|

Çocuktan al haberi...

Dünyada olup biteni en iyi çocuklar yansıtıyor. Onlar aslında her şeyi biliyorlar. Yarın 23 Nisan. Çocukların gözlerine bakabilecek cesaretimiz ne kadar? Bu dünya biz büyüklerin eseriyse, dünyaya dair gerçek haberleri de onlardan alalım.

Gülden Kılıç
00:00 - 22/04/2007 Pazar
Güncelleme: 22:08 - 21/04/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Çocuktan al haberi...
Çocuktan al haberi...

Dünyayı anlamak için çocukların gözlerine bakın. Ne görüyorsunuz? İşte o gördükleriniz aynı zamanda bu dünyada neler yaşandığını da en güzel şekilde anlatıyor. Yırtık elbisesinin koluyla yüzünü kapatan mahzun yüzlü bir çocuktan daha iyi kim anlatabilir yoksulluğun öyküsünü? Savaşın çirkinliğini ve açtığı yaraları şu iki çift göz ne kadar saf dile getiriyor. Okuma yazma bilmemenin çaresizliğini şu yüzler bize usulca fısıldamıyor mu? Mutluluk ve sevinç atlıkarıncada yakalıyor çocuğu…Bu dünyada yaşanan her öykünün özeti gibi duran bu kareler, bize en çok kendimizi özetliyor galiba.. Çocuk bu işte; dünyadaki küçücük varlığıyla, savaşı da, barışı da sırtında taşır. Savaşın sebep olduğu yıkımlar, çocukların yüzlerindeki ışıltıyı alıp götürüverir. Başlarını göğe kaldırıp o huzursuzluğu görünce oyunlar, sevinç çığlıkları bir kenara itiliverir. Oysa ki barış, çocukların neşeli seslerini, sessizce akan evrene iletir. Neşelerini bölecek ne bir top ne de bir tüfek sesi vardır. Gelin şimdi o çocukların yüzlerine, en çok gözlerine bakalım. Ara Güler, Coşkun Aral, Ercan Arslan, Selahattin Sevi, Abdurrahman Antakyalı, Murat Sezgin, Oğuz Metehan Kurt, Halit Ömer Camcı, Mustafa Yılmaz, objektiflerini çocuklara çevirdi. Kimi savaşın tam orta yerindeydi, kimi de dünyadan habersiz bir oyunun ortasında. Kiminin de aşması gereken en büyük engeliydi bedeni.


ARA GÜLER

Çocukların dünyasında ne yoksulluk var ne savaş ne de ölüm. Çocuk gülüşleri henüz bu dünyanın yabancısı. Büyüyecekler ve görecekler.

COŞKUN ARAL

Çocukluk, savaşın parmaklıklarının arkasında kalmışsa, top, duman, silah, ölüm gördüğü tek şeyse ne söyleyeceği ne de yapabileceği bir şey kalır. Sadece acı çığlıkları ve her şeyi anlatmaya çalışan gözleri vardır.

MURAT SEZER

Çocuklar, gökde salınan uçurtma gibi özgürlüğü en iyi yaşayanlardır. Savaşlar ve insanlar bu arayışı bilerek ya da bilmeyerek engellerler.

MUSTAFA YILMAZ

Upuzun ömrümüzde dönüp dolaşıp sığındığımız yer çocukluğumuza ait bahçelerden başkası değil.

ERCAN ARSLAN

Okula gidemeyen çocuklarımız 70 yıl sonra hala okuma yazma bilmiyor olacak. 70 yıl sonra böyle bir ülke olma ihtimali büyük bir trajedi.

ABDURAHMAN ANTAKYALI

Çocuklar, barışı, güveni ve huzuru korurken, biz büyükler onu bozanlarız.

ÖMER CAMCI

“Bir insanı al; onu çöz, çöz; çocuk olsun.”

OĞUZ METEHAN KURT

Yeryüzü merhametle dolu, çocuklar bunun en güzel delili.

SELAHATTİN SEVİ

Tek sahici yüzler onlarınkidir. Rol yok, endişe yok... En trajik ortamları bile oyun alanına çevirebilirler. Acının kol gezdiği coğrafyalarda umut ışığıdırlar.

NESRİN ÇAYLI
İçimizdeki çocuk, sizlerle el ele..

Çocuklar, bu akşam ışıl ışıl gözlerinizi, size armağan edilen bayrama uyanmak için kapayacaksınız. Ve 23 Nisan sabahı, tertemiz yürekleriniz sevinçle çarparak uyanacaksınız. Yarın, çocukları öldüren savaşlara, trafik kazalarına, açlığa son vermek için, el ele tutuşup söz vereceksiniz. Siz sözünüzü tutmak için gayret ettikçe gelecek daha güzel olacak. Çocuk olmak güzeldir. Biz büyükler de zaman zaman içimizdeki çocuğun elini tutarız. Çocuk saflığı, sevinci ve masumiyetiyle adımlarız hayatı. İşte 23 Nisan o günlerden biri. Biz büyüklerin içindeki çocuklar da sizlerle el ele tutuşacak yarın. Daha şen bayramlar için söz vereceğiz hep birlikte..

KÜBRA SÖNMEZIŞIK
Büyük dünyalarınız küçülmesin

Küçük başları, büyük düşünceleri var onların. Kuralsız algılayışlarıyla yorumluyorlar yaşamı. Onlar varlıklarıyla dünyamızın küçük aksesuvarları. Büyümüş insanların hüküm sürdüğü dünyada onları unutmamak için fırsattır bayramlar. Yarınki bayramınıza biz de resim armağanıyla katılıyoruz. Bu tablonun o güzel çocukluk dünyanızda temiz bir iz bırakmasını dileyerek. Biliyorum ki sizin resimleriniz daha gerçek ve daha

güzel, tertemiz düşüncelerinizle, tertemiz renklerinizle…

Nisanlarım çok güzeldi benim. Dilerim o büyük dünyalarınız siz büyürken küçülmez, günleriniz hep bayram günleri gibi neşe içinde, umut dolu ve sevgiyle geçer…


17 yıl önce