|

Türk resminin ''100'' akı

Caretta Yayınları, Erkan Doğanay editörlüğünde Türk resim sanatının ''yüz''ünün portresini çıkardı. Ölmeden önce görmeniz gereken 101 Portre adıyla yayınlanan kitap, 1480 yılından 2013 yılına kadar Türkiye''de yapılmış portreleri kapsıyor. Kitapta portreler, sanat eleştirmenlerinin yorumlarıyla sunuluyor

Yusuf Genç
00:00 - 17/04/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:15 - 16/04/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Türk resminin ''100'' akı
Türk resminin ''100'' akı

''Ölmeden önce'' mottosuyla izleyici ve okuyucu karşısına çıkarılan çalışmalar, bilindiği gibi son yılların revaçta derlemelerini oluşturuyor. Seçilen türün ''en''lerinin alındığı seçkiler, o türler hakkında da ayrıntılı genel bilgileri ilgililerine ulaştırıyor. Her ne kadar ''ölmeden önce yapılması gerekenler ne de çok'' dedirtse de bu derlemeler, hele de iyi bir editörün imzasını taşıyorsa hâkim bir okumaya imkân veriyor.

Daha önce sinema, edebiyat ve müzik gibi alanlarda 1001 serisi de hazırlayan Caretta Yayınları''nın, yeni bir 101''lik seriye hazırlandığının müjdesini vermeliyiz. Caretta Yayınları, ölmeden önce görmeniz gereken başlığıyla yayınladığı 101 Portre kitabıyla, Türkiye''de yapılmış yüz bir portre üzerinden yüz bir sanatçının eserlerinden seçilen yüz bir portre ile Türk resim sanatının 1900''lerin başından günümüze kadar gelen serüvenini okumak mümkün.

OSMAN HAMDİ BEY''DEN YÜZ BİR PORTREYE

Kitabın editörü Erkan Doğanay, kitabı ortaya çıkaran ilk portre çalışmasının 2010 yılındaki Osman Hamdi Bey''in 100. Ölüm yıldönümüne kadar uzandığını söylüyor. UNESCO tarafından Osman Hamdi Bey yılı ilan edilen 2010 anma etkinlikleri kapsamında Kültür Bakanlığı ve İstanbul Küçükçekmece Belediyesi ortaklığında hazırlanan ve o serginin de danışmanlığı yapan Erkan Doğanay, portre sergisinden sonra listelenen sanatçıların eserleri üzerinde yeniden yapılan titiz bir çalışmayla kitaba ulaşıldığını aktarıyor.

Eleştirmenlerin yorumları da var

101 Portre kitabı, Türkiye''de yapılan portre çalışmalarını beş döneme ayırarak ele alıyor. Kitap, portrelerin yanı sıra, Elif Dastarlı, Hülya Küpçüoğlu, Sevil Dolmacı ve Ferhat Uludere''nin de aralarında olduğu 14 sanat eleştirmeni ve tarihçisinin yorumlarını da içeriyor.


10 yıl önce