|

Refik Halid Karay anılıyor

Memleket Hikâyeleri ve Gurbet Hikâyeleri''nin yazarı Refik Halid Karay, Basın İlan Kurumu ve ESKADER''in düzenlediği ''Matbuat Dünyasından Sanatkâr Çehreler'' programı kapsamında anılıyor. Edebiyatçı yazar Ahmet Özdemir''in Karay''ı anlatacağı toplantı, Çemberlitaş''taki Basın Müzesi''nde 24 Ekim Cuma günü saat 15.00''te başlayacak.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 22/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 16:29 - 22/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Refik Halid Karay anılıyor
Refik Halid Karay anılıyor

Basın İlan Kurumu ve Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği''nin (ESKADER) birlikte düzenlediği ''Matbuat Dünyasından Sanatkâr Çehreler'' aslı program dizisinde, her ay basın dünyamızda adından söz ettiren önemli yazarlarımızı anılmaya devam ediyor. Ahmet Özdemir''in Refik Halid Karay''ın hayatını, hikâyeciliğini ve gazetelerde kaleme aldığı yazıları anlatacağı toplantıda takdimi ESKADER Kurucu Başkanı edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım gerçekleştirecek. Çemberlitaş''taki Basın Müzesi''nde 24 Ekim Cuma günü saat 15.00''te başlayacak toplantının ardından Refik Halit Karay''ın fotoğraflarından, yazılarından ve kitaplarından meydana gelen bir sergi gezilecek.

BİR DİL USTASI

Refik Halid Karay, Bolu Mudurnu'dan İstanbul'a göçen Karakayış ailesinden Maliye Başveznedarı Mehmed Halid Bey'in oğlu olarak 15 Mart 1888''de İstanbul''da doğdu. Galatasaray Sultanisi'nde ve Hukuk Mektebi 'nde okudu. Maliye Nezareti''nde memur olarak çalıştı. İkinci Meşrutiyet'in ilanından sonra gazetecilik ile uğraşmaya başladı; Tercüman-ı Hakikat gazetesinde mütercimdik ve muhabirlik yaptı. Yazıları yüzünden ilk önce Sinop'a daha sonra Çorum, Ankara ve Bilecik'e sürgün olarak gönderildi. İstanbul'a dönünce bir süre Türkçe öğretmenliği yaptı. PTT (Posta ve Telgraf Teşkilatı) Genel Müdürlüğüne getirildi. Bu sırada Hürriyet ve İtilaf Fırkası'na üye oldu ve İstiklal Savaşı aleyhine yazdığı yazılarından ötürü vatan hainliği suçuyla ''Yüzellilikler'' listesine girerek Beyrut ve Halep'te sürgün hayatı yaşadı.

Atatürk'e yazdığı şiir ve mektuplar, ''Yüzellilikler'' listesindekilerin affedilmesinde çok büyük rol oynadı. Af kanunu ile yurda döndü, daha önceden çıkardığı Aydede adlı mizah dergisini tekrar yayımladı. Edebiyat dünyamızda ilk defa Anadolu'yu tanıtan eserleri ile ismini duyurmuş, yergi ve mizah türündeki yazıları ile de ün yapmıştır. Gözleme dayanan eserlerinde, tasvirler, portreler, benzetmeler kullanarak, sade, akıcı dili, güçlü tekniği ile 20. yüzyıl romancıları arasında seçkin bir yere sahip olmuştur. İstanbul'u bütün renk ve çizgileriyle yansıtarak Türkçeyi ustalıkla kullanan Refik Halid, Türk edebiyatına birçok eser kazandırmıştır. 18 Temmuz 1965''te doğduğu şehir İstanbul''da yaşamını yitirmiştir.


9 yıl önce