|

1 litre su için 4 litre benzin harcıyorlar

Kuveyt dünyanın en değerli parasına sahip... Dünya petrollerinin yüzde 10'u Kuveyt'te.. Ancak Basra Köfrezi'ndeki her ülke gibi burada da en önemli problem, içecek suyun olmaması... Kuveyt, deniz suyundan 1 litre içme suyu elde etmek için 4 litre benzin harcıyor.

Merve Sena Kılıç
00:00 - 22/04/2012 Pazar
Güncelleme: 23:11 - 21/04/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
1 litre su için 4 litre benzin harcıyorlar
1 litre su için 4 litre benzin harcıyorlar

Basra Körfezi'nin kuzeyindeki bölgenin incisi sayılan Kuveyt dünyanın en değerli parasına sahip... Zaten ekonomisinin doğalgaz ve petrole bağlı olması bunu doğrular nitelikte... Öyle ki dünya kara altın kıtlığı çekiyorken Kuveyt petrol rezervleri bakımından dünyada 5. sırada yer alıyor. Hal böyle olunca hayat standartlarının ve yıllık gelirin çok yüksek olduğu Kuveyt'e yolculuk edecek olan her kişiye de potansiyel göçmen gözüyle bakılıyor. Bu sebeple binbir zorlukla aldığımız vizelerden sonra havalimanına inince bir de sorgu sualden geçiyoruz. Bir an acaba İsrail'e mi geldik diye düşünmedim değil.

17. yüzyılda 2 bin kişinin yaşadığı Kuveyt'in şuan 3 milyonu aşkın nüfusu var ve bunun yüzde 60'ı yabancılardan oluşuyor. Düşünsenize yolda gördüğünüz üç kişiden ikisi ya Pakistanlı, ya Endonezyalı, ya Hintli... Kuveyt, Basra Körfezi'nin kuzey ucunda bulunan küçük bir ülke ama son yıllarda düzenlediği uluslararası etkinlikler dolayısıyla dikkat çekmeyi başarıyor. Biz de deyim yerindeyse 2012 Ortadoğu Ralli Şampiyonası'nın Kuveyt ayağını koşmak için ülkenin yolunu tuttuk. Türkiye'yi temsil eden tek kadın yarış ekibi olarak Kuveytte'ydik. Kuveyt geçtiğimiz yüzyılın başından beri 'demokrasi hedefine' doğru emin adımlarla ilerliyor. Kuveyt'in hem petrol zengini, hem Müslüman ülke olmasının yanı sıra sosyal refahın bir sonucu olarak Batı kültürüne karşı iştahlı oluşu, Batı'nın da iştahını kabartıyor. Aslında başkent Kuveyt, bu ilişkileri anlamak için en gerçek fotoğrafın çekilebildiği yer. Geriye sadece şehri ve insanları gözlemlemek kalıyor.

BÖLGENİN EN ZENGİN ÜLKESİ

Bölgedeki aşiretler tarafından 16.yüzyılda kurulan Kuveyt'i, deniz yoluyla gelen Katarlılar kurmuş. Küçük bir kale inşa ederek Kuveyt'in temellerini atmışlar. Ülkenin bugünkü idarecileri ise El-Sabah Ailesi'nden. Bu hükümdar ailesini Arap Bölgesi'ndeki diğer ailelerden ayıran en önemli fark diğerleri gibi güç kullanarak değil toplum tarafından seçilerek idareye gelmiş olmaları. 17.yüzyılda değişik kabileler tarafından ele geçirilen ve baharat ticaretinde üs olarak kullanılan Kuveyt, 18. yüzyılda inci ticaretinin başkenti olur. 1899'da ülke İngiliz mandası altına girer. 1953' e geldiğimizde ise Kuveyt Körfez Bölgesi'nin en büyük petrol ihracatçısı olur. Irak-İran Savaşı'nda Irak'ı destekleyip savaş döneminde Irak'a borç veren Kuveyt, 1990'da Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak tarafından işgal ve ilhak edilir. Sonraki gelişmeler az çok malumunuz. Meşhur Körfez Savaşı'nın sebebi olan bu işgal, ABD'nin başrol oynadığı bir operasyonla 2006'da sonlandırılır. Sonra ında ise ülkeyi El-Ahmet El-Cebir El-Sabah yönetmeye başlar.

KADINLAR 2005'TEN BERİ OY KULLANIYOR

Kuveyt, bölge ülkeleri içinde en eski seçilmiş meclise ev sahipliği yapıyor. Ülkenin başında geniş yetkilere sahip bir emir var. Emir başbakanı atıyor, başbakan da genellikle kraliyet ailesinden seçiliyor. Hükümetin en az 7 üyesinin emir ailesinden (El-Sabah Ailesi'nden) olması gerekiyor. Bakanlar Kurulu hükümet işlerini yürütüyor. Meclis, başbakanı veya kabinedeki bakanları görevden alma yetkisine sahip. Anayasaya göre yeni bir veliahtın tahta çıkması için meclis tarafından onaylanması gerekiyor. 50 üyeli olan meclis 4 yılda bir yenileniyor. 2005'deki son reformlarla birlikte kadınlar da oy kullanma hakkına sahip olmuş ve seçmen sayısı 139 binden 339 bine çıkmış.

BİR KUVEYT DİNARI 6 TL EDİYOR

Kuveyt küçük bir ülke ama körfez bölgesinde ki en çok doğalgaz ve petrol rezervine sahip... Petrol bulunmadan öncesinde ise gemi yapımı ve inci dalgıçlığı ana gelir kaynakları imiş. Ülke topraklarının sadece binde üçünde tarım yapılıyor. Kuveyt dünyada kişi başı geliri en yüksek devletlerden biri. Tabi yaşam standartları da çok yüksek; öyle ki 1 Kuveyt Dinarı ile sadece yarım litrelik su alabiliyorsunuz. 1 kuveyt dinarı ise 6 Türk Lirası'na karşılık geliyor. Sterlin'in, Amerikan Doları'nın resmen tuvalet kağıdı gibi harcandığı bir ülke... Nüfus 3 milyonu aşmış durumda, bunun 1 milyonu yabancı işçi ve ailelerinden oluşuyor. Çalışan Kuveytliler'in hemen hepsi devlet dairelerinde görevli. Kadınların toplum içerisindeki konumu gözönüne alındığında Kuveyt'in farkı sokaklarda hemen göze çarpıyor. Suudi Arabistan'ın tersine sokakta bolca kadın görebiliyorsunuz, araç kullanmaları ise serbest. Tabiki söz konusu Kuveyt olunca, kadınların altındaki arabaların markaları da Masserati, Ferrari, Bentley'den aşağı olmuyor. İşyerlerinde kadınlar çalışıyor ama hemen hepsi yabancı. Ama dediğim gibi aslında hiç bir Kuveytli'nin çalışmasına gerek yok çünkü devletin geliri şu anda Kuveyt vatandaşına yetiyor.

ŞEHRİN TEK SİMGESİ KULELER

Kuveyt'in başkenti Kuveyt City şehrine kuşbakışı bakınca üç büyük bina dikkatinizi çekiyor: Kuveyt Kuleleri, Katarlılar'ın inşaa ettiği Bağımsızlık Kulesi ve Büyük Camii. Üç ayrı kuleden Kuveyt Kuleleri, şehrin bir simgesi olması için inşa edilmiş. En büyüğünün üzerinde döner bir restoran var, ortanca olanı su deposu, en küçüğü ise ışıklandırma için yapılmış. Şehri tanıtan tüm fotoğraflarda bu kuleler var, çünkü şehirde bunun dışında simge bina yok gibi bir şey... Kurtuluş kulesi 372 metre yüksekliğinde bir televizyon kulesi. Şehirde 4–5 müze de var, ama Saddam oraları yağmaladığı için görecek bir şey kalmamış. Birinci Körfez Savaşı'ndan sonra şehir mezbele haline gelmiş ama şehrin yeniden inşasına tam olarak başlamaları ancak İkinci Körfez Savaşı'da Saddam'ın devrilmesinden sonra olmuş. Her an yine işgal edilebiliriz kaygısıyla, yatırımları ağırdan almışlar.

BİR DEPO BENZİN 36 TL'YE DOLUYOR

Kuveyt'te trafik ilginç akıyor. Kısa bir yağmur sonrası İstanbul'da yoğun kar yağışında ne olursa o oluyor, trafik felç ve çok sayıda kaza. Geceleyin körfez caddesinde attığım kısa bir tur bende trafik canavarının ana vatanının Kuveyt olabileceği fikrini uyandırdı. Yapacak başka bir şey bulamayan paralı gençler koca caddeyi yarış pistine çevirmiş. Hatta çoğu zaman üstü açık otomobil kullananlar trafikte arabaların içinden bağıra bağıra konuşuyorlar. Aslında onlara hak vermemek elde değil, çünkü sosyal eğlence imkanları çok sınırlı. Herkesin özel cipi olduğundan belediye otobüsü ve şehirlerarası otobüs çok az. Onlara da sadece çalışan yabancılar biniyor. Yollar çok düzgün. Eğer duran bir araba yakalayabilirseniz, sizi istediğiniz yere bırakıyorlar. Benzinin litresi gerçekten sudan ucuz ve 20 kuruş. Denizden 1 litre içme suyu elde etmek için 4 litre benzin harcanıyor.



Bunları biliyor muydunuz?

  • 1 Kuveyt dinarı yaklaşık 6 TL ediyor
  • Kuveyt devletinin Kuveytli evli bir erkeğe ev temini anayasal bir zorunluluk
  • İçme suyunu deniz suyunu arıtarak elde ediyorlar
  • Su çok değerli, 1 lt benzin 5 lt suya eşdeğer
  • Robot jokeyli deve yarışları ilk defa bu ülkede yapılmış
  • Devlet dairelerinde işinizi Saat 14.00'e kadar yaptıramazsanız ertesi günü beklemek zorundasınız
  • Dünyada petrol rezervlerinin yüzde 10'nuna sahip. Petrol fiyatı arttıkça ülke zenginleşiyor
  • Kişi başına düşen milli gelir 40 bin dolar civarında
  • Çölde koyun kesip toprağın altında pişiriyorlar. Yemeğin adı da Mendi
  • Selamlaşmadan sonra saygıyı ifade etmek amacıyla büyüklerin omzunu öpüyorlar.
  • Aylık en az maaş 3 bin 500 TL civarında... Vergi vermedikleri gibi elektrik ve suya para ödemiyorlar
  • Tek sosyalleşme alanları alışveriş merkezleri, caddeler ve restaurantlar


  • 12 yıl önce