl önce