|

"Tesadüf eserler" müzesi

Amasra ilçesinde resmi kazı yapılmamasına karşın tesadüfen bulunan tarihi eserlerin sergilendiği Amasra Müzesi, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Aa
00:00 - 7/04/2014 Pazartesi
Güncelleme: 14:37 - 7/04/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
"Tesadüf eserler" müzesi
"Tesadüf eserler" müzesi

''Sesemos'' adıyla MÖ 12. yüzyılda Fenikelilerin kıyılar boyunca oluşturduğu kolonilerle kurulan ve İranlı Prenses Amastrist'in yönetimi döneminde en parlak zamanını yaşayan Amasra, binlerce yıllık tarihi geçmişin izlerini taşıyor.

Genellikle inşaat kazıları, heyelan, sondaj ile yol çalışmalarında ve balıkçıların ağlarına takılması sonucu ortaya çıkan Helenistik, Arkaik, Klasik, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda eser, Amasra Müzesi'nde sergileniyor.

Gözyaşı şişeleri, altın ve bronz süs eşyalarının yanı sıra olta iğneleri, haçlar, kandiller, silahlar, kaplar ve bronz heykelciklerin bulunduğu müzeyi, yılda 50 binin üzerinde turist ziyaret ediyor.

Roma İmparatoru Hadrian'ın, Roma mitolojisinde kentin kurucusu bilinen Romulus ve Remus'u simgeleyen motiflerin olduğu heykelin yanı sıra Yunan mitolojisinde sağlık tanrısı bilinen Asklepios'u simgeleyen yılan heykeli, ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken eserler arasında ilk sırada yer alıyor.

Müze Müdürü Aydın

Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, yaptığı açıklamada, ilçede Boztepe ile Amasra Kalesi'yle çevrili adanın dışında kalan kara tarafında da antik kent olduğunu söyledi.

İlçede, hafriyatla denize döküldüğü tahmin edilen birçok tarihi eserin de dalgaların sahile vurmasıyla ortaya çıktığını, batık gemilerden çıkan eserlerin de balıkçıların ağlarına takıldığına dikkati çeken Aydın, şöyle konuştu:

"İlçemizde bilimsel amaçlı hiç resmi kazı yapılmadı. Bugüne kadar çıkan eserlerin tamamı tesadüfen bulunmuş olup, bu durum ilçede müze kurulmasını zorunlu kılmıştır. İlçede 1955'te belediye binasının küçük odasında faaliyete geçirilen müze, 1969'da eski ilkokul binasına taşınmış ve zamanla yeni müze ihtiyacının doğmasıyla 30 yıl önce de 1884'te bahriye mektebi olarak inşaat edilen binada hizmet vermeye başlamıştır. Sondaj, inşaat ve yol çalışmalarında halen bulunmaya devam eden eserler, müzemizde sergilenmektedir."

"Tarihi eserler yapılar nedeniyle kayboldu"

İlçede, tarihi bedesten, antik tiyatro, hamam gibi kalıntılar incelendiğinde Helenistik dönemde 30-40 bin kişinin yaşadığının tahmin edildiğini vurgulayan Aydın, "Amasra'da, tarihi eserlerin yüzde 60'ı yapılar nedeniyle kaybolmuştur. En azından bundan sonra yüzde 40'lık bölümünü kurtarmak, bunun için de kazı çalışmalarına başlamak istiyoruz" diye konuştu,

Aydın, kayıpları sıfıra indirip eserleri turizme kazandırmayı amaçladıklarına işaret ederek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Yapacağımız kazılar, antik kentin planını vermesi açısından da önemlidir. Amasra, önümüzdeki 50 yıl boyunca hamam, depo, yaşam alanı gibi ekstra yapıların yanı sıra heykel ve mozaiklerin çıkmasına gebe bir yerdir. Özellikle bütünlük arz eden yapıları korumak istiyoruz. Ortaya çıkacak eserler, dünya bilim alemine büyük katkı sunacaktır. İlçemizde sit alanı olsun olmasın tüm kazıyla ilgili işler müzemizin denetim ve gözetiminde yapılıyor."

10 yıl önce