|

Tüm ezilenler için 1001 belgesel film

Bu yılki teması 'DarAlan'lar olan '14. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali' dün İstanbul'da başladı. Gazze'den 2. Dünya Savaşı'na 70 öykünün yer aldığı festivalde, İsrail'in 1982'de gerçekleştirdiği Sabra-Şatila katliamının izlerini taşıyan Gaza Hospital da izleyiciyle buluşacak

Orhan Turan
00:00 - 30/09/2011 Cuma
Güncelleme: 21:27 - 29/09/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Tüm ezilenler için 1001 belgesel film
Tüm ezilenler için 1001 belgesel film

Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) tarafından organize edilen 14. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde dün başladı. 3 Ekim'e kadar sürecek festivalin açılışını Kongo'daki iç savaş nedeniyle İstanbul'a yerleşen Kongolu müzisyen Enzo İkah, verdiği konserle yaptı. İlk gösterim ise Yunanistan'da oyun alanı bulamayan çocukların hikâyesini anlatan “The Game Must Go On - Oyun Devam Etmeli” filmiyle gerçekleşti. 23'ü Türkiye'den 70 filmin 'DarAlan' temalı filmlerinin yanısıra festival kapsamında bu yıl, ilk kez çocuklar için ayrı bir bölüm hazırlandı. 3 Ekim'e kadar sürecek festivaldeki tüm filmler ücretsiz olarak gösterime sunulacak.

GAZZE'DEN BURİNDİ'YE

14. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali'nin açılışı Beyoğlu Gençlik Merkezi'nde yapılan Enzo İkah konseriyle başladı. Kongo'da yaşanan acımasız iç savaştan uzaklaşarak İstanbul'a yerleşen ve Türkiye'de sanatını sürdüren müzisyen Enzor Ikah'ın anlamlı konseri, festivale de renk kattı. Dün başlayan ve 3 Ekim'e kadar sürecek festival kapsamında dünyanın tüm mağdurları ve ezilmişleri adeta 1001 hikâyede toplandı. 12 Eylül döneminden, çocuklarını arayan ailelere, madencilerin ölümcül serüvenlerine, Mozambik'ten Gazze'ye kadar farklı konu ve ülke hikâyeleri, farklı yönetmenlerin imzasıyla festivalde buluşuyor.

BELGESEL ARKASI

14. İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali kapsamında geçen yıl başlatılan Sinema Laboratuvarı bu yıl da devam edi-yor. Ancak en az laboratuvar kadar ilgi çeken bir başka bölüm de yönetmenle belgesel izleyicilerinin bir araya geldiği “Belgesel Arkası Bölüm” olacak. Yarın Beyoğlu Gençlik Merkezi'nde yapılacak “Belgesel Arkası Bölüm”de yönetmenler izleyenlerin sorularını yanıtlamakla yetinmeyip film süreçlerini, çekim aşamalarını, izlenimlerini, deneyimlerini, sinema anlayışlarını da paylaşacak.

SABRA-ŞATİLA'NIN İZLERİ

Festival kapsamında yönetmenliğini Marco Pasquini, yapımcılığını ise Federico Schiavi'nin yaptığı İtalya-Lübnan 2009 ortak yapımı Gaza Hospital, yarın saat 17:30'da Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde gösterilecek. Filmde 1982 İsrail kuşatması sırasında yaşanan Sabra-Şatila katliamı sırasında mülteci sığınağı olarak yeniden hayata geçen hastanenin acı dolu tarihi nadir bulunan arşiv görüntüleriyle anlatılıyor. Bugün izlenebilecek filmler arasında da Hitler'in Hitler'i adlı yapım dikkat çekiyor. Bilgi için: 1001belgesel.net



13 yıl önce