|

Yedi İklim; Nisan''da bahar kadar yüklü

Yedi İklim Nisan 2014 sayısında ''Şehrin Hatırası'' başlıklı sunuş yazısıyla karşılıyor okurunu. Necip Fazıl Kısakürek, İlhan Berk ve William Faulkner kapakta öne çıkan isimler.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 7/04/2014 Pazartesi
Güncelleme: 10:21 - 7/04/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Yedi İklim; Nisan''da bahar kadar yüklü
Yedi İklim; Nisan''da bahar kadar yüklü

Yedi İklim''de her sayıda olduğu gibi Usta Çizer Hasan Aycın''ın çizgileriyle başlıyor bahar koşusu ve ardından şiirin adeta kuşatması altına giriyorsunuz. Bu sayının şairleri: Nurettin Durman / Söze Başlamak Faslı, Adem Turan / Düğün, Seyfettin Ünlü / Varidât, Özcan Ünlü / Beni En Çok Özlediğin Yerlerde Sakla, Hüseyin Alemdar / Kantaşı, Suavi Kemal Yazgıç / Uykunun Tabiri, Erkan Kara / Sonlu ve Sonsuz Hayata Dair, Gökhan Serter / Nazar, Metin Tonbul / Yağmurun Gelişidir, Mehmet Şamil Baş / Rüya İçinde Rüya, AhmettahsinErdoğan / Nasılsın, Hatice Çay / Filmin Son Karesi, Bilal Yavuz / Veto, Berat Bıyıklı / Ve Geçenin Lâneti, Raşit Ulaş / Çetinkaya Ağlak Asuman, Ali Zafer Yapıcı / Sokaklarımdaki Kayıp Çocuk, Mahmut Sami Yıldız / Karanfil Bahçesinde Açan Lâle, İbrahim Demir / Ankara, Erdem Arslan / Tehir, İdris Mahfi Erenler / Özür, Cemil Aydın / Güller Koparılırken, Sertaç Gereç / Yaradılış - Karga-lar.

Sayfalar arasında Raziye Yıldız''ın çizgilerinin derin etkileri yanında Mustafa Cemil Efe''nin hüsn-i hatt''ı yer alıyor. Çeviri şiirde ise Veysel Akdoğan''ın bir süredir yayımlanan EbûTalib b. Abdulmuttalib / Divanı''ından yaptığı çeviri ile Serkan Doğan''ın William Faulkner''den ''Bir Kavak'' başlığıyla yaptığı çeviriler yer alıyor.

Cevat Akkanat ''İkinci Yeni Şiirinde ''Allah'': İlhan Berk Örneği yazısının dördüncüsüyle İlhan Berk okumayı sürdürüyor. Osman Koca / Öykü ve Türev başlıklı yazısı ile yer alırken Mehmet Özger, ''İdeolocya Örgüsü'' ve ''Batı Tefekkürü ve İslâm Tasavvuru'' adlı eserlerinden hareketle büyük bir düşünce hamlesinin öncüsü konumunda bir sanatçı olarak Necip Fazıl Kısakürek''i inceliyor. Yakup Şafak ''Feridun Nafiz Uzluk''un Mevlevilikle İlgili Bir Yayın Projesi'' yazısıyla ve Hüner Şencan da ''Meddah'' başlıklı yazısıyla bu sayıya katkı sunan yazarlardan.

Ali Haydar Haksal''ın ''Âniden, Belki, Merhaba, Ruhum Üşüdü, Sözün Duvağı'' başlıklı öykülerinin ardından Osman Koca''nın ''Yaşa/t/mak Hüznü'' başlıklı öyküsü yer alıyor. Bu sayıda yer alan diğer öykücüler ise; İbrahim Eyibilir / Seni Beklerken, Cafer Turaç / Yahya ile Gamzeli, Emine Ekinci / Kirpikleri Yanan Kadın, Sevgi Korkusuz / Duraksızlar

Her sayıda ilgiyle takip edilen Yeni Okumalar Değiniler bölümü; Yusuf Dinç ''Teatral Sinkaf; Zengin Mutfağı'' başlığıyla Vasıf Öngören''in kızı Aslı Öngören''in yönetiminde İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından sunulan epik eseri hakkında kaleme aldığı bir değerlendirme yazısıyla açılıyor. Taha Aydoğan, ''Eskişehir''den Portreler'' kitabını incelerken, Sezai Güner: ''Eskişehir Şairler Antolojisi'', İbrahim Coşkun: ''Büyüyen Ay Yayınları Dolunay Olma Yolunda'' , Hatice Ebrar Akbulut : ''Açık Mektuplar Üzerine'', Ayşegül Uyar: ''Delilik Ülkesinden Notlar / Ayşe Şasa, Ahmet Sezgin: ''Mankurtlaşan Aydınlar'' başlıklı yazılarıyla bu bölümde yer alan diğer isimler.

Nisan sayısında hayli kabarık bir içerikle okur karşısına çıkan Yedi İklim, baharın olduğu kadar edebiyatın da kuşatması altında olduğumuzu hatırlatıyor. Zira Yedi İklim sesten ziyade sözü öne çıkaran bir sayıyla daha okur karşısında.

İletişim:

yediiklimdergi@gmail.com

www.yediiklimdergisi.com



10 yıl önce