|

Yunus Emre gölge oyunuyla anlatılacak

"Ben yürürüm yane yane aşk boyadı beni kana/Ne akilem ne divane gel gör beni aşk neyledi/Gah eserim yeller gibi gah tozarım yollar gibi/ Gah akarım seller gibi gel gör beni aşk neyledi" dizelerinin sahibi halk ozanı Yunus Emre, gölge oyunuyla anlatılacak.

Aa
00:00 - 8/07/2014 Salı
Güncelleme: 16:51 - 8/07/2014 Salı
Yeni Şafak
Yunus Emre gölge oyunuyla anlatılacak
Yunus Emre gölge oyunuyla anlatılacak

Yunus Emre'nin yaşamının konu alındığı "Hayal Perdesi'nde Yunus Emre" isimli gölge oyununun dünya prömiyeri, 12 Temmuz'da Üsküdar Belediyesi Nikah Sarayı Bahçesi'nde karagöz sanatçısı Alpay Ekler tarafından yapılacak.

Ekler'in senaryosunu yazıp seslendirdiği ve yönetmenliğini yaptığı oyunun yapımcılığını ise Volkan Kara üstlendi.

Oyun, Yunus Emre'nin eserleri dikkate alınarak 6 ayda 12 kişilik özel ekip tarafından hazırlandı.

Yunus Emre'nin dedesi, ninesi ve atı "Akkız" ile Hacı Bektaş-ı Veli'nin de aralarında bulunduğu 10 ana karakter ile 70'ten fazla tasvirin yer aldığı oyunda, halk ozanının birçok sözünün yanı sıra Bektaşi dervişi, Yunus Emre'nin mürşidi Taptuk Emre ile Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk padişahı Osman Gazi de anlatılıyor.

Bugüne kadar sahnelenmiş en fazla tasvirli gölge oyunu olma özelliği taşıdığı belirtilen oyun, prömiyerin ardından yurt içinde ve yurt dışında izleyiciyle buluşacak.

"İlk defa bir gölge oyununda Yunus Emre anlatılacak"

Karagöz sanatçısı Alpay Ekler, yaptığı açıklamada, bugüne kadar yüzlerce karagöz oyunu hazırlayıp sahnelediğini söyledi.

Bugüne kadar sahnelenmiş en fazla tasvirli oyun olduğunu belirttiği gölge oyununda bir saatlik hikaye anlatacaklarını aktaran Ekler, ilk defa bir gölge oyununda Yunus Emre'nin hayatının konu alındığını dile getirdi.

Ekler, "Karagöz ve Hacivat" gölge oyununda genellikle komik taklitlerin yapıldığını anlatarak, "Bu oyunda, Yunus Emre'nin 19, 30 ve 40 yaşlarını canlandıracağım. Oyun, Karagöz ile Hacivat'ın itiş kakışmasıyla başlayacak. Daha sonra Hacivat, Karagöz'e 'Şimdi sana bir hikaye anlatacağım, dinle' diyerek Yunus Emre'nin hikayesinin anlatılacağı bölüme geçilecek, Taptuk Emre'nin Yunus Emre'ye icazet vermesiyle bitecek" diye konuştu.

Oyunda görselliğin ön planda olduğuna işaret eden Ekler, "Oyunu çok fazla şiir ve söze boğmadık. Görsel bir şölen hazırlamaya çalıştık. Yunus Emre'yi anlatabilmek için hayal perdesinin olanaklarını sonuna kadar zorladık. Yapılan çalışmanın kıymetinin bilinmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ekler, oyunda fırdöndü tekniğinin de kullanılacağını, 1,2 x 4,5 metrelik özel bir sahne hazırladıklarını belirterek, oyun için sanatçı Levent Çelik'in bestelediği 10 eserin Hayal Musiki Topluluğunca canlı seslendirileceğini kaydetti.

Alpay Ekler, oyunda yer alan 70'ten fazla figürü, deve ve dana derilerine şekil vererek hazırladığını sözlerine ekledi.

10 yıl önce