|

Anadolu motiflerini kağıt telkariye taşıdı

İzmirli ressam Aysun Karasu, yurt dışında açtığı sergiler sırasında tanıştığı renkli kağıtları küçük şeritler halinde kesip kıvırarak yapılan süsleme sanatı kağıt telkariyi (quilling), geleneksel Türk el sanatları ve Anadolu motifleriyle buluşturdu.

Aa
00:00 - 25/10/2014 Cumartesi
Güncelleme: 11:33 - 25/10/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Anadolu motiflerini kağıt telkariye taşıdı
Anadolu motiflerini kağıt telkariye taşıdı

İlk defa 15. yüzyılda rahibe okullarında dini yazıtların etrafını süslemek için kullanılan, kağıdın ulaşılabilirliğinin artmasıyla Avrupa'da yaygınlaşmaya başlayan renkli kağıtları küçük şeritler halinde kesip kıvırarak yapılan süsleme sanatı "quilling", motiflerinin gümüş işleme sanatı telkariye benzemesi nedeniyle Türkiye'de "kağıt telkari" adıyla biliniyor.

Son zamanlarda Türkiye'de de tanınmaya başlayan kağıt telkarinin temsilcilerinden biri de Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunu Aysun Karasu.

Bugüne kadar kişisel ve karma birçok sergide yer alan, Kanada, Danimarka ve ABD'de resim sergileri açan Karasu, bu sergilerinden birinde kağıt telkari ile tanışmış.

Bu sanat dalında eğitim alıp çalışmalarını bu yönde yoğunlaştıran Karasu, AA muhabirine, eserlerinde geleneksel Türk el sanatları ve Anadolu motiflerinden esinlendiğini belirtti.

Karasu, özellikle çini ya da minyatürdeki bulut, dalga ve lale motiflerini eserlerinde çok kullandığını kaydederek, "Türkiye'de henüz profesyonel örnek olmadığı için bu çalışmalarımı çok da kıyaslayamıyorum. Genelde yurt dışındaki örnekleri takip ediyorum" dedi.

"Kıvırmak için kürdan, yapıştırmak için tutkal"

Kağıt telkarinin Türkiye'de yeni yeni bilinmeye başlaması nedeniyle en büyük sıkıntıyı malzeme temininde çektiğini dile getiren Karasu, şunları anlattı:

"Ara tonlarda kağıt bulmakta zorlanıyorum. Malzemenin çoğunu yurt dışından getiriyorum. Tabaka halinde gelen kağıdı, yarım ve bir santimlik şeritler haline getirip dikey olarak yapıştırıyorum. Deseni çiziyorum, kağıtlarla uygulamaya başlıyorum. Kıvırmak için kürdan, yapıştırmak için tutkal kullanıyorum. Başka malzeme yok."

Karasu, bir kağıt telkari eserinin yapımının, yaklaşık 2 ay sürdüğüne değinerek, "İşlerimin, kurdele çalışması olduğunu düşünen çok oluyor. Bilgi alınca hayretler içinde kalan çok sayıda kişiyle tanıştım. Bugüne kadar aldığım eleştiriler, hep olumlu yönde" diye konuştu.

Aysun Karasu, kağıt telkari örneklerinin yer aldığı ilk kişisel sergisini gelecek yıl İstanbul'da açacağını, yurt dışında da sergi açmak için görüşmelerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

9 yıl önce