|

Balkabaklı, ısırganotlu kavurma soframızda

Özenle hazırlandığınız misafiriniz yemeklerinize bakıp, 'Malesef ben bunları yiyemem, çünkü vejetaryenim' dediyse, üzülmeyin. Yemeklerinizi buzdolabına kaldırıp Balkabaklı Isırgan Kavurması tarifimize kulak verin. Şimdi sana huzur içinde bakabilirim; artık seni yemiyorum', Kafka. Bir akvaryumdaki balığı seyrederken, 1883-1924.

Aslı Eda Şemenoğlu
00:00 - 20/01/2013 Pazar
Güncelleme: 17:56 - 19/01/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Balkabaklı, ısırganotlu kavurma soframızda
Balkabaklı, ısırganotlu kavurma soframızda

Düşünün, misafiriniz var ve onun için mükellef bir sofra kurmuşsunuz. Ana yemeğiniz fırında sebzeli köfte, başlarken et suyunda hamurlu çorba ikram edeceksiniz. Ançuezli bir salata yaptınız, tatlı olarak da merengli pasta ikram edeceksiniz. Sonuç, gelen misafir ve ev sahibesi için maalesef 'hüsran' olacak çünkü karşınızda bir vejetaryen var.


Peki, nereden çıktı bu vejetaryenlik? Günümüzde vejetaryenlik hayvancılık endüstrisinin hayvanları 'üretme' ve 'kullanma' biçimlerini temel göstererek, ahlâki, ekolojik, ve tıbbî sebeplerle hayvansal ürünler tüketmemek anlamına geliyor. Vejetaryenler beslenme alışkanlıklarını değiştirmenin, ekolojik tahribatın azalması için atılacak en kolay ve doğrudan adım olduğuna inanırlar.

Türkiye'de yemek kültürü açısından vejetaryenlik çok yeni bir kavram olsa da, dünyada oldukça eskidir. Yaradılış esas alındığında Hz. Adem ve Hz. Havva otoburdurlar. Antropologlara sorulduğunda, bundan üç buçuk milyon yıl öncesinde atalarımız meyve yiyici diye tanımlanan bir beslenme alışkanlığına sahiptiler. Buzul çağı ile bu beslenme biçiminin hepçil (hem ot hem de et yiyen) olarak dönüştüğü sanılır. İlk Hıristiyan ve Yahudilerin et yemediği söylenir. Hz. İsa'nın öğrencilerinden aziz Paul Romalılara yazdığı bir mektupta 'et yememek iyidir… ' diye yazmıştır. Eski insanlara en yakın örnek Avustralya Aborjin'lerine bakıldığında ağırlıklı sebze ve meyve ile beslendikleri görülür. Güney Amerika'da İnka yerlileri; İran'da Maniciler, Uzak Doğu'da Hinduizm, Budizm gibi din ve öğretilerin takipçileri, vejetaryenliğin binlerce yıl öncesine dayanan uygulayıcılarından sadece bazılarıdır.

Ahlâk, çileci inanış ve beslenme gibi sebepler, binlerce yıl öncesinden beridir kimi kültürlerin etyemez bir diyeti tercih etmelerinin başlıca sebebidir.

Çağlar boyu dini, yerel ve kültürel toplulukların, kısmen ortak kısmense kendilerine özgü sebep ve yaklaşımlarla sürdürdükleri vejetaryenlik, modernleşmeyle birlikte evrensel bir yaklaşıma dönüşmüştür.

Bu yaklaşım duyarlı insanların, endüstrileşmenin bir sonucu olarak hayvanların yetiştirilme ve kullanım biçimlerindeki şiddetti kabul görmemelerine, bu sebeple vejetaryenliği bir yaşam biçimi olarak benimsemelerine sebep olmuştur. Etimolojik olarak baktığımızda 'vejetaryen' kelimesi sanılanın aksine vegetable (ingilizcede sebze) sözcüğünden değil, latincede 'etkin, canlı ve sağlıklı anlamına gelen 'vegetus' kelimesinden türemiştir. Platon, Epikuros, Pisagor, Leonardo da Vinci, Jean Jacques Rousseau, Charles Darwin, Lev Tolstoy, George Bernard Shaw, Franz Kafka, Vincent van Gogh, Paul McCartney, Buda, Mahatma Gandhi, Albert Einstein ünlü vejataryenlerden bazılarıdır.Vejetaryenler kendi içinde guruplara ayrılırlar. En katı beslenme veganlara aittir. Yalnızca bitki temelli, kuru baklagiller ve sebzelerle beslenirler. Bazı vejetaryenler balık yerler, bazıları süt ve süt ürünlerini tüketirler. Yanlış anlaşılmasın, ben vejetaryen değilim. Ama siz, gelecek olan vejetaryen bir misafir hakkında daha hazırlıklısınız.

Balkabağı kavurması nasıl yapılır?

1-Balkabağını iç kısmını ve kabuk kısmını temizleyin. Küp şeklinde doğrayın.

2-Isırganotunu ayıklayın ve bol su ile yıkayın.

3-Kuru soğanı ve sarımsakları temizleyip, küçük küp şeklinde doğrayın.

4-Tavaya zeytinyağı koyun ısındığında soğan ve sarımsakları koyun. Soğanlar pembeleştiğinde balkabağını ekleyin ve soğanlarla birlikte kavurun.

5-Balkabakları yumuşamaya başladığında ısırgan otunu ekleyin ve sürekli olarak karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyin. Üzerine yumurtaları farklı yerlerine gelecek şekilde kırın ve kapağını kapatıp kısık ateşte 10 dk bekleyin.

Afiyet olsun…

Pazar kahvaltısı yumurtası

Bu tarifi isterseniz balkabağı ve ısırgan otuyla, isterseniz de pancar yaprağı ve sapıyla hazırlayabilirsiniz.

Malzeme listesi

-250 gr balkabağı

-500 gr ısırganotu

-1 adet kuru soğan

-2 diş sarımsak

-2 adet yumurta

-Tuz, karabiber

-Zeytinyağı

-4 yumurta

11 yıl önce