|

Silgi kullanmadan yaptığı çizimlerle tarihe ışık tutuyor

Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan buluntular kazı ressamının silgi kullanmadan yaptığı çalışmalarla ile yeniden yaşatılıyor.

Aa
00:00 - 31/07/2013 Çarşamba
Güncelleme: 14:57 - 31/07/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Silgi kullanmadan yaptığı çizimlerle tarihe ışık t
Silgi kullanmadan yaptığı çizimlerle tarihe ışık t

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia Antik Kenti'nde kazı çalışmaları devam ediyor.

Stratonokeia Antik Kenti kazı ressamı Aydın Erkuş, İstanbul Beyoğlu'nda Rum ve Osmanlı konutlarının restorasyon çalışmalarını yürüttüğünü, 2007 yılında Osman Hamdi Bey Konağı'nın restorasyon ve yenileme çalışmalarını yaptığını, 2007 yılından bu yana da mimari restorasyona yönelik kazı ressamlığı yaparak çizimleri gerçekleştirdiğini ifade etti.

İllüstüratif bir çizimi hayatı boyunca yapabileceğini düşünmediğini ancak arkeolojide geçmişten beri bu çizginin çok büyük önem taşıdığını belirten Erkuş, "Stratonokeia Antik Kenti kazısının ressamlığını yapıyorum. Burası gerçekten yaşayan bir kent. Çok önemli yapıları bünyesinde barındırıyor. Çizimlerim ile buradaki eski yaşamı canlandırarak yaşatmaya çalışıyorum. Çizimleri yaparken arkeologlar ile yapılar üzerine ortak fikir yürütüyoruz. 2007 yılından bu yana bu tür çalışmalar yapıyorum" dedi.

Antik kentteki Osmanlı dönemi taş döşeli yolları, tarihi hamamı, eski yapıları, kazı alanlarında gün yüzüne çıkarılan evleri ve tarihi Şaban Ağa camisini çizdiğine işaret eden Erkuş, "Bu çizimlerimi hocalarımız daha sonra hem sunumlarında, hem bilimsel yayınlarında kullanıyorlar. Antik kente gelen ziyaretçiler kentin değişik noktalarında sergilenen çizimleri görünce yapılar ve kent hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Geçmişe uygun yaşanmışlıkları aslına uygun olarak yeniden çiziyor ve onlara hayat vermeye, yaşatmaya çalışıyorum. Dönemlere ait yaşantılar bu çizimlerle birebir yaşatılmış oluyor.Bölgeye gelen ziyaretçiler bu resimleri gördüklerinde çok etkileniyorlar" diye konuştu.

Erkuş, kentteki yapıların çizimleri tamamlandığında hem kazının görsel sunumu yapılarak sergi açılacağını, daha sonra sponsor desteği sağlayarak resimlerin kitap haline getirilip ölümsüzleştirileceğini dile getirdi. Erkuş, antik kentteki ortaya çıkarılan yapılardan 80'e yakın çizim yaptığını kaydetti.

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Sratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt ise Karia bölgesinin en önemli kentlerinden biri olan Stratonikeia'nın, Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de önemini sürdürdüren ve dünyanın en büyük mermer kenti olduğunu bildirdi.

Kentte yapılan kazı çalışmalarında her yıl önemli verilere ulaştıklarını ifade eden Söğüt, şöyle konuştu:

"Tarihi yapıları gören ziyaretçilerimiz ressamımız tarafından yapılan çizimleri gördüklerinde o dönemdeki yaşantıları doğrudan görmüş oluyorlar. Belki de ilk akla geldiğinde antik kentte bir ressam ne yapabilir diye düşünülebilir ama bana göre en can alıcı şeyleri yapıyor. Biz burada yapıları ortaya çıkarıyoruz, onların koruması, konservasyon ve restorasyonunu yapıyoruz ama daha da önemlisi yapı ortaya çıktığında ressam bunu çizimle ayağa kaldırıyor. Biz bunları tartışıyoruz. Dönemdeki yapıların nasıl olduğunu birlikte değerlendiriyoruz. Sonrasında bir arada ayağa kalkmış bir yapı oluyor. İnsanlar gördüklerinde çok mutlu oluyor."

Söğüt, ortaya çıkan çalışmaları bilimsel konferans ve sunumlarında da kullandıklarına işaret ederek, "Biz bu çalışmaları her yerde kullanıyoruz. Bunlar kentle ilgili kitap olacak çalışmalar. Kentin tanıtımı konusunda son derece faydalı. Saatlerce konuşup anlatamadıklarımızı bir çizimle böylece ziyaretçilere anlatabiliyorsunuz" dedi.

11 yıl önce