|

Yusuf Kaplan yönetiminde Sinema Okulu

Özgün bir film dili kuracak sinemacılar kuşağı yetiştirmeyi hedefleyen “Sinema Okulu”, Yusuf Kaplan yönetiminde Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nde başlıyor. 14 Nisan 2012 Cumartesi günü başlayacak olan Sinema Okulu'nda sinemanın kaynakları, senaryo yazım kuralları, senaryo yazımı ve senaryodan filme konuları ele alınacak

00:00 - 13/04/2012 Cuma
Güncelleme: 22:40 - 12/04/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Yusuf Kaplan yönetiminde Sinema Okulu
Yusuf Kaplan yönetiminde Sinema Okulu

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi, dört ay boyunca sürecek kapsamlı, önemli bir senaryo yazım ve film yapım kursu başlatıyor. Yusuf Kaplan'ın vereceği senaryo ve film kursu, 4 Dönem'den oluşuyor. Haftada 4 saat olarak gerçekleştirilecek bu kurs, Türkiye'de nasıl özgün bir film dili geliştirilebileceğinin ipuçlarını verecek ve Türk sinemasına kendi medeniyet, düşünce ve sanat dinamiklerimizden, ilkelerimizden ve ifade biçimlerimizden yola çıkarak özgün bir film dili kuracak bir sinemacılar kuşağı yetiştirmeyi amaçlıyor.

Senaryo ve film kursunda, Klasik Hollywood Sineması'ndan Avrupa Sanat Sinemalarına, Çin Sineması'ndan İran Sineması'na, Latin Amerika Sineması'ndan Afrika Sineması'na, Hint Sineması'ndan Japon Sineması'na kadar kendi medeniyet dinamiklerinden ve estetik ifade biçimlerinden yola çıkarak dünyaya özgün film dilleri armağan etmiş dünya sinemasının öncü film metinleri incelenecek.

John Ford'dan Orson Welles'e, Eisenstein'dan Vertov'a, Tarkovsky'den Godard'a, Kiyorestami'den Mecîdi'ye, Dogma filmlerinden Yeni Alman Sineması'na, Bergman'dan Ozu'ya, Latin Amerika Sineması'ndan Afrika Sineması'na kadar dünyanın binlerce yıllık medeniyet, sanat ve düşünce geleneğini film diline aktarmayı, özgün film dilleri geliştirmeyi başaran, kamerayı dönüştürerek kameraya “ruh üfleyen” öncü yönetmenlerin filmleri toplu gösterimler hâlinde gösterilecek, medeniyet perspektifi çerçevesinde film dili estetiği nazariyatı açısından masaya yatırılıp incelenecek, senaryo ve film dili açısından ayrıntılı olarak “ameliyat” edilecek.

SİNEMANIN KAYNAKLARI

İlk dönemde, sinemanın bir medeniyetin Tanrı-İnsan-Kainat'tan oluşan büyük varlık zinciriyle ilişkisi, sözkonusu medeniyetin fikir, düşünce, sanat gelenekleri ve estetik ifade biçimlerinin özgün film dilleri geliştirilmesini nasıl belirlediği sorunsalı etrafında her derste gösterilecek filmler üzerinden ayrıntılı olarak incelenecek ve filmlerin, beslendikleri kaynaklar ve bu kaynakları nasıl film diline yaratıcı şekillerde dönüştürdükleri gösterilecek. Bu dönemde katılımcılardan işlenen filmlerle ilgili film dili ve estetiği açısından film eleştirisi metinleri yazmaları istenecek ve bu metinlerin yazımı zorunlu olacak.

YAZIM KURALLARI

Senaryo Yazım Kuralları kursun ikinci dönemini oluşturacak. Bu bölümde dünya sinemasında dil kurucu yönetmenlerin filmlerinin senaryoları karşılaştırmalı olarak analiz edilecek.

Bu dönemde, snopsis, film hikâyesi, çekim senaryosu gibi senaryo yazım sürecinin bütün temel özellikleri; plastik malzeme, sembol, metafor gibi estetik üst-dil kurma dinamikleri anlatılacak ve katılımcılardan senaryo yazımının bütün süreçlerinde örnek metinler yazmaları istenecek ve yazılan metinler kursta ayrıntılı olarak tartışılacak. Üçüncü dönemde senaryo yazımı aşamasına geçilecetb Bu dönemde öğrenciler, kendi çekim senaryolarını yazacaklar ve yazılan senaryolar teker teker incelenip, analiz edilecek ve tartışılacak. Son dönemde ise yazılan senaryolardan seçilecek olanlar Türk Sineması'ndaki öncü yönetmenlerin katkılarıyla çekilecek.

Bilgi için tel: 0 212 527 75 17

12 yıl önce