|

Ve Eylül Bir Ayın Adıdır Aslında

Hikmet Kızıl imzalı "Ve Eylül Bir Ayın Adıdır Aslında" deneme kitabı, Erguvan yayınevi tarafından okuyucuyla buluştu. Şair Murat Kapkıner'in kitabın ismini vermesi ise, kitap okuyucusunu etkileyecek cinsten...

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 5/04/2014 Cumartesi
Güncelleme: 11:02 - 5/04/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Ve Eylül Bir Ayın Adıdır Aslında
Ve Eylül Bir Ayın Adıdır Aslında

Yazarların iç dünyasının dışa yansıtmasından oluşan bu eserlerde, kişi daha çok yazılanı değil, yazarı okur. Onun gözüyle bakar hayata. Çünkü bir yazarın içindeki dünyaya kapı açan edebiyat türü, denemelerdir. O nedenle denemeler okuyucunun ilgisini daha fazla çekiyor.

Son dönem edebiyat kuşağının içinde kulağa hoş bir ritim yakalayan edebiyatçılardan biri de Hikmet Kızıl, Uzun zamandır çeşitli edebiyat dergilerinde ve gazetelerde kendisine has üslubu ile okurun zihninde tat bırakan ve hatırı sayılır denemelere imza atmıştı, Hikmet Kızıl''ın emeklerinin toplamı olan denemelerinden bir kitap oluşturuldu. Erguvan Yayınlarından çıkan kitap aslında bize denemenin ve yazının sadece harflerin toplamından ibaret olmadığını en leziz yemek gibi yazının da bizim damağımızda iyi bir tat bıraktığını tekrar hatırlattı.

Toplumsal sorunları edebiyatın güçlü anlatımı ile süsleyen yazar, yazının sadece kelimelerin süslenmiş halinden ibaret olmadığını, yazının aynı zamanda toplumun hafızasını konuşturduğunu kitabı ile göstermeye çalışıyor. Hayata dokunmayan yazının eksik bir yazı olduğu, hayatın içinde kenarda- kıyıda unutulmuş şehrin asıl yerlileri olan kara çocukların daha söyleyecekleri sözlerinin bitmediğini, yarım söyledikleri sözleriyle bile hayatımıza temiz bir nefes kondurduklarının farkında olan yazar, daha mutlu bir gelecek için kara çocukların ısrarla erdeme ve şehre sahip çıkmalarını dile getiriyor. Yani nerede ise İsmet Özel''in ''Toparlanın Gitmiyoruz'' mesajını yeniliyor.

Kitabın hem duygu, hem düşünce yüklü sayfaları arasında ilerlerken gâh kendinizi bir kahraman gibi hissediyorsunuz, gâh bir düşünür… Kimi zaman gözyaşına boğulup kalıyorsunuz, kimi zaman da hayatın acımasız yüzü ile karşılaşıp hazan mevsiminde soluğu alıyorsunuz…


Kitapta, hızlı bir şekilde kirlenen bireyin fotoğrafı çok net çekilmiş bulunuyor. Tırşıkçılık, üçkâğıtçılık ve her kalıba uyma v.b hastalıklara yakalanan bireylerin aslında görünürde bir şeyleri toplamış gözükseler bile bunların koca bir hiç olduğunu ortaya seriyor. Sözünün eri görünmeye çalışan kişilerin iki yüzlülüklerini saklasalar da hepimizin onlara yabancı olmadığımızı gösteriyor.

Kitapta ilgi çeken bir kaç denemenin isimleri ise şöyle:

Mankurtlaştırabildiklerimizden Misiniz?

Modernleşme Ve Dejenerasyon,

İçli Köfte Yiyenlerin Cenneti,

Son Kişot,

Bir Şiir Yaz Bana İçinde Kudüs Olsun,

Ve Eylül Bir Ayın Adıdır Aslında,

Şimdi Bu Sevdanın Neresinden Tutmalı,

Kitabın ismi ise Murat Kapkıner'e ait... "Ve Eylül Bir Ayın Adıdır Aslında" kitapçılarda okuyucusunu bekliyor.


10 yıl önce