|

Anne babasını soran çocuklara cevap veremiyorum

İsrail'in Gazze saldırılarında evi yerle bir olan fakat buna rağmen hastaneden bir an olsun ayrılmayan Gazze Şifa Hastanesi Başhekimi Nasır Tatar, 'Ağabeyim, annem, babam nerede diye soran çocuklara cevap veremiyoruz. Hiçbirimiz onlara İsrail öldürdü diyemiyoruz' diyor.

Harun Karaburç
00:00 - 20/07/2014 Pazar
Güncelleme: 21:44 - 19/07/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Anne babasını soran çocuklara cevap veremiyorum
Anne babasını soran çocuklara cevap veremiyorum

İsrail'in Gazze'ye yaptığı katliamların sonu bir türlü gelmiyor. İsrail ordusunun son bir haftada gerçekleştirdiği saldırılarda 300'e yakın çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan sivil yaşamını yitirdi. Havadan ve denizden yapılan saldırılardan sonra İsrail en sonunda karadan da Gazze'ye girdi. Geçtiğimiz Perşembe akşamı İsrail Başbakan'ı Binyamin Netenyahu'nun emriyle İsrail ordusu kara herekatını başlattı. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği 'Koruyucu Hat' adını verdiği operasyonu 13'üncü günü geride bırakırken kendisine ulaştığımız, Gazze Şifa Hastanesi Başhekimi Nasır Tatar, Gazze'de yaşananları anlattı. Hastanede çocukların kendilerine anne babalarını sorduklarında cevap veremediklerini söyleyen Tatar, tüm dünyaya bu sese kulak verme çağrısında bulunuyor.

BEYAZ SARAYDAN DEĞERLİYDİ

Nasır Tatar'ı, İsrail füzeleri tarafından yerle bir edilen evinin yıkıntıları arasında beyaz önlüğüyle çekilmiş fotoğrafıyla tanımıştık. Saldırılar başladığından beri durmaksızın çalıştığı hastanedeyken evinin yıkıldığı haberini alıp koşmuştu Tatar. Yıkılan evini soruyoruz. '40 yıldır oturduğum evdi. Çocuklarımın büyüdüğü, benim için eşsiz bir değeri olan bir yerdi. Şimdi bana Beyaz Saray'ı, Kremlin'i verseler, hiçbirisinin gözümde bu ev kadar değeri yok. Çünkü Gazze toprakları bizim için paha biçilemez kadar kıymetli' diyen Tatar, İsrail saldırılarına karşı boyun eğmeyeceklerini söylüyor.

BURADAN AYRILMAYACAĞIZ

Gazze'nin en büyük hastanesinde başhekim olarak görev yapan kardiyolog Dr. Nasır Tatar'ın evi 3 İsrail füzesiyle yıkıldı. Çok zor şartlar altında yaşadıklarını, her gün ölümle burun buruna geldiklerini söyleyen Tatar, saldırılar başladığı günden beri hastaneden ayrılamıyor. Evinin yıkıldığını da hastanede öğreniyor. Hemen koşarak gidip bakıyor ve yıkılan duvarlar arasında ağlayan ailesini görüyor. Sonra hastanede kendisine daha çok ihtiyaç olduğunu düşünüp hastaneye dönüyor. Tatar, 'Gazze'deki doktorların sorumlulukları çok büyük' diyor. Dr. Nasır Tatar, tüm yaşananlara rağmen hala dimdik ayakta duruyor, diğer bütün Filistinliler gibi. Yıkık dökük duvarlar arasında hayatlarını sürdürmeye çalıştıklarını söyleyen Tatar, 'Asla buradan ayrılmayacağız, İsrail bizi ne kadar zorlarsa zorlasın burası bizim evimizdir ve terk etmeyeceğiz' diyor.

SİVİLLERİ ÖLDÜRÜYORLAR

İsrail'in işgalci bir zihniyetle saldırılarını sürdürdüğünü söyleyen Tatar, Gazze'deki son durumu, 'Gazze'de şartlar kelimenin tam anlamıyla 'çok çok çok zor'. Camilerde, evlerde ya da sokaklarda olan halk için hiçbir yer güvenli değil. Her an İsrail'in tehdidi altındalar. İsrail işgalci zihniyeti ile kadın, çocuk, yaşlı demeden sivilleri hedef almaya devam ediyor. Bir yandan sosyal hayatına devam etmek istese de halk ablukadan dolayı yapamıyor. İsrail gün geçtikçe ambargonun şartlarını ağırlaştırıyor. Bu da Gazze' deki gündelik hayatı felç ediyor' sözleriyle anlatıyor.

Çocuk çığlıklarını duymuyorlar

Dünyanın yıllardır ezilen Gazze halkının yanında yer almadığını, bu katliamlara kör ve sağır kesildiğini söyleyen Tatar, 'Bu dünya çok adaletsiz. Biz dünyadan işgalci İsrail tehdidi altında yıllarca ezilen Gazze halkının yanında olmalarını beklerdik. Biz dünyadan en azından şehitlerin sayısını görmelerini, çocukların çığlıklarını duymalarını ve işgalci İsrail tehdidi altında yılarca ezilen Gazze halkının yanında olmalarını beklerdik. Ama dünya sadece kınamaları ve endişe duymaları ile sınırlı kaldı. Şaşırmadık, çünkü alıştık. Yıllardır bu zulüm altında yaşayan halk olarak hep aynı tepkileri görmeye alıştık' diyor.

GAZZE'DE HEKİM OLMAK

İsrail'in öldürdüğü insanların yüzde kırkı çocuk ve kadınlardan oluşuyor. 'Bizim hayatımız şehitler yaralılar ve annesini babasını soran mazlum çocukların arasında geçiyor' diyen Tatar, Gazze'de bulunan doktorlar olarak onlar için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Bir Filistinli çocuk gelip ağabeyim, annem, babam nerede diye sorduğunda cevap veremediklerini ifade eden Tatar, 'Bunu kim cevaplayabilir ki? Hiçbirimiz onlara senin babanı İsrail öldürdü diyemiyoruz' diyor.

Sağlık örgütleri destek olsun

Gazze'de İsrail'in bu saldırılarından önce de ciddi bir tıbbi ekipman sıkıntısı olduğunu kaydeden Dr. Nasır Tatar, son sekiz günde sıkıntının şiddetlendiğini ve yaralıları tedavi ederken ciddi ilaç sıkıntısı yaşadıklarını söylüyor. Onlar ellerinden geleni yapıyorlar ancak dünya sağlık örgütlerinden ve kurumlarından da kendilerine yardım edilmesini talep ediyorlar. Tatar, 'Elimizden geleni yapmaya çalışsak da yeterli olmuyor. Lütfen Gazze'de ihtiyaç duyduğumuz tıbbi desteği sağlayın. Zira hayat burada çok zor' sözleriyle bitiriyor konuşmasını.

10 yıl önce