|

Başörtülü kadınların hakim yaka istemediğini örtününce anladım

Kıyafet tasarımı yapan Gönül Kolat, tesettürlü kadınlar için de kıyafet tasarlıyordu. Ancak kendisi de örtününce başörtülü kadınları aslında anlamadığını farkettiğini söyleyen Kolat, artık 'Burası görünse ne olacak ki' diye düşünmediğini anlatıyor.

Emeti Saruhan
00:00 - 27/05/2012 Pazar
Güncelleme: 22:03 - 26/05/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Başörtülü kadınların hakim yaka istemediğini örtün
Başörtülü kadınların hakim yaka istemediğini örtün

Kıyafet tasarımları sosyal medyada oldukça rağbet gören Gönül Kolat'la daha önce çalıştığı butikte görüşmüştüm. Ümraniye'de kendi butiğini açtığını duyunca ziyaret etmeye niyetlendim. Ancak gittiğimde tek değişikliğin bu olmadığını gördüm. Genç tasarımcı başörtüsü takmaya başlamıştı. Verdiği bu kararla yaşadığı değişimin işine nasıl yansıdığını merak ettiğim için kayıt cihazımı açıp karşısına oturdum. 2012 Yaz modası için ipuçları almayı da unutmadım.

BİR GECE ANİDEN KARAR VERDİM

Babasının kendisini özendirmek için zaman zaman değişik eşarplar alıp kendisine hediye ettiğini ancak tesettüre girmeyi bugüne kadar hiç düşünmediğini söyleyen Gönül Kolat, karar sürecini şöyle anlatıyor: "Planlanmış bir şey değildi. Bir akşam hayatıma baktım. Her şey güzel, her şey düzenli gidiyor. Mutluydum. 'Ne kadar böyle devam edeceğim. Ahiret için bir şeyler yapmam gerek' diye düşündüm. Rahat giyinen bir insandım. O akşam karar verdim. Ertesi gün işe kapalı geldim." Bu kararı ile normalde sadece özel günler için tasarım yapan Kolat, kendisi için günlük kıyafetler tasarlamaya başlamış. Müşterileri de bu tasarımlardan faydalanmış. Kendisi için tasarladığı tunikler şu anda butiğinde satılıyor.

KAT KAT GİYİNMEK İSTEMİYORLAR

Tesettürün Gönül Kolat'ın tasarımlarına yansıyan tek yönü bu değil. Bizzat yaşamaya başlayınca tesettürlü kadınların önceliklerini daha iyi anlamaya başlamış. "Daha önce tesettürlü bayanları çok iyi anlamadığımı fark ettim. 'Şurası biraz açık olsun ne olacak. Burası görünsün, bundan bir şey olmaz ki' diyordum. Çünkü anlayamıyordum. Yaşayınca farkına varıyorsun. 'Yakası kaydı, eşarpla örtemez' diyorsun. Hakim yaka çalışıyordum. Değişiklik yapmak isteyene bebe yaka yaparım diye düşünüyordum. Gerçekten müşterilerimin neden o modeli istemediğini ya da o modelin neden tutulmadığını anladım. Yakası açık bir şey istemiyor çünkü içine badi giymek zorunda kalıyor. Kat kat giyinmek istemiyor." Gönül Kolat kendisinin de alışverişe çıktığında tesettüre uygun kıyafet bulmakta zorlandığını söylüyor. Üzerindeki ceketini göstererek "Ceketimi çok severek almıştım ancak kol astarı ve danteli kısa." diyor. Önceden de tesettürlü bayanlar için tasarımlar yapıyordu Kolat, ancak kapanınca tasarım yapmak daha kolay olmuş. Şimdi müşteri portföyünün çoğu tesettürlü kadınlardan oluşuyor.

UZUN KOLLU KIYAFETTE ASTAR SIKAR

Tesettür kıyafetlerinde kumaşın iç gösterip göstermemesine çok dikkat ediyor Gönül Kolat. Çünkü beğenip aldığı kumaşların bir kısmı iç göstermiş. Bu durumda astarlı çalışmak gerekiyor. Abiyelerde ise astar kullananı yoruyor, terletiyor ve sıkıyor. Kolat, "Straplez bir kıyafette astar sorun olmaz ama insanın kollarının altından bileğine kadar astar geçmesi facia. O nedenle dikkat ediyorum. Kumaşı alıp güneşe çıkıyorum. Elimi kumaşın altına koyup iç gösteriyor mu göstermiyor mu diye kontrol ediyorum. Kadınlar haklı olarak içlerine bir şey giymek, orayı kapatmak için bir şey, burayı kapatmak için bir şey giymek istemiyorlar." diyor.

PİYASADAKİ TASARIMLAR GENÇ İŞİ DEĞİL

Piyasadaki tesettür tasarımlarının genç ve dinamik olmadığını ve gençlere hitap etmediğini düşünen Kolat, "Onlarla kıyaslarsak benimki daha gençlere hitap eden tasarımlar." diyor. Kolat, daha çok tüller, tütü etekler, yüksek bel, Eyfel kulesi, İstanbul manzaraları gibi baskı desenli duck keten kullanmayı seviyor. Suat Kılıç'ın eşine de İstanbul deseni baskılı bir trençkot tasarlamış. Karışık desenleri günlük kıyafet tasarımlarında tercih ederken, abiyelerde şifon ve tafta kullanıyor. Ancak özel tasarım günlük kıyafetler için biraz pahalı geldiğinden daha çok kına, nişan düğün, mezuniyet gibi günler için abiye isteniyor.

TESETTÜR TASARIMCISIYIM DEMEDİM

Tesettür kadını gizlemeye yönelik bir şey moda ve tasarım ise daha çok öne çıkartmayı hedefliyor. Bu ikisini nasıl ortak bir noktada buluşturduğunu soruyorum Gönül Kolat'a. Bu konuda çok eleştiri aldığını anlatıyor. Kolat, "Ben tesettür tasarımcısıyım diye yola çıkmadım. Tesettürlü hanımlar kıyafetlerimi giymeye başladılar. Uzun etek tasarımları yaptım, tercih edildi. Şimdi de tesettür tasarımcısıyım demiyorum. Ama internette tesettür tasarımı diye aratınca ben çıkıyorum ama bunu ben değil müşterilerim yaptı. Ben de tasarım yaparken renklere dikkat ediyorum. Çok ışıltılı payetli şeyleri kullanmıyorum. Sahneye çıkacakmış izlenimi veren tasarımlar yapmıyorum. Genelde birinci dereceden akrabaların söz, nişan, düğünlerinde tercih ediyorlar. Bayanlar arasında olan organizasyonlarda zaten sorun olmuyor." diyor.


Erkeklerin kıyafet alması beni şaşırtıyor

Bu yıl sevgililer gününde erkekler tarafından çok sipariş aldıklarını anlatan Kolat, "Eşinin Facebook sayfamdan bir şey beğenmiş olduğunu gören erkekler bizi arayıp buluyorlar. Onu alıyorlar. Sevgililer gününde o kadar talep oldu ki, çok şaşırdık. Böyle erkekler de varmış." diyor.


Bakan eşleri de tasarımlarını alıyor

Gönül Kolat'ı kısaca hatırlatayım. 3- 4 yaşlarındayken bebeklerine peçetelerden elbiseler yaparak başlayan tasarım aşkını biraz olsun dindirmek için Anadolu Meslek Lisesi Tekstil bölümüne giden Kolat, ardından da Marmara Üniversitesi Tekstil bölümünü birincilikle bitirmiş. Ailesinin tekstil şirketinde çalışarak bebek uyku setleri tasarlamak yerine ilgi alanı olan kıyafete geçmek isteyince, kendi kanatlarıyla uçmak zorunda kalmış. Takı tasarımı ile atıldığı iş hayatında şimdi bir butiği var; Gönül Kolat Butik. Bir taraftan da iyi tanındığı sosyal medya üzerinden satışlarına devam ediyor. Yurtdışından da talep gören tasarımcının müşterileri arasında bakan eşleri de var.


Tesettürlü kadınlar aksesuar olarak ne kullansın?

Dantelli, fırfırlı, desenli kumaşların üzerine hiçbir şey takmamalarını öneriyorum. Yüzük daha çok tercih etmeliler. Bileklik zaten fazla görünmüyor. Düz bir body üzerine herşey takılabilir. Göbeğe düşen kolyeler çok hoş ve şık duruyor. Favorim yüzük.

En çok hangi yanlışlar yapılıyor?

Üzerine desenli giyip başına da desenli örtmek doğru değil. Çiçekli desen giyip, leopar desenli başörtü takıyorlar. Çok uzun pardüse boyları olmamalı. Kötü bir görüntü. Platform topuk şık görünüyor ama sokakta kullanmak zor. Onun yerine dolgu topuk tercih etsinler. Çok daha sportif ve daha rahat kullanılabilir.

Yazın ne giyelim?

Renk olarak açık renkler. Bu yaz krem, bu yaz en çok nar çiçeği, yeşil, yeşilin tonları ama en önemlisi bezelye yeşili, fuşya moda. Kanvas ve her türlü pamuklu kumaşları tercih etsinler. Çünkü pamuk teri çeker. Rahat ederler. Sentetik rahatsız eder ve koku yapar. Saten ve şifonu günlük hayatta asla tercih etmesinler.

Başörtülerde?

Şalı çok seviyorum. Çok estetik duruyor. Ama kimine de başörtüsü çok yakışıyor. Herkesin kendine yakışan önemli. Abiyelerin üzerine kesinlikle şal öneriyorum. Türban yaptırmak benim hiç sevmediğim bir şey. Taşlar vs. gereksiz ayrıntı. Onun yerine abiye üzerine şal çok daha güzel duruyor. Düz renk şalları seviyorum.



12 yıl önce