|

Bahar lezzetlerini ıskalamayın

Ramazan Bingöl
00:00 - 20/04/2014 Pazar
Güncelleme: 17:34 - 19/04/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Bahar lezzetlerini ıskalamayın
Bahar lezzetlerini ıskalamayın

Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul! Görmedim gezmediğim, sevmediğim hiçbir yer. Ömrüm oldukça, gönül tahtıma keyfince kurul! Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer...diyerek betimlemiş Yahya Kemal Beyatlı İstanbul'a olan sevdasını. Kim bilir belki de bir bahar sabahı vermiştir bu hissiyatı ona. Pierre Loti'de kahve içerken ya da usul usul Çamlıca'da seyre dalmışken… Bugünlerde birçoğumuz aynı hissiyat içerisindeyiz şüphesiz. Baharın verdiği bir huzur ve mutlulukla…

Haşmetli bir sofra!

Yeryüzü öyle haşmetli bir sofradır ki, bir bahar mevsiminde etrafımızda var olan yiyecekleri kendi ellerimizle toparlamaya kalksak nice denizler, nice kıtlalar aşsak, kilometreler kat etsekte namümkün bir durum bu. Ancak baharın gelmesiyle başımızı hangi yana çevirsek, bir renk cümbüşü, birbirinden leziz ve şifalı bitkiler, gözlerimize değmekte. Ve işte geldi bahar. Kara kış artık gerilerde kaldı. Doğa şöleni yaşanıyor bu günlerde. Cemre toprağa düştü, papatyalar, laleler açtı… Nereye baksak bir renk cümbüşü, miski amber kokusu dört bir yandan ilişiyor burnumuza.

Çaylar da çiçek açtı

Türkiye'de on binden fazla bitki çeşidi var. Doğası öyle zengin ki bu ülkenin, gözünüzün gördüğü her yerde daha önce hiç dikkatinizi çekmemiş bir bitkiyle tanışabilirsiniz. Bazılarının tıbbi özellikleri öne çıkarken diğerleri yemeklerimize aroma katıyor, kimileri de bir su içerisine hem şifasını hemde doğallığını bırakıyor. Hem ülkemizde hem de dünyanın birçok yerinde çay en çok tüketilen içeceklerin başında geliyor. Önceleri evlerimizde, iş yerlerimizde ya da gittiğimiz mekânlarda sadece siyah çayla demlenirken, şimdiler de yeşil çaydan ada çayına, tomurcuk olarak demlendikten sonra çiçek açan çaylara kadar onlarca çay girdi hayatımıza. Damak tadımız farklı tatları itina ile denerken diğer yandan da sağlıklı lezzetlerin keyfini sürüyoruz.

Her şey zamanında güzel

Şimdilerde her şey her vakit bulunabilir durumda. İthal çiçekler, hormonlu sebze meyveler…Ancak hem daha lezzetli hem de besinsel içeriği zengin, tarımsal ve kimyasal ilaç bulundurmaması açısından her şeyi mevsiminde tüketmek gerekiyor. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme, herkes için özellikle de çocuklarımız için çok önemlidir. Çünkü yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların, bedensel ve zihinsel gelişimleri geri kalıyor, sağlık sorunları ağır ve uzun sürüyor. Hem kendimizi hem de çocuklarımızın sağlığı açısından bahara ayak uydurmalı ve onun engin çeşitlerinden faydalanmalıyız.

Bir bahar klasiği enginar dolması
Hazırlanışı:
Enginarların iç harcı için karıştırma kabına soğanları doğrayarak alın. Daha sonra üzerine pirinç, salça, doğranmış mevsim yeşillikleri ve tuz, karabiber ekleyerek iyice karıştırın. Yağını da ayarladıktan sonra içi boşaltılmış enginarların içine doldurun. Her birinin üzerine birer dilim limon koyarak tencereye dizin. Enginarların da içine girecek şekilde su ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakın.
Malzemeler:
7 adet enginar, 1 su b.pirinç, 3 soğan, 1 tatlı k.domates salçası, 1 çorba k.toz şeker, nane, dereotu, maydanoz, zeytinyağı, tuz, karabiber, limon, su.
10 yıl önce