|

Şiirle İstanbul bir başka güzel

Bu yıl beşincisi düzenlenecek Uluslararası İstanbul Şiir Festivali 13-17 Eylül tarihleri arasında şiir meraklılarını bekliyor. Her yıl farklı bir temayla karşımıza çıkan festivalin bu seneki ana konusu Makedon şiiri. Etkinliğe 8 ülkeden ünlü şairler katılıyor.

Muhammet Safa
00:00 - 9/09/2011 Cuma
Güncelleme: 00:59 - 9/09/2011 Cuma
Yeni Şafak
Şiirle İstanbul bir başka güzel
Şiirle İstanbul bir başka güzel

Yüzyıllardır şiirin merkezi, şairlerin evi, şiir severlerin mekanı olan İstanbul, 13-17 Eylül tarihleri arasında bir kez daha edebiyat dünyasının gündeminde olacak. Bu yıl 5.'si düzenlenecek Uluslararası İstanbul Şiir Festivali, Beyoğlu Gençlik Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, Mephisto Kitabevi, Muammer Karaca Tiyatrosu, Pera Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Kızlarağası Medresesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi gibi mekânlarda konuklarını ağırlayacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi ve İDO Şehir Hatları desteğiyle gerçekleştirilen etkinlikte İstanbul şiire doyacak.

GENÇ ŞAİRLER OKURLARIYLA BULUŞUYOR

Silüetiyle birçok ünlü şaire ilham kaynağı olan İstanbul, geleneksel hale gelen festivalle dünyanın dört bir yanından edebiyatçıları ve şairleri ağırlayacak. Makedonya, İtalya, Sırbistan, İspanya, ABD, İran, Slovakya, Hollanda gibi farklı coğrafyalardan gelen şairler, İstanbullularla şiiri konşuacak. Festivale Türkiye'den katılan edebiyatçıların Cihat Duman, A. Barış Ağır gibi yeni kuşak şairler olması dikkat çekiyor. Genç şairler, etkinlik sayesinde okurlarıyla biraraya gelecek. Şairlerin yanısıra ünlü şiir eleştirmenleri de festivalin konukları arasında.

Onursal başkanlağını Doğan Hızlan, direktörüğünü Adnan Özer, yürütme kurulu başkanlığını ise Nevzat Bayhan'ın yaptığı festivalin yürütme kurulundaki isimler ise Abdullah Uçman, Ahmet Kot, Ali Ural, Dündar Hızal, Metin Celal, Ömer Erdem. Etkinliğin bu yılki ana teması ise Mekedon şiiri.

Festival günleri boyunca 'Şiir Okumaları', 'Şiir Tartışmaları' başlıkları altında, Ali Ayçil, Baki Asiltürk ve Hüseyin Akın, Cafer Turaç, Didem Gülçün Erdem, Fatma Şengül Süzer, Gökçe Nur Ç., Gülce Başar, Mehmet Erte, Metin Cengiz, Oktay Taftalı, Turgay Nar, Yavuz Türk gibi önemli şairler şiirlerini ve şiir üzerine düşüncelerini paylaşacak.

FARKLI COĞRAFYALARDAN ŞİİR TINISI

Sekiz ülkeden şairler de şiirleri ve eleştirileriyle festivalde farklı coğrafyaların tınılarını İstanbul'a taşıyacak. Mekedonya'dan Bogomil Gjuzel, Igor Isakovski, Jovica Ivanovski, İtalya'dan Christian Sinicco, Sırbistan'dan Dragan Dragojlovic, Hollanda'dan, Eric Lindner, İspanya'dan Joan Manresa ve Pedro Enriquez ABD'den Sidney Wade, İran'dan Nahid Kabiri etkinliğe katılan ünlü şairler.


ŞAİRLERLE BOĞAZ'DA TEKNE TURU

Uluslararası İstanbul Şiir Festivali dolu dolu bir programla İstanbulluları şiir ve şairlerle tanıştırıyor. 13 Eylül Salı günü saat 16.00'da “Şiir Kürsüsü” başlıklı etkinlikle Beyoğlu Gençlik Merkezi'nde başlayacak olan program, şiir okumaları ve Pera Müzesinde yapılacak açılış töreniyle ilk gününü noktalayacak.

Festival, sonraki dört günde şiir okumaları ve tartışmaları, misafir ülke şairlerinin ülkeleri ve şiirleri üzerine konuşmalarıyla devam edecek. 17 Eylül sabahı saat 10.30'da tüm şairlerin katılımıyla yapılacak Boğaz turunda şiir okumaları yapılacak. Hem şiiri anlamak hem de işin ustalarını dinlemek için kaçırılmaması gereken bir etkinlik.




13 yıl önce