|

Başarımın arkasında babam ve Türk Silahlı Kuvvetleri var!

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 20 yıl öğretmen subay olarak görev yaptıktan sonra meslek eğitimine yeni bir bakış açısı getiren Dr. Mustafa Aydın, mütfülük yapmış bir babanın oğlu... Aydın, disiplini, planlı programlı yaşamayı ve çalışmayı önce babasından daha sonra TSK'dan öğrendiğini söylüyor.

Merve Sena Kılıç
00:00 - 12/06/2011 Pazar
Güncelleme: 22:56 - 11/06/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Başarımın arkasında babam ve Türk Silahlı Kuvvetle
Başarımın arkasında babam ve Türk Silahlı Kuvvetle

Dr. Mustafa Aydın, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı olarak anılsa da, kendisi birçok sivil toplum kuruluşuna başkanlık yapan bir eğitimci. İnsanın kariyer basamaklarında hiçbir zaman sona yaklaşamayacağını dile getiren Dr. Mustafa Aydın, mükemmel olana ulaşma çabasının insan yaşadığı sürece devam edeceğini söylüyor. Trabzonlu bir ailenin ikinci çocuğu olan Aydın'ın, kardeşleri de tabiri caizse mürekkep yalamış. Örneğin hem doktor olan hem de medya sektöründe hizmet veren kardeşi Ömer Aydın annesi için Kur'an okunsun diye Berat TV'yi kurmuş. Babasının disiplininden yorulan Dr. Mustafa Aydın'ın Türk Silahlı Kuvvetleri'ne girişi bir kaçış olmuş. Uzun yıllar TSK' de görev yaptıktan sonra 1995 yılında emekli olan Mustafa Bey, Bil Meslek Yüksek Okulu'nun ardından kurduğu İstanbul Aydın Üniversitesi ile eğitime hizmete devam ediyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi'ni kuruncaya kadar geçtiğiniz süreçte hangi tuğlaları ördünüz?

BİL A.Ş 1995 yılında Türkiye'deki farklılıkları aynı çatı altında birleştirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla yola çıktı. Ortak paydamız 'eğitim ihtiyaçları' olduğu için İstanbul Aydın Üniversitesi'ni kurarken ortaklarımızla anlaşmakta çok zorluk çekmedik. Burası için eğitim entegre fabrikası diyoruz. Bu temelin altında 'hiç kimseye bağımlı olmadan, kurumların kendi kendini yönetebilmesi' yatıyor.

Hayalinizde bir üniversite kurmak var mıydı?

Her eğitimcinin hayalinde muhakkak olur. Bunun için bir vakfa ihtiyacımız vardı, 1995 yılında Anadolu Kültür ve Eğitim Vakfı'nı kurduk. Vakıf, o yıllarda öğrencilerin eğitimi, okulların onarılması vb konularda hizmet vermeye başladı. 2000 yılında da Türkiye'nin ilk vakıf meslek yüksekokulunun açılışını yaptık.

Bu bir ihtiyaç mıydı?

Tabii ki, Çünkü Türkiye'de ki meslek eğitimi yerlerde sürünüyordu. Anadolu Bil Meslek Yüksek Okulu bizim lokomotifimiz oldu.

Kimler çocuklarını meslek okullarına gönderiyor?

Genellikle orta halli ailelilerin çocukları meslek liselerine ya da meslek yüksek okullarına gidiyor. Neden bir bakanın ya da genel müdürün çocuğu buralarda okumuyor? Çünkü bu ülkede mesleki eğitimin bilinçli bir şekilde engellenmesi, buralara olan talebi azalttı. Tamamen siyasi mülahazalardan dolayı bu okulların önü kesildi. Meslek liselerine darbe indirildi.

Bu nasıl oldu?

Mesela ben meslek lisesinde elektronik bölümünde okuyorum. Elektronik mühendisliğinin bana öncelik tanıması lazım. Ama öyle yapılmadı, bir katsayı davası getirildi. Neden? Meslek liselilerin önünü kesmek için. Oysaki öğrenme özgürlüğü sınırsızdır.

SEVİLEN MESLEKLERDAN İŞE YARAYAN SEÇİLMELİ
Neye ihtiyacımız olduğunu hangi mekanizma belirliyor?

Halen hiç bir mekanizma... Devletin ekonomik, siyasi, kültürel, uluslararası vb. alanlarda araştırma yaptırıp, önümüzde ki 5 yıl içinde hangi mesleklere ihtiyaç duyulacağını, hangi dillerin daha ön plana çıkacağını, hangi insan kaynağına gerek olduğunu saptaması lazım. İhtiyaçlara göre insanları bu argümanlarla donatırsak sorun kalmaz. Böylelikle mezun olan öğrenciler ortada kalmadan, bir seçim yaparak önlerindeki 10 yılını garanti altına almış olur.

Bizim odaklanma problemimiz var o halde…

Evet aynen... Biz her şeyi yapıyoruz, ama hiç bir şey yapmıyoruz. "Ben iş arıyorum" diye kurumunuza geliyorlar. Soruyorsunuz siz ne yaparsınız, uzmanlık alanınız nedir diye karşılığında, "Ben her şeyi yaparım', "Siz ne uygun görürseniz' cevabını alıyorsunuz. Ben neyi uygun göreyim sana! Ben kurumumdaki ihtiyaca göre eleman alırım. Kurumlar "Odaklanmış" bir eğitim metodu izlemeli...

Peki öğrenci matematik alanında başarılı olacağını düşünüyorsa ama matematik bölümü yoksa?

Öğrencinin kariyerini istatiklere göre tasarlamak hem de öğrenciyi yönlendirmek çok önemli. Şu martavala inanmayın' herkes kendi istediği bölümde okusun!' Çok yanlış. Ben meslek seçiminde bazı kriterler belirledim.

Nedir bu kriterler?

Bir, seçeceğin meslek 'yarının' mesleği olmalı. İki, seçeceğin meslek senin ailenin ve sorumlu olacağın insanların ekonomik ihtiyaçlarını karşılayacak girdileri sağlaması lazım. Üç, seçeceğin mesleği her platformda gururla, onurla söyleyebilmen gerek. Dört, bütün bunlar yerine geldikten sonra sevdiğin mesleği seçmen lazım. Mesela resim çizemeyen, buna yeteneği olmayan kişinin sadece sevdiği için resim öğretmenliği bölümünde okuması kadar abes bir durum var mıdır?

Kurumunuzu nasıl bir temele oturttunuz?

Kalite ve kurumsallaşma bizim için çok önemliydi. Hiçbir şeyin standardını belirlemedik, bu bizim için bir ölçü olamaz. Her ne yaparsak yapalım en doğrusunu yapmaya çalıştık. Dünya kriterlerini temel aldık. Mesela Mustafa Aydın'ı baz alıyorsanız başarılı olabilirsiniz, ama Bill Gates'i almıyorsanız başarılı sayılmazsınız.

Ülkedeki uluslararası öğrenci oranını nasıl buluyorsunuz?

Bugün Amerika'da 750 bin, Malezya'da 70bin, İngiltere'de 500bin Türkiye'de 22bin uluslararası öğrenci var. Malezya'nın nüfusu 24 milyon, Türkiye 75 milyon… Türkiye Malezya'dan kat be kat üstün bir ülke. Ama bizim ülkemizde YÖS sınavı, aslında yabancı öğrenci seçmeme mantığıyla yapılan bir sınav vardı. Umuyorum ki eğitim ana bir girdi haline gelecek.

TSK'ya girmek bilinçli bir tercih miydi?

Evet, bilinçli bir tercihti. Babamın disiplininden bunalmam benim TSK'ya girmeme sebep oldu da diyebiliriz. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde öğretmen subaydım. Arapça dersi veriyordum. Liseyi bitirdikten sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yaparken Mısır'da Arap Dili ve Edebiyatı üzerine master çalışmamı yaptım. Daha sonra Türkiye'ye döndükten sonra doktoramı tamamladım. Akademik çalışma hayatı devam ediyor. Bir dönem İstanbul Üniversitesi'nde İlahiyat Fakültesi'nde öğretim görevlisiydim. Dolayısıyla 1995 yılında TSK' dan emekli olunca eğitim sektörünün içine girmek çok zor olmadı.

TSK HAYATIMIN MİHENG TAŞIDIR
Bir eğitimci ve TSK mensubu olarak TSK'nın halkla ilişkiler konusunda eğitime ihtiyacı olduğunu düşünüyor musunuz?

Haklısınız, TSK'nın Toplumla bütünleşmesı ve kaynaşması biraz zaman aldı. Ancak yakın zamanlara kadar ülkenin ve dünyanın konjonktürü bunu gerektiriyordu. İnsanlar önceden çocuklarının yemin törenlerine gidemiyorlardı. Niye? Orası askeri bölge girilmez deniliyordu. İkinci Dünya Savaş'ı sonrası duvarlar yıkılınca bu gizlilik biraz daha aşılmaya başlandı. Soğuk Savaş sonrası Sovyet Rusya dağılmadan önce bu ülkede tehdit unsurları çok daha fazlaydı. Globalleşen dünyada sınırların kalkmasıyla artık dünyanın bir köy haline dönüşmesi, sırların daha çok deşifre olmasına ve böylelikle sırların daha çok azalmasına neden oldu.

TSK'da görev yapmış olmak bir ayrıcalık kattı mı size?

TSK benim için miheng taşıdır. Bana çok ayrıcalık kattı. Hayatımı disiplinize etme yolunda ailemin ve TSK'nın katkısı çok olmuştur. Kurumum içinde dolaşmaya çıkalım aynı düzeni burada da görürsünüz. Dersiniz ki 'hocam sizin geleceğinizden haberleri mi vardı?' hayır, bu kurum 365 gün 24 saat ip gibidir. Bu bir çağdaşlıktır. Benim ailemden gelen planlı programlı olma kültürüm vardır. Benim babam müftüydü ve çok disiplinliydi. Hatta şu kadar söyleyebilirim, babamın disiplininden bunalmam benim TSK'ya girmeme sebep oldu. Özgürlüğümü orada kazanmışımdır.

Yağmurdan kaçarken doluya tutulmadınız mı?

Babam o kadar disiplinliydi ki, TSK'nin cazip tarafları daha fazlaydı. Zaten benim dokum da uyuyordu o yapıya.

24 yıl TSK' da görev yaptınız. Sonra emekli oldunuz. TSK'ya girmeden, 20 yıl önce bu sektöre girmiş olsaydınız ne değişirdi?

Kariyer basamaklarını tırmanırken, eğer o merdivenleri çıkmaya TSK'da başlamamış olsaydım çok şeyden eksik kalırdım. Belki buralara kadar gelemezdim.


Tek kelime Tek yorum

Risk: Fırsat

Para: Araç

Girişim: Gereklilik Gelecek: Planlama Eğitim: Herşey

Reklam: Algı

Kriz: Beceri Halkla İlişkiler: İletişim Globalizm: Kaçınılmaz Yönetim: Hakimİyet Lider: Öncü

Otomobil: Kolaylık

Evlilik: Şans

Çocuk: Nesil

Kalite: Vazgeçilmez



13 yıl önce