|

Bu boykot Gazze''ye olan borcumuzdur

İsrail''in Gazze''ye düzenlediği acımasız saldırılardan sonra halk, sosyal medya üzerinden İsrail mallarını boykot etme çağrısı başlattı. İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Osman Öztürk, sivil bir boykotun başarılı ve uzun ömürlü olacağını söylüyor ve ekliyor: ''Onlar için bir şeylerden vazgeçme zamanı geldi. Herkes taşın altına elini koymalı.''

Büşra Sönmezışık
00:00 - 27/07/2014 Pazar
Güncelleme: 19:45 - 26/07/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Bu boykot Gazze''ye olan borcumuzdur
Bu boykot Gazze''ye olan borcumuzdur

İsrail''in Ramazan ayı boyunca Gazze''ye olan saldırısı İsrail mallarını boykot kararını yeniden gündemimize taşıdı. Hem sosyal medyada paylaşılan hashtagler hem de STK''lar tarafından hareket başlatıldı. Kısa süre içinde giderek yayılan bu boykot çağrısı sayesinde 12 belediye boykot kararına destek verdi. Bunun üzerine bazı firmalar basına açıklama yapmak zorunda kaldı. Türkiye''deki boykot kararından sonra İsrail''deki bazı market sahipleri de Türk mallarını raftan indireceklerini açıkladılar. Ticaret Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Osman Öztürk''le boykotu, etkili olup olmadığını, nasıl uygulanması gerektiği üzerine konuştuk.

2009 yılında yine İsrail''e yönelik boykot gündeme gelmişti ve tartışılmıştı. Bugün de bir boykot söz konusu. Siyaset bu tür meselelerde nerede duruyor?

Ekonominin getirdiği piyasa şartları ve politikacıların politik şartlar meseleyi farklı yönde ele alınmasını sağlıyor. Hali hazırda işleyen prosedürler var. Hukuki anlamda anayasanın bile üzerindedir uluslararası anlaşmalar. Bu tür durumlarda sizin yanlış bir beyanınız uluslararası bir krize neden olabilir.

SİVİL BİR HAREKET OLMALI
En ciddi boykot ülkeler arası gerçekleşen ambargolara varan boykotlar…

Ama biz bu boykotların sivil toplum düzeyinde kalması taraftarıyız. Siyasetçilerin, uluslararası firmaların veya kurumların bizim ayak izimizi takip etmesi için biraz süreye ihtiyacımız var.

Belediyeler boykota destek verip çalışma başlattılar?

Belediyeleri genel siyasetten ayırmamız gerekiyor. STK ''ya en yakın olan siyaset kurumları belediyelerdir. Dolayısıyla oradaki reaksiyonun gelişmesi şu demek; belediyelerde artık bu mesajı vermekten çekinmiyorlar. Bu önemli bir gelişme. Sebebi de sosyal medyadır. Hızlı bir şekilde yayılmasını sağlıyor.

Diyelim ki büyük bir yankı uyandırdı, sonraki süreçte bu siyaseti nasıl etkiler?

Siyaset iki yönlü yapılır. Onlardan biri pragmatiktir. Halkın talebi neyse siz de kararlarınızı ona göre belirlersiniz. İdeolojik olanlar zaten bellidir, kökleri vardır ve çoğunlukla onlar savrulurlar. Halkın istediği olur.

SİYASETLE BOYKOT YAPILMAZ
İlk boykot 1948 yılında İsrail devletinin kurulmasıyla başlamıştı. Aradan bunca yıl geçmesine rağmen dişe dokunur bir etkisi olmadığını görüyoruz. Bu düşük refleksin sebebi toplumsal mı yoksa siyasi mi?

Kanıksama söz konusu. Uluslararası bir takım manevralar var. Bunlar yapıldığı takdirde ortaya bir takım şeyler çıkacak. Yeni argümanlar ve bu argümanlara odaklanacağız. Mesela Mısır''ın öne çıkardığı bir anlaşma trafiği var şu anda. ''Türkiye karışmasın, Mısır ilgilensin'' diyorlar. Amerika, Gazze''ye 47 milyon dolarlık bir yardım yapacağını söylüyor. Biz bu tip konulara girip yavaş yavaş angaje olacağız. Bu İsrail''in hegemonyasındaki dünya medyası çok güzel bizi farklı noktalara çekecek. Biz bu olayı, ölmüş sivilleri resimlerde bırakacağız. Bayram sonrası, yaz tatili, okul telaşı derken unutacağız. Daha önce de unutmuştuk.

Boykotun etkisine inanıyor musunuz?

Ekonomik düzeyde bakacak olursak, bireysel anlamda hiçbir şey gibi gözüken bir şey toplu anlamda ciddi bir etki uyandırıyor. Firmalar sizce neden açıklamalar yapmaya başladılar? İçecek firmaları en çok Ramazan ayında kar elde ediyor. Açıklama yapacak kadar önemli olduğunu düşünüyorsa etkili demektir. Etkili olup olmadığını ölçmek istiyorsanız borsalara bakmanız yeterli.

SOSYAL MEDYA BÜYÜTTÜ
Şimdiki boykot kararının etkisi ne kadar olur?

Şu anda yapılan boykotun diğerlerinden farkı sosyal medyanın çok etkili olması. Sosyal medyada boykot için açılan hashtagler hemen yok olmaz. Gençler internetle iletişim halinde. Alışverişe gittiğinde irtibat kurması daha kolay. Sosyal medyayı her zaman yanınızda taşımanız mümkün. Bu nedenle geri dönüşü yüksek olacak. En önemlisi bu uluslarası bir sorun. Mesela İngiltere''deki bir araştırmaya göre İngiltere yaşayan Yahudilerin yüzde sekseni anti Siyonist hareketlere maruz kalmalarındaki sebep İsraillerinin bu yanlış tutumu olduğunu ve bunu da hak etmediklerini söylüyorlar. Çünkü bu durum onların ortamlarını da etkiliyor.

İsrail, savunma sanayi, tarım, kozmetik, ilaç, yazılım firmaları ve sosyal medya ve daha birçok alanda hayatımızın içinde. Hayatımızı baştan aşağı dizayn etmek ne kadar mümkün?

Bir ürünün bir yıl boyunca boykot edilmesi fikri güzel. Hayatımızdan çıkaramayacağımız ürünler var. Mesela ilaç gibi. Bizim bunun dışında bir alternatif oluşturmamız için yıllara ihtiyacımız var. Bu noktada bütün İsrail ürünlerini boykot etme söz konusu değil. En azından seçtiğimiz bir ürünü bir sene boykot edebiliriz. Bir ürün bir yıl olursa unutulmaz. Sık sık hatırlatılabilir.

Entelektüel düzeyde bir hareketlilik var mı?

Üniversiteler harekete geçti. Yazar, çizer, yönetmenler, sanatçılar, akademisyenler, tüccarlarımız inisiyatif alması gerekiyor. Biraz alternatiflere bakıp onlara yönelmemiz lazım. Akademisyenler olarak da İsrail''in egemen olduğu yayın organlarını boykot edebilir, bunlara alternatifler üretebiliriz. Akademisyenler 2008 yılından beri İsrail''in düzenlediği konferanslara gitmeyerek protesto ediyorlar. Onların düzenlediği festivalleri boykot edebiliriz. Çok yönlü yapabilirsek daha etkili olur.

ÖNCE GÖNÜLLÜ OLMAK GEREKİYOR
Şimdiye kadar başarılı olmuş bir boykot var mı?

Son yılda en başarı sağlamış boykot Afrika için gerçekleşti. Nestle firmasının Afrika''da kakao üretirken işçi haklarını ihlal etmesi Amerika''da boykotun başlamasına neden oldu. İşe yaradı ve işçi hakları düzeltildi. Aynı şey Filistin için de olabilir. Çok konforlu bir hayat yaşıyoruz. Moda, marka ve kalite takıntımız var. Kişi başına düşen gelir üç binden 10 bin dolara çıktı. 7 bin dolar bizi farklı bir noktaya getirdi. Bahanemiz de o düzeyde arttı. Çünkü kaliteyle tanıştık. Eskiden olursa alıyorduk fakat şimdi çok çeşit ve bolluk var. Sürece baktığımızda tercihleri biz yapacağız. Onlar için bir şeylerden vazgeçme zamanı geldi. Herkes taşın altına elini koymalı. Asıl utanmamız gereken nokta İsrail nasıl bu noktaya geldi? Buna biz Müslümanlar izin verdik. En azından alırken kalbimizin sızlaması lazım. Boykot için önce gönüllü olmak lazım. Neyi ne kadar yapabildiğimizi de görmüş olacağız.

ALTERNATİF OLUŞTURULMALI
İşin bir de ticaret boyutu var. İş dünyası bu durumla nasıl mücadele edecek?

İş adamlarımızın piyasa şartlarıyla ilgili ciddi mücadeleleri var. Çok yüksek teknolojide üretim yapan bir firma yok henüz. Yaptıklarımız orta ve düşük teknoloji. İş adamlarını en çok etkileyen yönü hammadde. Mutlaka bir yerde ortaklık olacaktır ama alternatif olan yerlerde bunlardan faydalanmamız gerekiyor.

Tarım bakanlığının tohumla ilgili hamlesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu gelişme önemli. Bunun dışında bilim dünyasının da katkı sağlaması gerekiyor.

Tarım bakanlığı yalnız bırakılmamalı. Kaliteli ve hastalıksız tohum konusunda çok iyiler. Süreklilik, etki, psikolojik ikna düzeyi. Bu üç boyutu biz bir şekilde bertaraf etmeliyiz.

NEREDE DURACAĞIMIZI GÜÇ BELİRLİYOR
Toplumun bir kesiminde boykotun faydası olmayacağı inancı hâkim. Neden böyle bir inanç var?

Baktığınızda Filistin meselesi her zaman İsrail''in lehine olmuş. Çünkü o bölgedeki ölçek giderek düşürülmüş. Arap birliğinden küçük bir Filistin sorununa indirgenmiş. Geldiğimiz noktaya bakarsanız büyük Ortadoğu ve İslam sorunundan, Filistin devleti üzerinden bir sorunu, şimdi de Hamas yerine göre terörist olarak nitelendirilen küçük bir birimin sorunu haline geldi. Bir kanıksama söz konusu. Bir de gücü sever hale geldik. Batı güç temelli hareket eder. Batıda rasyonel düşünce, güç ve insan merkezli bakış açısı, bizde tamamen hak olan üzerine ve adalet üzerine geliştirdiğimiz bir sistem var. Ama geldiğimiz noktada daha büyük gücü sahip olmak isteyen bizler haline geldik. Güç söz konusu olduğu için Hamas ve diğerleri şeklinde kıyaslama yapıyoruz. O yüzden boykot meselesine de böyle yaklaşıyoruz. Güçle olan temasla ilgili.

10 yıl önce