|

Yesevi anısına sempozyum

Şamil Kucur
00:00 - 7/02/2010 Pazar
Güncelleme: 23:29 - 6/02/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Yesevi anısına sempozyum
Yesevi anısına sempozyum

Büyük Türk İslam Mutasavvufu Ahmet Yesevi, İstanbul'da uluslar arası bir sempozyumla anılacak.

Bağcılar Belediyesi, Türk ve İslam dünyasının en önemli isimlerinden Hoca Ahmet Yesevi anısına 'Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Sempozyumu' düzenliyor. Sempozyuma 9 ülkeden uzmanlar katılarak tebliğler sunacak.

ASYA, ANADOLU VE BALKANLARA ETKİLERİ

Hoca Ahmet Yesevi'nin hayatı, fikirleri ve Divan-ı Hikmet'in anlatılacağı Bağcılar'da Holiday İnn Otel'de gerçekleştirilecek sempozyumda, Ahmet Yesevi'nin Takipçileri, Orta Asya'dan Balkanlar'a Ahmet Yesevi'nin Tesirleri, dünden bugüne eserlerde Yesevilik, Yesevilik araştırmaları konu başlıkları altında beş oturum gerçekleştirilecek. 20-21 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek sempozyuma Türkiye, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Arnavutluk, Tataristan, Doğu Türkistan ve Pakistan'dan çok sayıda uzman katılarak tebliğ sunacak. Sempozyumda, Hoca Ahmet Yesevi'nin Orta Asya'dan, Anadolu ve Balkanlar'a kadar uzanan geniş coğrafyadaki etkisi ile İslam medeniyetine katkısı üzerine sunumlar yapılacak.

YAŞAYAN, YESEVİ IŞIĞI

Kazakistan'ın Çimkent Şehri'nin Sayram bölgesinde 1093'te doğan Hoca Ahmet Yesevi, ilk eğitimini Babası Hace İbrahim Şeyh'ten almıştır. Daha sonra Buhara ve Semerkant'ta Şeyh Yusuf Hemedani'nin yanında eğitimini tamamlayan Yesevi'nin müritleri Anadolu başta olmak üzere bütün dünyaya dağılmıştır. Ahmet Yesevi Hazretlerinin en önemli özelliği, Arapça ve Farsça bilmesine rağmen çok sade bir Türkçe ile 'Hikmet' denilen eğitici sözleri, Türkistan Türkleri üzerinde büyük izleri bırakmış olmasıdır. Bu hikmetli sözlerde şeriat erkanını ve tarikat adaplarını anlatmıştır. Ahmet Yesevi Hazretleri tekke edebiyatının ilk temsilcisidir. Bu vesileyle Anadolu'daki Türk edebiyatının yeşerip gelişmesine zemin hazırlamıştır.

ANADOLU'NUN MANEVİ MİMARI

Anadolu'da Ahi Evran, Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana Celaleddin-i Rumi, Taptuk Emre, Yunus Emre gibi Allah dostları Yesevi Hazretlerinin çizdiği yolda ilerlemişler. Türk dilini, edebiyatını, özellikle İslam dinini, tasavvuf kültürünü gelecek nesillere aktarmışlardır. İstanbul'da kurulan Özbek Tekkelerinde, Divanı Hikmetten şiirler okunmuş ve Yesevi kültürü yaşatılmıştı. SSCB devrinde Türklerin dini hayatlarını muhafazasında büyük önemi oldu. Yesevi hazretleri'nin Kazakistan'ın güneyindeki Türkistan şehrinde bulunan türbesi, dünyanın bir çok ülkesinden gelen yoğun ziyaretçi akınına uğruyor.


14 yıl önce