|

Vehip Sinan için anma programı

Basın İlan Kurumu ile Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)''nin birlikte düzenlediği ''Matbuat Dünyasından Sanatkâr Çehreler'' programında karikatür ustası Vehip Sinan rahmet ve saygıyla anılacak.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 21/06/2014 Cumartesi
Güncelleme: 15:28 - 21/06/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Vehip Sinan için anma programı
Vehip Sinan için anma programı

Karikatürist ve çizgi roman ustası, Bâbıâli''nin unutulmayan simâlarından Vehip Sinan, sanatçılar ve sevenleri tarafından anılıyor.

Toplantı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti''ne bağlı olarak hizmet veren Çemberlitaş''taki Basın Müzesi''nde 24 Haziran Salı günü saat 15.00''te başlayacak. Karikatürist İbrahim Özdabak Vehip Sinan''ın hayatını, çalışmalarını, basındaki hizmetlerini ve karikatürcülüğünü anlatacak. Toplantıyı Demirhan Kadıoğlu sunacak. Türk mizahının unutulmayan ismi Vehip Sinan, özellikle Topuz çizgi kahramanıyla sevilmiş ve milyonlarca çocuk tarafından okunmuştu. Hayatta olduğu yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ESKADER tarafından ödüllendirilen ve hakkında toplantılar yapılan Vehip Sinan, 18 Nisan 2010 tarihinde ebedî âleme göç etmişti.

SEVİMLİ ÇİZGİLERİN SEVECEN ÇİZERİ

Topuz serisiyle çizgi romanda Türkiye''nin yetişen en değerli sanatkârlarından biri olan Vehip Sinan, 1929 yılında İstanbul''da doğdu. Karikatür çizmeye küçük yaşlarda başladı. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimari ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümlerinde bir süre okuduktan sonra, ekonomik şartlar sebebiyle eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Tabiî yeteneği ve çizgiye yatkınlığı dolayısıyla kendisini Bâbıâli''de bulan usta sanatçı, ünlü karakteri Topuz''u ilk defa Ceylan Yayınları''nda çizdi. Daha sonra çalıştığı gazete ve dergilerde Topuz''un maceralarına devam etti. Siyasî karikatürleriyle de tanınan çizerimiz, sevimli, sevecen çizgileriyle çocukların ve büyüklerin gönlünde taht kurdu. Vehip Sinan hakkında ilk toplantı, 2007 yılında Altunizade Kültür Merkezi''nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü adına Mehmet Nuri Yardım tarafından düzenlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ. de 26 Şubat 2010 tarihinde Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi''nde Vehip Sinan hakkında önemli bir program düzenledi. Vehip Sinan 2009 Yılı''nda ESKADER''in ''Çizgi'' dalındaki büyük ödülünü almaya hak kazandı. Mükâfat 27 Aralık 2009 tarihinde Beyazıt Devlet Kütüphanesi''nde açıklandı, Vehip Sinan''a ödülü beş ay sonra 24 Nisan Cumartesi günü takdim edilecekti. Ancak ömrü vefa etmediği törene katılıp alamadı, 18 Nisan 2010 tarihinde Hakka yürüdü. Ödül, ailesine verilmek üzere en yakın dostlarından Dr. Cahit Öney''e teslim edildi. Vefatından sonra ESKADER, Bâbıâli Sohbetleri''nde Vehip Sinan''ı yakınları ve dostlarıyla birlikte andı.

Yeni Şafak, Yeni Asya, Tercüman, Türkiye gazeteleri ile birçok dergide karikatür çizen ünlü sanatçı Vehip Sinan hiç evlenmemişti ve kız kardeşi ile birlikte yaşıyordu. Türk mizahına Topuz''u armağan eden Vehip Sinan''ın kitapları yeniden yayımlanıyor.

10 yıl önce
default-profile-img