|

Yer altının hüzünlü fotoğrafları

Madenciliğin babadan oğula miras kaldığı Kozlu ilçesine bağlı Çırgan'da, kömür ocaklarında hayatını kaybeden işçilerin anıları, maden teknikerinin çektiği fotoğraflarda yaşatılıyor.

Aa
00:00 - 10/07/2014 Perşembe
Güncelleme: 14:43 - 10/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Yer altının hüzünlü fotoğrafları
Yer altının hüzünlü fotoğrafları

Kömür ocaklarında en zor işleri yapan ''domuz damcı'' ve ''kazmacı'' olarak adlandırılan işçilerin yaşadığı köylerde, küçük yaştan itibaren madencilik öğretiliyor.

Kazma tutmayı, maden direğiyle ''domuz damı'' tabir edilen tahkimat yöntemlerinin nasıl yapıldığını maden işçisi babalarından öğrenen gençler, hayata karanlık dehlizlerde atılıyor.

Yer altında kendilerini bekleyen onlarca tehlikeye rağmen, maden ocaklarında çalışmayı tercih eden bölge halkı, kimi zaman iş kazalarında ocaklarına düşen ateşin acısını yaşıyor.

Meslektaşlarının çektiği acıya objektifiyle tanıklık eden Maden Teknikeri Alaaddin Kara da çektiği fotoğrafları "madenci köylerinde" sergileyerek kömür işçilerinin çalışma koşullarını yansıtıyor.

Çırgan köyü konağında 30 fotoğrafın yer aldığı "Bir Kentin Arka Yüzü" adlı sergisini açan Kara, AA muhabirine, kömür ocaklarında yakınlarını kaybetmiş insanların hüznüne ortak olmak istediğini söyledi.

Halen köyde devlet ve özel kömür ocaklarında 50 civarında işçinin çalıştığını anlatan Kara, "Yaklaşık 130 haneli köyde, 20 maden şehidi var. Madencilerin hayatını yine en iyi madencilerin anlayabileceğini düşünüyorum. Ben de onlardan biriyim. Kömür işçileri, iş kazalarıyla gündeme geliyor, sonra unutuluyor. Ne zaman bir maden kazası oldu, Soma gündeme geldi. Kömür ocaklarındaki ölümleri unutturmamak için özellikle maden köylerinde fotoğraf sergisi açıyorum" diye konuştu.

Kara, Çırgan köyünde madenlerde hayatını kaybeden çok sayıda kişi olduğundan sergi açma kararı aldığını vurgulayarak, maden ocaklarının kömürle ölüm arasındaki yaşamı anlattığını dile getirdi.

Köy sakinlerinden Yahya Şahin de köydeki her hanede neredeyse ocaklarda çalışan ya da emekli madenci bulunduğunu belirterek, "Sergideki fotoğrafları gördükçe anılarımız tazeleniyor. Yaşamını yitiren madencilerimiz gözümüzün önüne geliyor" dedi.

Madende ağabeyini ve 3 yakınını kaybeden Hüseyin Bozacıoğlu da sergide insanların ekmek parası için ne kadar zor koşullara göğüs gerdiklerini bir kez daha gördüklerini, acıların unutulmaması ve ders alınması açısından benzeri çalışmaların önem taşıdığını kaydetti.

Sergiyi gezenler, ocaklarda hayatını kaybeden madencilerin mezarlarını da ziyaret ederek hüzünlü anlar yaşadı.

10 yıl önce