|

Arabalar 2 dünyayı dolaşıyor

Dünyanın önde gelen animasyon şirketlerinden Pixar 25. kuruluş yıldönümünde Arabalar2 ile seyirci karşına çıkıyor. 2006 yılında seyredip çok beğendiğimiz Arabalar'ın devamı gerek hikayesi, gerek görselliğiyle daha iddialı bir yapım karakterine bürünmüş.

Naz Emel Koç
00:00 - 21/08/2011 Pazar
Güncelleme: 21:51 - 20/08/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Arabalar 2 dünyayı dolaşıyor
Arabalar 2 dünyayı dolaşıyor

Birinci filmde dostluk yolunda önemli adımlar atan Şimşek McQueen ve Mater'in samimiyeti ikinci filmde iyice ilerlemiştir. Dünyanın en meşhur yarış arabalarından biri haline gelen McQueen, Mater'ın da katkılarıyla planlamadığı bir yarışa katılmak durumunda kalır. Dünyanın değişik ülkelerindeki parkurlarda yapılacak olan yarışta Mater, McQueen'e eşlik edecektir. Saflık ve patavatsızlıkları Mater'ı bir tür casusluk macerasına sürüklerken, bir yandan da ikilinin dostlukları sınanacaktır.

Arabalar 2, tıpkı ilk filmdeki gibi insani bir mesaj üzerine oturtularak bir dostluk hikayesi anlatıyor. Bunun yanında filmin hikayesini sürükleyen esas unsur bir casusluk macerası oluşu. Arabalar2 tipik anlamda bir Hollywood casusluk hikayesi kurallarıyla ilerliyor. İçinde tabi ki bol miktarda mizah var. Bu kez Çekici Mater karakteri ön planda ve filmin mizahının kaynağı da karakterin saflığı üzerinden ilerliyor. Kendi halindeki bir kasabada yaşayan Mater dünyanın değişik şehirleriyle tanışmasıyla sudan çıkmış balığa dönüyor ve seyirciyi fena halde eğlendiriyor. Klişe bir casusluk macerası oluşu ve uzayıp giden aksiyon sahneleri filmin en eleştirilebilir tarafı. Verdiği mesajlar filme pozitif anlamda değer katıyor. Mater'ın Radyatör Kasabası dışındaki alemde kendini bulduğu cehennem bir anlamda küresel dünyanın insanı düşürdüğü tuzaklara göndermeler yapıyor. Özellikle seyirciyi çok güldüren Tokya'daki umumi hela, modern insanın nasıl bir kuşatma altında olduğuna dair sevimli bir metafor.

KAMERAYLA ÇEKİLMİŞ GİBİ

Lafı hiç uzatmadan söyleyeyim, Arabalar2 görselliğiyle on numara bir animasyon. Kendinizi kaptırdığınızda filmin animasyon olduğunu unutup gerçek bir kamerayla çekildiği yanılgısına kapılabilirsiniz. Arabalar için üretilmiş karakterler modellemeleri ne kadar özgünse, gerçek mekanların modellemeleri de bir o kadar gerçekçi ve birebir görünüme sahip. Bir casusluk hikayesi olması vesilesiyle dünyanın değişik ülkelerini dolaşan film, geçtiği mekanların özelliklerini filme büyük bir ustalıkla yansıtmayı başarmış. Bunun için film ekibinden birkaç kişi Londra, Paris, Tokyo gibi olayların geçtiği mekanları gezerek, çeşitli inceleme ve ölçümler yapmışlar. Mesela filmde kullanılan Big Bentley, Londra'da Big Ben saat kulesinin yüzde 250 oranında büyütülerek tasarlanmış hali. Kuledeki saat düzeneği içine arabalar sığacak şekilde aslına uygun olarak modellenmiş.

Filmdeki araba karakterleri tasarımları ise ilk filmdekinden de bir tık öteye giderek daha da keyifli bir hal almış. Filmdeki araçlara, yaşadıkları coğrafya insanının fiziksel özellikleri başarıyla uygulanmış. Resim ve tasarım ekipleri 145 farklı araba karakteri ve ilaveten 781 farklı çeşit oluşturmuş.

Arabalar2, hafta sonu eğlenmek isteyen her yaştan seyirciye gönül rahatlığıyla önerebileceğim bir yapım olmakla birlikte küçük yaş grubundaki çocukları anlama düzeyi ve süre olarak zorlama ihtimali gözden kaçmamalıdır.


Cars2

Yönetmen: Brad Lewis, John Lasseter

Senaryo: Ben Queen , Dan Fogelman, Brad Lewis, John Lasseter Tür: Animasyon, Macera

Yapım: ABD 2011 Oyuncular: Owen Wilson, Larry The Cable Guy, Michael Caine



13 yıl önce