|

Tarihi mezar taşları ayağa kaldırılacak

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde 18-20. yüzyıla ait, yapısı üzerindeki yazıları ve süslemeleriyle bir sanat abidesi niteliğindeki tarihi mezar taşları kayıt altına alınıp restore edilecek.

Aa
00:00 - 27/02/2013 Çarşamba
Güncelleme: 08:51 - 27/02/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Tarihi mezar taşları ayağa kaldırılacak
Tarihi mezar taşları ayağa kaldırılacak

Konak, han, hamam, çeşme ve cami gibi korunarak günümüze kadar ayakta kalan tescilli yapıların bulunduğu Dünya Miras Listesi'ndeki Safranbolu'da yaşamış büyük şahsiyetlerle yaşadıkları döneme iz bırakan insanlardan şehrin yöneticilerine kadar herkesin izlerini taşıyan ve tarihe ışık tutan Şehir Mezarlığı'ndaki yüzlerce mezar taşı, önce Türkçe'ye çevrilerek kayıt altına alınacak sonra restorasyonu yapılarak korunacak.

III. Selim'in sadrazamlarından Safranbolulu İzzet Mehmet Paşa'nın mezar taşı 2005 tarihinde Manisa'dan alınarak Safranbolu'ya getirilmiş ve İzzet Mehmet Paşa Camisi'nin avlusuna yerleştirilmişti.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, kaybolan her mezar taşının şehrin tarihinden silinen bir satır olarak gördüklerini, bu nedenle mezar taşlarına sahip çıkmanın öncelikli görevleri arasında yer aldığını söyledi.

Kaybolan ve kaybolmaya yüz tutmuş tarihi izleri gün yüzüne çıkarmak için yeni bir çalışma başlattıklarını ifade eden Aksoy, şöyle dedi:

''Osmanlı'nın izlerini her köşesinde taşıyan ilçemizin mezarlığındaki tarihi mezar taşları kayıt altına alınacak. Mezar taşlarındaki işçilik ve üzerinde yazılanlar orijinal haliyle korunacak. Tarihi mezar taşları, yapısı üzerindeki yazıları ve süslemeleriyle bir sanat abidesi niteliğinde. Taş kitabelerdeki yazıların orijinal ve tercüme edilmiş hali basılacak. Ölen kişinin kimliğini ve dünya görüşünü yansıtan yazıların yer aldığı mezar taşları sanatsal açıdan da önemli bir değere sahip. Süslemeleriyle Türk taş oymacılığı sanatının önemli örneklerini teşkil eden taş kitabelere, bu dünyadan göç etmiş kişiye ait bilgilerin yanı sıra ayrılığın verdiği hüzün, özlem, dünyanın fani oluşu, dua talebi konuları büyük bir ustalıkla işlenmiş.'' 

"Tapu senedi, mezar taşlarımız"

Her yıl ''Kültürel Miras ve Korumacılık'' ana temasıyla düzenlenen ve bu yıl 6-8 Eylül tarihleri arasında yapılacak ''14. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali''nin alt temasının ''Tapu Senedi, Mezar Taşlarımız'' olarak belirlendiğini hatırlatan Aksoy, ''Festivalin ilçeye bir takım kazanımlar bırakması için her yıl çeşitli alt temalar belirliyoruz. Bu yıl ise mezar taşlarının kurtarılması ve korunmasına katkı yapması için festivalin temasını bu yönde belirledik. Bu bağlamda bilimsel seminer, toplantı ve konferanslar yapılacak. Çalışmalar için ödenek bulunacak. Tapu senedi, mezar taşlarımıza sahip çıkarak gelecek kuşaklara aktarmalıyız. 3 bin yıllık mezarlar var. Bu eserlerimizi korumalıyız. Bu yıl yapacağımız festivalimizin kazanımı da bu olacak'' diye konuştu.

11 yıl önce