|

Yemen hançeri Cenbiye

Yemen'de Cenbiye ismi verilen yarım hilal şeklindeki hançer, asırlar geçmesine rağmen halk kültüründeki özel yerini korumaya devam ediyor.

Aa
00:00 - 5/04/2014 Cumartesi
Güncelleme: 15:20 - 5/04/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Yemen hançeri Cenbiye
Yemen hançeri Cenbiye

Yemen'de tarihi Himyar Krallığı zamanında, halkın Cenbiye'ye benzer hançerler taşıdığına inanılıyor. Cenbiye, şu an günlük hayatta çok kullanılmasa da halk kültüründeki önemli yerini koruyor. Yemenli erkekler, Cenbiye'yi bir çeşit delikanlılık simgesi olarak kabul ediyor. Hançerin kalitesinin önemi toplumda o kadar yerleşmiş ki toplum arasında "Kişi cenbiyesinden bilinir" şeklinde söz bulunuyor.

Ülkenin kuzey şehirlerinde erkekler, düğün, bayram gibi özel günler ve münasebetlere süslü hançerleriyle katılmaya itina gösteriyor ancak güney kesimlerde bu ilgi biraz daha azalıyor.

AA muhabirine konuşan Yemenli Eymen Şerbeci, "Cenbiye, Yemen'in kültür mirasıdır ancak halk kültüründe özel yerini korumasına rağmen gençler artık çok rağbet göstermiyor. Bazı gençler tarihi yüzlerce yıla dayanan Cenbiye taşımaktan gurur duyarken diğer bir kısım bununla ilgilenmiyor bile" dedi.

Hançerin de Çin malı yapıldı

Taiz'de hançer satıcısı Kahtan Muhammed, Cenbiye'de en önemli kısmın kabza olduğunu, kabzasının yapılış maddesine göre hançerin fiyatının değiştiğini belirtti. Gergedan boynuzu ya da fildişinden yapılan bir kabzanın 1 kilo fiyatının bin 500 dolardan başladığını ifade eden Muhammed, kalitesine göre değişik tasarımı ve süslemeleri olan bir Cenbiye'nin, bazen 5 bin dolardan alıcı bulduğunu söyledi. Muhammed, son zamanlarda sahte hançerlerin yaygınlaştığını, Çin malı hançerlerin bazen 100 dolardan bile satıldığını dile getirdi.

10 yıl önce