|

Bağımlı gençlik

Gençlerde alkol ve madde bağımlılığı maalesef hiç gündemden düşmüyor. 12-13 yaşlarındaki çocuklar okul tuvaletlerinde gizli gizli sigara içmekle başlıyor bu illetlere. Sonrasında farkına varmadan dönüşü olmayan bir yola giriyorlar.

Uzm. Psk. Ceyda Şenel
00:00 - 17/02/2008 Pazar
Güncelleme: 22:32 - 16/02/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Bağımlı gençlik
Bağımlı gençlik
Madde Bağımlılığı nedir?

Bireyin, psikolojik ve bedensel sağlığına zarar vermesine karşın, o maddeyi kullanmaktan vazgeçememe durumu olarak tanımlayabiliriz. Madde kullanılmaya başladıktan bir süre sonra artık ilk zamanlarda gösterdiği keyif verici etkiyi göstermemeye başlar. Vücut, maddeye karşı tolerans geliştirmiştir. Böylece kişi, yeniden aynı keyif verici etkiyi almak için daha fazla madde kullanmaya başlar. Sonucunda da eğer tedavi edilmezse bu kısır döngü ölüme götürebilir!


Bağımlılık tohumları nasıl atılıyor?

Ergenlikte, anne-babadan özerk hale gelen çocuk artık kendi sosyal çevresini oluşturmak ister. Bu dönemde kendi hayat felsefeleri oluşmaya başlar ve fikren kendine yakın hissettiği arkadaşlarıyla gruplaşırlar. Bu grubun içinde var olabilmek için, o grubun normlarına uygun davranmak zorunda hissederler. Grupta pop müzik dinleniyorsa o halk müziği dinlememeli. Ya da esrar kullanmak grupta barınmanın kurallarından biriyse genç bu eylemi gerçekleştirmelidir. Çünkü var olmaya çalıştığı grubun içinde küçük düşmemek, onun için kullandığı maddenin ölümcül etkisinden çok daha önemlidir.


Sigara diğer maddelere geçiş aracıdır!

Sigara paketlerinin üzerinde her ne kadar “sigara içmek öldürür” gibi caydırıcı yazılar yazsa da birçoğumuz umursamayız, “Birkaç taneden ne olacakmış canım” deriz. Hâlbuki sigarayla başlayıp diğer maddelere geçiş çok daha kolaydır. Sigaradan sonraki madde ise genelde esrar ve uçucular diye adlandırılan bali gibi maddelerdir. Sıralamadaki en son durak ise eroin ve kokain gibi dönüşü çok zor olan ve ölüme götüren maddelerdir.


Anne-babalar dikkatli olun:

Çocuklarınız son zamanlarda her zamankinden farklı davranmaya başladıysa takibe almalı ve davranışlarını daha yakından gözlemlemelisiniz. Bütün günü uyuyarak geçiriyor, ya da sabahlara kadar uyumuyorsa, önceden ilgilendiği konularla eskisi kadar ilgilenmiyorsa genelde kendini odasına kapatıyor ve kısıtlı iletişim kuruyorsa, sık öfke patlamaları yaşıyorsa, iştahında ciddi azalma gözlemliyorsanız dikkatli olun. Arkadaş çevresini tanımaya çalışın. Bu durumda ilk yapılması gereken çocukla açık açık konuşmak ve madde kullandığından şüphelendiğinizi söylemek. İnkâr edebilir, fakat yine de, size açılması için yüreklendirin ve profesyonel yardım almak için geç kalmayın.





16 yıl önce