|

"Sıtkı Olçar Müzesi" açıldı

Dünyaca ünlü ve Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından da sağlığında "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü alan merhum Sıtkı Olça'ın balıkçılıkta kullandığı eşyaların ve yaptığı çinilerin de yer aldığı müze açıldı.

Aa
00:00 - 25/06/2014 Çarşamba
Güncelleme: 12:10 - 25/06/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
"Sıtkı Olçar Müzesi" açıldı
"Sıtkı Olçar Müzesi" açıldı

Kütahya-Eskişehir karayolunun 35. kilometresindeki Sofça köyündeki müzede, gazetecilere açıklama yapan Olçar'ın kızı Nida Olçar, babasının vefatından sonra müze fikrinin hep gündemde olduğunu ancak bazı problemlerden dolayı geçici olarak müzeyi açtıklarını söyledi.

Kendi çabalarıyla müzeyi açtığını belirten Olçar, "Bu müzede, babamın kişisel eşyalarını sergiliyoruz. Daha çok balıkçılıkla ilgili eşyalarına yer verdik. Çok değerli eşyaları maalesef buraya koyamadık. Üç ay süre ile buradaki eşyaların korunmasını ve güvenliğini kendimiz sağlayacağız. Üç ay sonra buradaki eşyaları Kütahya'dan ya da çevre illerden gelen teklifleri değerlendirerek kalıcı müzemizde sergilemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Olçar, müze konusunda daha önce Kütahya Belediyesi ile bir protokol imzaladıklarını hatırlattı.

Müze olması planlanan binanın hangi durumda olduğunu bilmediğini ifade den Olçar, şöyle konuştu:

"Eşyaların tesliminde tereddütlerimiz var çünkü eşyaları teslim ettiğimiz zaman sözleşme gereği açılacak müzenin yerinde hala hem fikir değiliz. Üstelik müze, belli bir ziyaretçi sayısına ulaşmadığı takdirde bağışladığımız eserlerin tamamı, Kütahya Çini Müzesi'nde sergilenmek üzere alıkonulacak. İnsanları kollarında tutup zorla müzeye götüremezsiniz. Elimizde oldukça yüklü miktarda tarihi eserimiz var. Müze çok dillendiği için bu eserleri korumakta güçlük çekiyoruz. Kurduğumuz dört farklı depoda koruyoruz bu eserleri. Maddi ve manevi olarak 3 ay dayanıp en iyi değerlendirecek yere vermeyi düşünüyoruz."

Dünyaca ünlü ve Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından da sağlığında "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü alan merhum Sıtkı Olça'ın balıkçılıkta kullandığı eşyaların ve yaptığı çinilerin de yer aldığı müze, Kütahya-Eskişehir karayolunun 35. kilometresindeki Sofça köyündeki yer alıyor.

Müze, 3 ay boyunca ücretsiz gezilebilecek.

10 yıl önce