|

Tanpınar'ın 'satır aralarında' musiki

CRR Türk Müziği Topluluğu, 13 Mart'ta bir konser verecek. Konserin en ilgi çekici yanı ise, eserlerin Tanpınar'ın kitaplarından seçilmesi.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 18/02/2013 Pazartesi
Güncelleme: 17:23 - 18/02/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Tanpınar'ın 'satır aralarında' musiki
Tanpınar'ın 'satır aralarında' musiki

"Mahur Beste", "Huzur", "Saatleri Ayarlama Enstitüsü", "Abdullah Efendi'nin Rüyaları", "Yaz Yağmuru" gibi roman ve öyküleri, "Beş Şehir", "Tevfik Fikret", "Yahya Kemal" başlıklı deneme ve antolojileri ile Ahmed Hamdi Tanpınar Türk Edebiyat tarihinin en önde gelen isimlerinden biridir.

1901- 1962 yılları arasında yaşayan Tanpınar'ın önemli bir özelliği ise geleneksel müziğimiz üzerine yaptığı tespitlerdir. Ona göre Türk mûsıkîsi üç büyük eser etrafında gelişmiştir, bunlar sırası ile Merâgi'nin Segâh makamındaki kâr'ı, Itri'nin Nevakâr'ı ve Dede Efendinin Ferahfeza makamındaki Mevlevi Ayinidir. Nevakâr'ın yanına yine Itri'nin olan Na't'ta ilave edilebilir. Tanpınar Dede Efendi için söylediği 'onun kartalı doğrudan doğruya güneşe kanat açar', 'zamanında ve daha ötesinde konuşan tek ses onun sesidir',' diyebiliriz ki daha ilk notalarda bizi kendi zamanımızdan çıkarır, onun bize hazırladığı bir zamana gireriz' gibi sözler belki de edebiyat tarihimizde ilk defa söylenmişlerdir. Yine Tanpınar'a göre Acemaşiran'lar, Mahur'lar, Sultanîyegâh'lar bütün bunların hepsi kendi içimizde zaman zaman kaybolacağımız açık kapılara benzerler.

Cemal Reşit Rey Türk Müziği topluluğu Tanpınar'ın satır aralarındaki mûsıkî konserinde yazarın eserlerinde sözünü ettiği bestekârların eserlerini seslendirerek adeta Tanpınar'ın yüksek mûsıkî anlayış ve zevkini altmış yıl sonra bugünün seyircileri ile paylaşacaktır.

Konser 13 Mart'ta saat 20.00'da Cemal Reşit Rey'de yapılacak.

11 yıl önce