|

"Sıra Dışı Okur" ödülleri

Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen "Sıra Dışı Okur" ödülleri sahiplerini buldu. Milli Kütüphane Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 50. Kütüphaneler Haftası açılış töreninde, "Sıra Dışı Okur"lar Balıkesir'den Ümmiye Gürbüz, Kayseri'den Afife Küçükbenli ve Ankara'dan Mehmet Yılmaz Pakkaya olarak açıklandı.

Aa
00:00 - 1/04/2014 الثلاثاء
Güncelleme: 14:32 - 1/04/2014 الثلاثاء
Yeni Şafak
"Sıra Dışı Okur" ödülleri
"Sıra Dışı Okur" ödülleri

Ödülünü Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu'dan alan Ümmiye Gürbüz (52), organik sebze meyve ve köy yumurtası satarak hayatını kazandığını, gençliğinden beri ise eko-müze ev kurmayı hayal ettiğini anlattı.

Balkan kökenli olduğunu da belirten Gürbüz, "Evin bir tarafında kendi kütüphanem var. Çöpten topladığım kitaplarım var benim, ekmek paramı, yol paramı verdiğim kitaplarım var, ben kitapları çok seviyorum. Biri yol gösterse bana. Gençler geçmişlerini unutmuş, Türklülerini, köklerini, asaletini unutmuş. Benim evimde geçmişin izleri var bunları paylaşmak istiyorum" dedi.

Genel Müdür Hamdi Turşucu da Gürbüz'ün bu arzusunun Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürüne ileteceğini ve müze evle ilgili ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

"Kütüphane benim ikinci adresim"

Emekli Hava Pilot Kurmay Yarbay Mehmet Yılmaz Pekkaya da (69) Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi olduğunu belirterek, "Kütüphane benim ikinci adresim. Orada ders çalışıp diğer kitaplarımı okuyorum. Üçüncü adresim de cami, orada da Kur'an-ı Kerim okuyorum" diye konuştu.

Bahçıvanlık yaptığını, Malatya tarihiyle ilgili bir kitap yazdığını ve kitabı da bir radyoda seslendirdiğini anlatan Pekkaya, okumayı çok sevdiğini ve bu ödülü almaktan da gurur duyduğunu söyledi.

"Teknolojiye karşı değilim ama kitap başka bir şey"

İlkokul mezunu Afife Küçükbenli (58) de Kayseri'de hayvancılıkla geçindiğini bildirerek, "Okumak benim bir yaşam biçimim, üç üniversiteli evlat yetiştirdim üçüyle de ilkokulu ve aklımın erdiğince ortaokulu okudum ama kitapları hiç bırakmadım" dedi.

Yılın 6 ayını koyun ve keçilerle dağda geçirdiklerini kaydeden Küçükbenli, burada da kitapları yanından ayırmadığını söyledi. Çocuklarının kitapların ağırlığı dolayısıyla tablet vermek istediklerini ancak tabletten okumayı tercih etmediğini vurgulayan Küçükbenli, "Teknolojiye karşı değilim ama kitap başka bir şey. Onları açıp okumak, bambaşka. Ben kitapları taşımaya razıyım. Onlar herşeyin içinde, yatağımda, sırt torbamda, elimde ve bugün bu ödülü almaktan da çok mutluyum" ifadesini kullandı.

Küçükbenli, kütüphanecilikle ilgili afiş ve broşürleri de memleketine götürmek istediğini belirterek, "Ben kütüphaneci değilim ama bir nefer gibi çalışmak istiyorum" ifadesini kullandı.

٪d سنوات قبل