|

Ve fotoğraf sanatçısı sanal âlemi keşfetti

Sergilemek istedikleri fotoğrafları için salonların yüklü meblağlar çıkarttığı sanatçılar, çareyi internette buldu. Artık devir, fotoğraf sanatçılarının eserlerini sanal âlemde gezip alma devri.

Orhan Turan
00:00 - 5/03/2010 Cuma
Güncelleme: 00:19 - 5/03/2010 Cuma
Yeni Şafak
Ve fotoğraf sanatçısı sanal âlemi keşfetti
Ve fotoğraf sanatçısı sanal âlemi keşfetti

Bazı sanat dallarında olduğu gibi artık ünlü fotoğraf sanatçıları da fotoğraflarını internetteki sergi salonlarında sergiliyor. Bununla da kalmıyor, sanatseverler istedikleri eserleri kredi kartıyla ödeme yaparak, oturdukları yerden satın da alabiliyor.

AYDA 5 BİN DOLARLIK GELİR

Sanal sergi faaliyetini yürüten sitelerin çoğu Türkiye dışından. Ancak yurt içinden de siteler hızla ilerliyor. Düşük fiyatlı fotoğraf satışı ajansı olarak hizmet veren sitelere ücretsiz üye olunabiliniyor. Meraklısının kendi çektiklerini de yükleyebilmesine imkan tanıyan sitelerden biri de "fotolia.com". 7.3 milyonun üzerinde fotoğraf ve illüstrasyon, 500 binden fazla vektörel çizim dokümanı var. 1 milyon 650 bin üyesi olan sitede fotoğrafların birim fiyatı 1.20 dolardan başlıyor. Bu alanda faaliyet gösteren en önemli sitelerden biri de "İstockphoto.com". İngilizce yayın yapan sitede en fazla gelir Türk fotoğrafçılarında. Sitede 6 bin fotoğrafı bulunan bir fotoğrafçı, 5 bin doların üzerinde para kazanabiliyor. "Fotolia.com", "photoaraf.com", "narfoto.com", "fotoiz.com", "Photosofstory.com" gibi sitelerin bulunduğu en kurumsal çalışmayı ise "fotolia.com" yürütüyor.


Büyük projeler de artık nette

Tanınmış fotoğrafçılarımızdan Muammer Yanmaz'ın ses getiren çalışması "40 Ayna" da “Photosofstory.com”da sergilenmeye başlandı. 40 ünlü tiyatro sanatçısının, "sahneye çıkmadan önceki son hesaplaşma alanları" olarak tanımlanan sergi, ilk Karşı Sanat Galerisi'nde, geçen yıl da City's Nişantaşı ve Enka Dr. Clinton Vickers Sanat Galerisi'nde sergilenmişti.



14 yıl önce