Benim için sıcak pidenin dayanılmaz kokusu Ramazan ayı'nın en cezbedici nimetlerinden. Sofrada sayısız yemek bile olsa sıcak pide ve tereyağı ikilisinden az yemek pek mümkün değildir. Sıcak pide mideye zarar hem de çok fazla yedirdiği için tehlikeli. Bu hafta biriken, bayatladığı için rağbet görmeyen bayat pideler ve ekmeklerle yapabileceğiniz tarifler hazırladım. Hem bayat ekmeklerinizi israf etmeden değerlendirecek hem de midelerinizi sıcak pidenin yükü ile doldurmayacaksınız.
Fırını 200 dereceye ayarlayın. Sufle kaplarını yağlayın. Ekmeği küp küp doğradıktan sonra sığ bir kaba koyun ve üzerine sütü boşaltın. Ekmekler iyice ıslansın. Tereyağını eritin soğanları halka halka doğrayıp yumuşayıncaya kadar pişirin. Ekmekleri ezip soğanla karıştırın. Yumurtaların sarı ve beyazlarını ayırın. Bir kapta yumurta sarılarını, peynir ve baharatlarla karıştırıp ekmekli karışımın üzerine dökün. Iyice karıştırın. Yumurta beyazlarını çırpıp kabartın. Bunu söndürmeden diğer karışıma üç seferde ekleyin. Karıştırırken alttan yukarı dairesel hareketler yaparak karıştırmaya özen gösterin. Hazırladığınız kalıplara dökün üzeri altın rengi olana dek 45- 50 dakika pişirin. Salata ile servis edin.
Pide ya da ekmeklerinizi kabuklarından ayırıp irice küpler halinde doğrayın. 2 ad. domatesi rendeleyin. Kalan 2 domatesi irice doğrayın. Rendelenmiş domatese sirke zeytinyağının yarısı tuz ve karabiber ekleyip ekmeklerin üzerine dökün, iyice ıslanmalarını sağlayın. Salatalık ve soğanları halka halka doğrayın ve tüm malzemeleri karıştırın. Üzerine zeytinyağı gezdirin.