|

Ege''nin masal şehri Bodrum

Beyaz, mavi ve yeşilin koyun koyuna uzandığı, adeta cennetten bir köşe olan Bodrum, denizi sevenler için de tarih meraklıları için de ayrı bir şölen sunuyor.

Yeni Şafak
00:00 - 13/07/2014 Pazar
Güncelleme: 19:33 - 12/07/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Ege''nin masal şehri Bodrum
Ege''nin masal şehri Bodrum

Beyaz badanalı evler, çatılardan sarkan mor begonviller, mavinin bin bir rengini barındıran deniz, taşla örülü dar sokaklar, tersaneler, antik kentler… Bir masal şehir gibi Bodrum. Antik adı Halikarnassos olan bu cennet köşesi, şarkılara, şiirlere, romanlara vurmuştur mührünü. Yolu düşen herkes tutkun ayrılır Bodrum''dan. Muğla''nın en popüler ilçelerinden biri olan Bodrum, yeşili, mavisi, tarihsel zenginliği ile 4 mevsim parlayan bir yıldız gibi. Bu hafta yolumuzu Bodrum''a düşürüyoruz. Sıcaktan bunalanlar için Mayıs ayları daha uygun olsa da, denizin kucağına kendini atacaklar için tam zamanı.

DENİZ İÇİN BELDELER İDEAL

Bodrum oldukça gözde bir tatil mekanı olması nedeniyle merkezi oldukça yoğun ve kalabalık. Bu nedenle denize girmek istiyorsanız merkeze yakın Turgutreis, Akyarlar, Yalıkavak, Gümbet, Gölköy, Güvercinlik, Gündoğan, Bitez, Torba, Türkbükü gibi beldelerde konaklamayı seçebilirsiniz. Buralar nispeten daha sakin ve tek araçla Bodrum merkeze gitmek mümkün. Bodrum''un en işlek ve hareketli yeri olan Cumhuriyet caddesi, sahil boyunca uzanıyor. Alışveriş mağazalarının, restoranların, hediyelik eşya dükkanlarının ve gece klüplerinin bulunduğu Halikarnas''a kadar uzanan bir cadde. Bodrum''un çarşısı da diyebileceğimiz Cumhuriyet caddesi özellikle yaz akşamlarında oldukça kalabalık oluyor.

KALE BODRUM''UN SİMGESİ

Bodrum''da görülmesi gereken yerlerin başında elbette Bodrum Kalesi yer alıyor. Bodrum''un merkezinde, marinanın hemen yanında yer alan kale, iki liman arasında, kayalık bir yarımada üzerinde yükseliyor. Haçlı Seferleri sırasında Saint John Şövalyeleri tarafından askerlerden kaçmak amacıyla inşa edilen yapı, kuzey tarafıyla karaya bağlanmış. Müze kart ile girilebilen kalede antik çağlara ait eserler sergileniyor. İç avlusunda ise Akdeniz iklimine yaraşan çeşit çeşit ağaçlar, çiçekleriyle süslüyorlar Kale''yi. Müzenin en üst noktasından ise muhteşem Bodrum manzarasını izleyebilirsiniz. Doğu Akdeniz''de ayakta kalan en sağlam kale olan Bodrum Kalesi bugün dünyanın en büyük 2. Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak hizmet veriyor. Eğer müze gezmek istiyorsanız Zeki Müren Müzesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Bodrum''da görebileceğiniz diğer müzeler. Dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleum''un kalan parçalarını görmek içinse Bodrum Mausoleion Açık Hava Müzesi''ni ziyaret etmelisiniz. Depremler ve istilaların etkisiyle zamanla yıkılan mozolenin mermerden taşları Bodrum Kalesinin yapımında kullanılmıştır. 36 sütunlu anıt mezarın parçalarının büyük bir kısmı ise malesef British Museum''da sergileniyor.

Pazarları gezin

Bodrum''da alışveriş yapmak da son derece keyifli. Bodrum''un meşhur yerel pazarında Bodrum''a özgü yöresel ürünleri, sebze ve meyvelerden baharat çeşitlerine, peynir, yoğurt gibi süt ürünlerine, el dokuması halı ve kilimlere kadar aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Vaktiniz varsa Turgutreis''in cumartesi, Mumcular''ın pazar, Milas''ın salı, Bitez''in perşembe ve Ortakent''in çarşamba günleri kurulan yerel pazarlarını da gezebilirsiniz.

Tarih sevdalıları için antik kent çok

Bodrum''da gezilecek sayısız antik kent bulunuyor. Termena (Akçaalan) Myndos (Gümüşlük), Telmisos (Gürece), Theangela (Etrin), Kadıyanda (Aşağıgöl) bunlardan en önemlileri. Antik Tiyatro, Çıfıt Kale (Aspat), Myndos Kapısı, Kaya Mezarları, Sedir Adeun (Kedreae), Lagina, Stratonikeia ise Bodrum''un görülmeye değer diğer tarihi değerler. Bodrum''da her bütçeye ve zevke uygun konaklama imkanı var. Beş yıldızlı otellerden lüks butik işletmelere, pansiyonlardan apart otellere kadar her türlü konaklama seçeneğini bulabilirsiniz.

Bodrum döneri yemeden olmaz

Bodrum''da yiyip içme söz konusu olunca balıktan söz etmeden olmaz tabi ki. Sahil şeridi boyunca uzanan balık restoranlarında deniz manzarası eşliğinde güzel bir balık keyfi yapabilirsiniz. Bodrum''un meşhur sebzeli döneri, mantısı ve Waffle ise favori yiyeceklerden.

10 yıl önce