|

Ustalar 12 milyona 'MOTOR' diyecek

Kültür Bakanlığı, 2011'de Türk sinemasının usta yönetmenlerini ve ilk filmini çekecek sanatçıları desteklemek için yaklaşık 12 milyon TL kaynak ayırdı. Desteklenecek projeler arasında, ünlü Türk Halk Müziği sanatçısı Yavuz Bingöl'ün 'Makas' isimli filmi de var.

00:00 - 20/09/2011 Salı
Güncelleme: 22:01 - 19/09/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Ustalar 12 milyona 'MOTOR' diyecek
Ustalar 12 milyona 'MOTOR' diyecek

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türk sinemasına yatırım sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2011'de 58 uzun metrajlı filme toplam 11 milyon 970 bin TL kaynak aktardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk sinemasının dünya sinemasıyla yarışır hale gelmesi için büyük destek veriyor. Nuri Bilge Ceylan, Semih Kaplanoğlu gibi ödüllü yönetmenlerin de bir çok filmi bakanlığın desteği ile çekilmişti.

Bakanlık temsilcisi başkanlığında ve ilgili alan meslek birliklerinin önerdiği birer temsilci ile sinema alanında öne çıkan 3 üyenin katılımıyla oluşturulan 'Destekleme Kurulu'nun 2. toplantısı 13 Eylül 2011 tarihinde, Ankara'da toplandı. Kurulun 2011 yılı içerisinde düzenlediği ikinci değerlendirme toplantısında uzun metrajlı film yapım ve yapım sonrası projelere toplam 5 milyon 520 bin TL destek aktarıldı. Toplantıda sinema sektörünün güçlendirilmesi amacıyla desteklediği uzun metrajlı filmler belli oldu.

12 USTAYA DESTEK

Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Erden Kıral, Safa Önal, Derviş Zaim, Zeki Demirkubuz, Reha Erdem, Abdullah Oğuz, Biket İlhan, Serdar Akar, Aydın Sayman, Cemal Şan'ın yapım projeleri destek alırken, Ali Özgentürk, Selim Evci'nin yönetmenlik yaptığı filmler yapım sonrası destek alan projeler içinde yer aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destek sağlayacağı yapım projelerinden bazıları ise şöyle: Evliya Çelebi Zaman Zaman İçinde (Yönetmen: Serkan Zelzele), Şarkı Söyleyen Kadınlar (Yönetmen: Reha Erdem), Balık (Yönetmen: Derviş Zaim), Çanakkale İçinde (Yönetmen: Serdar Akar), Ayaktakiler (Yönetmen: Zeki Demirkubuz), Dokunmadan Sev Beni (Yönetmen: Abdullah Oğuz), Doğu-Batı (Yönetmen: Aydın Sayman), Yarım Kalan Mucize (Yönetmen: Biket İlhan), İkimize Bir Dünya (Yönetmen: Safa Önal)

YAVUZ BİNGÖL'E İLK YÖNETMEN DESTEĞİ

Bakanlığın, gençleri ve ilk yönetmenlik deneyimini yaşayacak sanatçıları Türk sinemasına kazandırmak için “Kurtuluş Son Durak (Yönetmen: Yusuf Pirhasan), Sivas (Yönetmen: Hüseyin Kaan Müjdeci), Aksak Ritim (Yönetmen: D. Durul Metin), Makas (Yönetmen: Yavuz Bingöl), Mavi Dalga (Yönetmen: Müzeyyen Zeynep Dadak Köstepen)”nın da aralarında bulunduğu projeleri destekleme kararı aldı. İlk yönetmen desteği alan isimler arasında geçmiş yıllarda Salkım Hanımın Taneleri, O Şimdi Mahkum, Üç Maymun gibi önemli filmlerde kamera önünde yer alan Yavuz Bingöl de yer alıyor.

Bakanlık tarafından desteklenecek yapım sonrası projeler de şöyle:

İstanbul (Yönetmen: Ferenc Török), Görünmeyen (Yönetmen: Ali Özgentürk), Rüzgarlar (Yönetmen: Selim Evci), Şimdi Zaman (Yönetmen: Belmin Söylemez), İz (Yönetmen: M.Tayfur Aydın), Ölü Bölgeden Fısıltılar (Yönetmen: Fırat Çağrı Beyaz)


13 yıl önce