|

Stratonikeia Antik Kenti

Yatağan'daki Stratonikeia Antik Kenti'nde 2013 yılı kazı çalışmaları başladı.

Aa
00:00 - 3/05/2013 Cuma
Güncelleme: 12:08 - 3/05/2013 Cuma
Yeni Şafak
Stratonikeia Antik Kenti
Stratonikeia Antik Kenti

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt, yaptığı açıklamada, antik kentte, 3 bin yıllık tarihin her döneminden kalıntılar bulabilmenin mümkün olduğunu söyledi.

Söğüt, Stratonikeia'nın, Karia bölgesinin en önemli kentlerinden olduğunu ve antik kentin Tunç Dönemi'nden Cumhuriyet dönemine kadar adından söz ettirdiğini belirtti. Antik kentteki kazı çalışmalarının 2008 yılında başladığını anlatan Söğüt, geçen yıl 9 ay kazı çalışması yürüttüklerini, 702 eseri gün ışığına çıkardıklarını anlattı.

Kentin UNESCO süreci

Prof. Dr. Söğüt, Stratonikeia Antik Kenti'nin UNESCO Doğal ve Kültürel Miras Geçici Listesi'ne kazandırılması için başvuru yaptıklarını bildirdi. Stratonikeia'nın her döneme hitap eden, yaşayan bir arkeoloji kenti olduğuna değinen Söğüt, "Bunun bir benzeri yok. Antik dönemden günümüze, yapıların bir bütün olarak korunduğu, Osmanlı dönemi taş döşeli yollarda yürünerek gezildiği başka bir kent yok" diye konuştu.


11 yıl önce