|

Cinsellik kaçamak değil nimettir

Yaptığı TV ve radyo programlarıyla, yazdığı kitaplarla tanıdığımız Senai Demirci şimdi de asıl mesleği olan tıp doktorluğuyla gönüllere hitap ediyor. Yöneticisi olduğu Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği ile halkımızın sağlıklı bir cinsel hayat yaşamasını, doğru cinsel eğitim almasını amaçlıyorlar. Demirci, "Cinselliği hayatın bir kaçamağı sanıyoruz; oysa nimettir cinselliğimiz, hakkımızdır ödevimizdir." diyor.

Behlül Çetinkaya
00:00 - 11/09/2011 Pazar
Güncelleme: 17:45 - 10/09/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Cinsellik kaçamak değil nimettir
Cinsellik kaçamak değil nimettir

Günümüzde Türkiye'de konuşmaktan bile kaçınılan konuların başında cinsellik geliyor. Bilgili olmayan kişilerce yapılan yanlış yorumlar, yanlış bilgiler, çocukları yalan ile baştan savma sonucu ortaya sağlıksız ve dinen de aykırı bir cinsel hayat ortaya çıkıyor. İşte bu düzensizliği ve yanlışlığı gidermek için kurulan Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) yaptığı yayınlarla, konferanslarla ve bildirilerle toplumu bilinçlendirmeye çalışıyor.

Türkiye'de Ankara'da bulunan bir merkez ve altı şubeyle hizmet veren CİSED'in İstanbul Anadolu yakası şube başkanı ise şair, yazar, radyocu ve sunucu kimliğiyle ön plana çıkan tıp doktoru Senai Demirci... İlk başlarda "bize mi kalmış bu iş" dese de zamanla üzerine düşülmesi gereken bir konuda çalıştıklarını fark eden Demirci ile CİSED'i ve bu konudaki çalışmalarını konuştuk...

ASIL SORUNUMUZ YADIRGAMA

Senai Demirci ilk olarak dernek başkanı Dr. Cem Keçe ile tanışmış. Daha sonra da CİSED'in eğitim ve seminerlerine katılarak bu oluşum içerisinde olması gerektiğini düşünmüş. "Dr. Cem Bey benim hekim olarak önemsiz gördüklerimin aslında önemli olduğunu hatırlattı. Hem de "Bu başkalarının işi..." dediğim konularda çok özel ve öncelikli misyonumuzun olması gerektiğini fark ettirdi."

Senai Demirci, bir grup arkadaşıyla evlilik terapisi ve cinsel terapi eğitimlerini tamamladıktan sonra, derneğin İstanbul Anadolu Şubesi'ni açmaya karar verir, arkadaşları da onun başkan olmasına. İlk başlarda çok yadırgadığı bu işi zamanla haklı olduklarını görerek devam ettiren Demirci "Belki bu söyleşide bulunmam bile yadırgatıcı ama yadırganıyor olmam aynı zamanda haklı olduğumu gösteriyor. Çünkü bu "yadırgama"dır asıl sorunumuz." diyerek cinsel eğitimin, Türkiye'de çözülmesi gereken bir sorun olduğunu anlatıyor.

Cinselliğin normalleşmesine, karikatürize edilmesine ve kafaların karışık olmasına mahremiyet, sadakat ve meşruluğun altını çizerek müdahale eden CİSED aynı zamanda normalleştirilmeye çalışılan eşcinsellikle de mücadele ediyor. Bu konuda dernek başkanı Dr. Cem Keçe'nin "kalbini" taşın altına koyduğunu söylüyor Senai Demirci. "Başta genel başkanımız Dr. Cem Keçe'nin fazlasıyla "normalize edilmek "istenen eşcinsellik konusunda kalbini taşın altına koyarak bedel ödediğine tanığım. Benin şahsi kanaatim şu ki; "helal dairesi"nin keyfinin yozlaştırılarak ve sığlaştırılarak harama özendiriliyor. Harama karşı direncimizin artması, helal olandan alabileceğimi güzellikle alabilmemiz sayesinde artacak."

KRAL GİYİNİK'İ OYNUYORUZ AMA DEĞİL...

Ülkemizde hala konuşulmaktan korkulan bir konu olan cinselliği konuşulabilir, tartışılabilir bir hale getirmeye çalışan CİSED bu konuda Diyanet ve kurumlarla da ortaklaşa çalışıyor. İlkokulda eğitim verilmesi, kadın hocaların eğitimlerde görev alması, cinsellik ile ilgili yayınların artması ve seviyeli hale gelmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu söylüyor Demirci.

"Cinsellik konusunda milletçe 'kral giyinik!'oyunu oynuyoruz gibi geliyor bana. Oysa kral çıplak... Dikişlerimiz patlak. Dökülüyoruz. Yaralarımız var; inkâr ediyoruz. Cinselliği hayatın bir kaçamağı sanıyoruz; oysa nimettir cinselliğimiz, hakkımızdır ödevimizdir. Cinsellik adına da doğru bir şeylerin dillendirilmesi gerek. Bu bizi kirletmez aksine kirletilmek istenen bir nimetin nankörü olmaktan kurtarır bizi."

CİNSELLİK DİNİ HAYATIN DIŞINDA DEĞİLDİR

"İslami olan aynı zamanda insanidir" diyen Senai Demirci cinselliği dini boyutlarıyla da ele alıyor ve telkinlere bulunuyor. Fakat bunları kendi deyimiyle "Montajlayarak değil içini doldurarak" yapıyor. Cinselliğin bir nimet olduğunu defalarca üzerine basarak söyleyen Demirci "nimetin şükrü de ancak kıymeti bilinerek yapılır" diyerek bu özel ilişkinin ruh ve duygu katılarak yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Son yıllarda herkesin bahsettiği, ancak artık boş muhabbetlerin içinde yer alan "evlilik aşkı öldürür mü?" sorusuna Senai Demirci'nin cevabı ise şu oluyor, "Evliliğin cinselliği öldürdüğüne dair yaygın kanaate asla katılmıyorum. Evliler cinselliği de aşkı da öldürebilir ama evlilik ve nikâh cinselliği diriltmek ve duru biçimde yaşamak üzere insanlık ödevimiz yapılmıştır."


CİSED İLE TÜRKİYE'DE NE DEĞİŞTİ?

Cinsellik kıymeti bilinmesi gereken ve her kıymeti bilinen nimet gibi ölçüleri ve derinlikleri de bilinmesi, tartılarak tadılması gereken bir nimettir. Altını çiziyorum cinsellik eşittir nimet. Bu nimetin sunumunda eşler birbirlerine fıtratlarında pişirilmiş bir yemeği sunarlar. Çalışmalarımız çok şeyi değiştirdi; asıl bundan sonra değiştirecek. Türkiye'nin birçok yerinde, mahremiyete hürmetkâr, sadakatin değerini vurgulayan, cinselliği ruhsal ve duygusal boyutlarıyla asil bir deneyim olarak anlayan/anlatan çok sayıda arkadaşımız var. Eşcinsellikten tutun, vajinismusa, iktidarsızlıktan soğukluğa kadar çok sayıda yakası açılmamış, açılsa da şimdiye kadar suiistimal edilmiş yüzlerce sorun için açık ve güvenilir bir adresimiz var.


13 yıl önce