|

Bu bayram boynuz kulağı geçecek

Lezzet Yolu sitesinden Aslı Eda Şemenoğlu Yeni Şafak Pazar okurları için 3 ayrı tatlı tarifi hazırladı.

Aslı Eda Şemenoğlu
00:00 - 22/10/2012 Pazartesi
Güncelleme: 09:55 - 22/10/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Bu bayram boynuz kulağı geçecek
Bu bayram boynuz kulağı geçecek

En az bir kere;

- uzakta ki akrabalara üzeri pullarla kaplı bir bayram kartı yazdıysanız heyecanla,

- siz uyurken başucunuza konmuş pırıl pırıl ayakkabılarınız olduysa,

- topladığınız harçlıklar komşunun oğlu Ahmet'den fazla çıktıysa,

- hep hayalini kurduğunuz kloş etek bir gün sizin olduysa,

- anneniz öperek uyandırdıysa,

- babanız elinizden tutup yepyeni kıyafetlerinizle bayram namazına götürdüyse sizi?

En az bir kere de olsa tebessüm, hasret ve şükürle anılacak bayramlar yaşamışsınız demektir. Bir yerlerde 'Nerede o eski bayramlar' serzenişine ortak olmuş, hatırlarken bile olsa mutlu olmuşsunuz demektir.

Eskiden annelerin telaşesi, çocukların neşesi, babaların ise haklı gururuydu bayram.

Temizlik, alışveriş, gelecekler, gidilecekler, planlar, programlar yapılacak onca işin arasında en zahmetlisinden bol kepçe yemekler hazırlanırdı. Zeytinyağlı yaprak sarma olmayan ev, ev olmaz, baklava mutlaka elde açılır ve bizzat evin annesi tarafından yapılırdı.

Adı üzerinde eski zaman ya, bunca hasret çekerken yaşatmaya çalışmadan olmaz. İstedim ki bu bayram eskiden olduğu gibi kapınızı çalan yoksa da, çalacak kapılarınız olsun.

Anneniz yanınızda ise yaptığınız baklavayı görüp şaşırsın, farklı kadayıf dolmasını tadacak olursa tarifini istesin ve en sonunda onun için hazırladığınız hediye truffle kutusuyla mutluluktan havaya uçsun.

Sevdiklerinizle bayramlaşırken emeğiniz ve sevginizle hazırladığınız hediyeleriniz olsun. İstedim ki bu bayram bütün anneler kızları için 'boynuz kulağı geçti desin'.

Sizler için üç tarif hazırladım. Bayram baklavasız olmaz. Bizim baklavamız hazır baklava yufkasından ama kaymaklı ve cevizli. Bir de meyveli tatlı olmalıydı? Bal kabağı mevsimi geldi, tek başına olmaz dedim kadayıflar ile birleştirdim. Son olarak sevdiklerinize hediye götürebilmeniz için kestaneli truffle hazırladım.

Kaymaklı Baklava

Malzemeler

- 1 paket baklavalık yufka

- 200 gr kaymak

- 400 gram ceviz içi

* 200 gram tereyağı,

Şurup için

- 6 su bardağı şeker

- 5 su bardağı su

- yarım limon suyu

Yapılışı:

1- Kaymağı ve tereyağının yarısını tavada kızdırmadan eritin. Ceviz içini fazla inceltmeden robottan geçirin.

2- Tepsisin her yerini iyice yağlayın. Yufkaları üçerli gruplar halinde tepsiye yayın. Her üçüncü yufkanın üzerini eritilmiş tereyağı ve kaymak karışımından kaşık yardımıyla dökerek ıslatın. (Baklava yufkası karedir. Tepsiniz yuvarlak ise kıyılarda kalan fazlalıkları kesin ve ortalara serpiştirin)

3- Her altıncı yufkadan sonra fazla olmamak kaydı ile ceviz serpiştirin. On sekizinci yufkayı tepsiye yaydıktan sonra (baklavanızın ortasına gelmiş oluyorsunuz) ceviz içinden fazlaca serpiştirin.

4-Kalan yufkalara da üç yufkada bir tereyağı ve kaymak karışımı, altı yufkada bir ceviz işlemi uygulayın. En üste gelen yufkayı yağlamayın ve kıyılarını yufkalar taşmaması için düzeltin.

5-Baklavanızı dilimleyin. Kalan tereyağını eritin ve fazla yakmadan kızdırıp baklavanın en üstüne gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.

Şerbet için?

Şekeri, suyu ve yarım limon suyunu tencereye koyup orta ateşte kıvam alana kadar 20-25 dakika kadar kaynatın.

Şerbeti baklava da, şerbetiniz de ılındığında dökün.

Balkabaklı Kadayıf Dolması

Malzemeler

- 500 gr taze kadayıf

- 500 gr balkabağı

- 200gr şeker

- 200gr iri çekilmiş ceviz

- 4 ad. yumurta

- 1 su bardağı süt

- Kızartma yağı

- 1 ad yıldız anason

- 1 kabuk tarçın

Şerbet için

- 2 su bardağı şeker

- 2 bardak su

- Çeyrek limon suyu

Yapılışı:

1- Şerbeti 15 dakika kaynatın ve soğuyunca dolaba kaldırın.

2- Balkabaklarını birer santimetrelik küpler halinde doğrayın ve geniş bir tencereye koyup üzerine 200 gr şekeri ilave edin. Yıldız anason ve çubuk tarçını da ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı yumuşayana kadar pişirin. Takribi kaynadıktan sonra 15 dakika.

3- Kadayıftan koparıp tezgâh üzerinde bir karış uzunluğunda dikdörtgen biçimde serin. İnce bir tabaka olacak. Ucuna pişen kabaklardan 4-5 adet gelecek şekilde koyun ve üzerine ceviz serpiştirin. Yaprak sarar gibi sarıp kenara alın. Bu malzeme ile her biri 1 porsiyon gelen 16 tane kadayıf dolmanız olacak.

4- Kızartma tavasına en az iki parmak sıvıyağ koyun. Yumurta ve sütü iyice çırpın. Yayvan bir tabağa dökün.

5- Sarmalarınızı yumurtalı süte bulayın. İçinde tutmayın, sadece dış yüzeylerine gelecek şekilde bulayın. Fazla bulandıysa hafifçe sıkın. Elinizle şeklini düzeltip her yeri renk alana dek kızartın.

6- Tavadan alınca direk soğuk şerbetin içine atın. 1 dk durması yeterli.

Bal kabaklı kadayıf dolmanız hazır. Dilimleyerek ve arzu ederseniz üzerine az bir tahin gezdirerek servis yapabilirsiniz. Ilık yenmesini tavsiye ediyorum. Sarmaları hazırlayıp pişirmeden streçle hava almayacak şekilde üzeri kapalı 2 gün tutabilir ve arzuya göre pişirebilirsiniz.

Kestaneli Gerçek Truffle

Malzemeler

- 400gr bitter kuvertür

- 200gr krema

- 200gr kestane

- 1 yemek kaşığı bal

- Kakao

Yapılışı:

1- Kuvertürü ince ince kıyın. Kremayı küçük bir tencereye boşaltıp spatula ile karıştırın.

2- Kremayı kısığa yakın ateşte tamamen kaynamasına izin vermeden ısıtın. (Kenarları kaynayacak ama göbek tam fokurdamayacak) Kıydığınız kuvertürün üzerine dökün ve spatula ile karıştırarak tüm çikolatanın erimesini sağlayın. Tamamen eridiğinde üzerini kapatıp dolaba kaldırın.

3- Kestaneleri çizip yirmi dakika haşlayın ve sıcakken ayıklayın. (Soğuyunca kestaneyi zarından çıkaramazsınız)

4- Ayıklanmış kestaneleri leblebi büyüklüğünde doğrayın. Tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağ dökün kızınca kestaneleri atın. Sallayarak biraz kavurun. Üzerine bir kaşık bal döküp sallayarak ters yüz etmeye devam edin. Bal kaynayacak ve ardından kestaneler setleşmeye başlayacaklar.5 dakika kadar. Yağlı kağıt üzerine döküp soğumaya bırakın.

5- Buzdolabında sertleşen karışımı (en az 2 saat) çıkarıp cevizden biraz küçük parçalar koparın ve içine kestane koyup elinizle yuvarlayın. Elinizin ısısı ile hemen erimeye başlayacağından 3-4 yuvarlamada topu oluşturun. Hızlı çalışmalısınız.

6- Hazırladığınız topları dolaba kaldırın. 1 saat sonra toplarınızı kakaoya bulayıp tekrar dolaba kaldırın. Trufflerın dış yüzeyine dlediğiniz dolgu malzemesini kullanabilirsiniz. Çekilmiş fıstık, hindistan cevizi, fındık, file badem vb.

Ben süsleme şekerleri ve kakao ile kapladım. Pasta malzemeleri satan dükkânlarda bulabilirsiniz. Eminönü civarlarında bolca var. Truffle'larınızı ister cam kavanozlarla, ister şık bir kutuda hediye edebilir, isterseniz de ahşap çubuklara saplayıp ikram edebilirsiniz.

Hayırlı bayramlar dilerim...

11 yıl önce